Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ – Βρυξέλλες: Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν, νέες κυρώσεις για τη Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ – Βρυξέλλες: Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν, νέες κυρώσεις για τη Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ - Βρυξέλλες: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στη Γηραιά Ηπειρο το βράδυ της Τετάρτης

Η έλευση του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, φέρνει και εξελίξεις αναφορικά με τη στρατηγική της Δύσης κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στη Γηραιά Ηπειρο το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα θα παραστεί στις έκτακτες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7, στις Βρυξέλλες. Ο Μπάιντεν με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ, έπειτα από την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο περιθώριο της παρουσίας του στις Συνόδους Κορυφής, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει και νέες κυρώσεις, αλλά και την αυστηροποίηση των ήδη υπαρχουσών κατά της Ρωσίας, για την εισβολή της στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, όπως είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα εξετάσει με τους συμμάχους πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων. Μάλιστα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα δώσει το παρών και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προφανώς διαδικτυακά.

Δεν επίκειται συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μιλήσουν.

Δράσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Οπως δήλωσε ο Σάλιβαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προβεί σε μια σειρά από νέες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένης «μιας κοινής δράσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση επιτέλους της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο», καθώς και «μακροπρόθεσμες προσαρμογές στη στάση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική πλευρά». Ο Μπάιντεν θα αναλάβει επίσης περαιτέρω δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα «για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ροή προσφύγων» από την Ουκρανία, είπε ο Σάλιβαν.

Οι έμμεσες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών

Ολα αυτά, την ώρα που η Ρωσία -εμμέσως πλην σαφώς- συνεχίζει να απειλεί για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο CNN International, υποστήριξε ότι εφόσον απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Μόσχα να επιστρατεύσει πυρηνικά. «Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», δήλωσε ο Πεσκόφ, στέλνοντας μήνυμα απειλής προς τη Δύση.

Διχάζουν την Ευρώπη οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία -Γερμανικό «όχι» για ενεργειακό εμπάργκο

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη αναφορικά με τις επικείμενες νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, για τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία. Μετά την έγκριση και την επιβολή μιας άνευ προηγουμένου σειράς κυρώσεων στη Μόσχα μέσα σε λίγες μόνον εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αντιμετωπίζουν τώρα δύο αλληλένδετα ερωτήματα: «Τι πρέπει να στοχεύουν οι κυρώσεις στη συνέχεια;» και «ποιο πρέπει να είναι το έναυσμα», όπως αναφέρει το Politico.

Ο φόβος μη σταλεί λάθος μήνυμα στον Πούτιν

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, αναδεικνύουν την προοπτική για μια ενδεχόμενη παύση, προκειμένου να επανεξεταστεί η επίδραση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα και να κλείσουν τα όποια κενά. Αλλοι, όμως, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, προειδοποιούν για απώλεια του μομέντουμ, που θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως ένδειξη ότι η πίεση από την ΕΕ μειώνεται. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει μια εντύπωση κόπωσης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει» είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, καθώς έφτανε στη συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να κουραστούμε με την επιβολή κυρώσεων».

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν εάν το επόμενο βήμα τους θα πρέπει να είναι μια πολύκροτη κίνηση, όπως η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, παρά τις εκκλήσεις από τη Βαρσοβία και τη Βαλτική.

Σολτς: Κατηγορηματικό «όχι» για επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η στάση της Γερμανίας, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία. Επιβεβαιώνοντας τις ρωγμές που υπάρχουν εντός της ΕΕ σε σχέση με ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Μόσχα, ο καγκελάριος τόνισε ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις