Λευκορωσία - πόλεμος στην Ουκρανία: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πολύ τεταμένη», είπε ο Λουκασένκο.
Μια αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στην Ουκρανία από τη Δύση θα σήμαινε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο επικεφαλής της Λευκορωσίας προειδοποίησε την Πέμπτη πως αν η πρόταση της Πολωνίας για μια τέτοια «ειρηνευτική αποστολή» σε ουκρανικά εδάφη γίνει πραγματικότητα, θα ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πολύ τεταμένη», είπε ο Λουκασένκο. Η Πολωνία έχει μιλήσει για μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή που θα μπορούσε να αποσταλεί στην Ουκρανία, ενώ πολλές δυτικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους για αποστολή στρατευμάτων τους σε ουκρανικά εδάφη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει επίσης πως οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα φέρει την απάντηση της Ρωσίας και θα έχει σοβαρές συνέπειες.
Επιπλέον, την Τετάρτη, ερωτηθείς για την πρόταση της Πολωνίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «θα ήταν μια πολύ απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση». Ο Πεσκόφ τόνισε ακόμα ότι μια πιθανή επαφή μεταξύ δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας «θα μπορούσε να έχει ξεκάθαρες συνέπειες, που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν». Σε παρόμοιες εκτιμήσεις έχει προχωρήσει και ο Ρώσος υοπουργός Εξωτερικών.
Η πρόταση της Πολωνίας για ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία
Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αντιπρόεδρος της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγεσιών Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας με τον Ζελένσκι στις 16 Μαρτίου, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, αν όχι μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας», υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.
«Η αποστολή αυτή δεν μπορεί να είναι άοπλη», επέμεινε ο κ. Κατσίσνκι, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.