Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Στη φυλακή για αποβολή: Γυναίκα βγήκε έπειτα από 13 χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ

Στη φυλακή για αποβολή: Γυναίκα βγήκε έπειτα από 13 χρόνια

Στη φυλακή για αποβολή: Η δικαιοσύνη «παραβίασε» τα ανθρώπινα δικαιώματά της

Βγήκε έπειτα από 13 χρόνια στη φυλακή μια γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, στην οποία είχε οδηγηθεί λόγω αποβολής εμβρύου. Η γυναίκα αυτή από το Ελ Σαλβαδόρ είχε καταδικαστεί να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, καθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη τη Δευτέρα (28/3) μετά τη μετατροπή του υπολοίπου της ποινής της, όπως ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση. «Έπειτα από 13 χρόνια και πέντε μήνες στη φυλακή, η Μαρίτσα ανέκτησε την ελευθερία της χάρη στη μετατροπή της ποινής της», σύμφωνα με την Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης (ACDATEE).

«Είμαι πολύ ευτυχής που απέκτησα ξανά την ελευθερία μου (…). Ευχαριστώ τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που με υποστήριξαν και τους ζητάω να συνεχίσουν να με υποστηρίζουν, όπως και τις άλλες γυναίκες οι οποίες βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, ώστε να απελευθερωθούν», δήλωσε η Μαρίτσα, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα για να προστατευθεί η ιδιωτική της ζωή. Η πρόεδρος της ACDATEE, Μορένα Ερέρα, εξέφρασε «τη χαρά της», διότι «έπειτα από πολλά χρόνια, αποδόθηκε δικαιοσύνη» και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των υπολοίπων ένδεκα γυναικών που συνεχίζουν να είναι φυλακισμένες για τέτοιες υποθέσεις.

gray metal frame
Η δικαιοσύνη «παραβίασε» τα ανθρώπινα δικαιώματά της

Η δικηγόρος της Οργάνωσης, Αμπιγκέιλ Κορτές, τόνισε ότι η μεταχείριση που επιφύλαξε η δικαιοσύνη στην υπόθεση ήταν «εσφαλμένη» και «παραβίασε» τα ανθρώπινα δικαιώματά της. «Στη δίκη στην οποία καταδικάστηκε η Μαρίτσα, υπήρχαν τρεις δικαστές: ο ένας είχε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής της, διότι έκρινε ότι στην ακροαματική διαδικασία δεν παρουσιάστηκαν τα απαραίτητα τεκμήρια για να μπορεί να καταλήξει σε ετυμηγορία για το εάν αλήθευαν οι κατηγορίες», εξήγησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η άμβλωση είναι απόλυτα απαγορευμένη στο Σαλβαδόρ, συντηρητική καθολική χώρα, από το 1998, ακόμη και σε περιπτώσεις που η κύηση οφείλεται σε βιασμό ή απειλείται η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου. Μάλιστα, η χώρα θεωρείται η πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες στη Λατινική Αμερική.

Οι ποινικός κώδικας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής επισύρει ποινή κάθειρξης ως και οκτώ ετών για τις επεμβάσεις εκούσιας διακοπής της κύησης, ωστόσο εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30-50 ετών κάθειρξης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις