Αντιδράσεις από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προκαλεί η παρουσία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμιρ Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων την Πέμπτη 7 Απριλίου. Από την άλλη πλευρά οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής συμφωνούν στην διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης κατά την οποία ο κ. Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην εθνική αντιπροσωπεία για περίπου 10 με 15 λεπτά όπως άλλωστε έχει πράξει το προηγούμενο διάστημα και σε άλλα κοινοβούλια της Ευρώπης. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η ουκρανική κυβέρνηση νομιμοποίησε την «ναζιστική προπαγάνδα» και απαγόρευσε την λειτουργία του Κουμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.
Η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στον Ουκρανό πρωθυπουργό ενώ συνεργάτες του Κυριάκου Βελόπουλου εξαρτούν την παρουσία του κόμματος στην ειδική συνεδρίαση από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αντίστοιχο αίτημα έχει εκφράσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης. Παράλληλα, το κόμμα του Γιανη Βαρουφάκη με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στην ειδική συνεδρίαση δεν θα παραστούν όλοι οι βουλευτές αλλά ένας εκπρόσωπος «ως ένδειξη στήριξης ενός λαού του οποίου η επικράτεια παραβιάζεται από τον στρατό άλλου κράτους».
Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι:
– Ευθύνεται για την καταπάτηση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, για τη στήριξη και συνεργασία με τα φασιστικά τάγματα εφόδου, όπως το τάγμα του Αζόφ, που έχει ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό, την αστυνομία και όλες τις κρατικές δομές.
– Ευθύνεται για την νομιμοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας, την αποκατάσταση ως «εθνικών ηρώων» (!) των συνεργατών των Ναζί στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
– Ευθύνεται για την απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, τις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, την αναίτια σύλληψη και φυλάκιση του Γραμματέα και άλλων στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους. Θυμίζουμε ότι το ΚΚ Ουκρανίας έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια σε αυτή την απόφαση, ενώ επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είχε διαπιστώσει σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της ουκρανικής κυβέρνησης στην Ανατολική Ουκρανία.
– Ευθύνεται για την απαγόρευση 11 ακόμα κομμάτων της αντιπολίτευσης.
– Ευθύνεται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και η ελληνική.
Παράλληλα οι βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνουν ότι “αυτή τη στιγμή ένας από τους αντιπροέδρους της ελληνικής βουλής, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, καθώς και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος πρώην ευρωβουλευτής και ο Γιώργος Μαγγανάς, έχουν χαρακτηριστεί “ανεπιθύμητα πρόσωπα” (personae non gratae), από την ουκρανική κυβέρνηση, επειδή βρέθηκαν παλιότερα στην Ουκρανία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό και στους διωκόμενους κομμουνιστές”.
Συνεπώς, καταλήγουν “η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην επικείμενη ειδική συνεδρίαση της βουλής, στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος Ζελένσκι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος για να βγει πραγματικά νικητής θα πρέπει να απαλλαγεί, τόσο από τη ρώσικη εισβολή όσο και από κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι που τον σέρνουν στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.
Την ίδια στάση θα κρατούσαμε, αν στη βουλή προσκαλούνταν να μιλήσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν ή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν κλπ. Θυμίζουμε ότι την ίδια στάση έχουν κρατήσει άλλωστε εκπρόσωποι του ΚΚΕ σε περιπτώσεις, που “τιμήθηκε” από Δημοτικό, Περιφερειακό Συμβούλιο ή άλλους κρατικούς θεσμούς, πολιτικός εκπρόσωπος αντιλαϊκής κυβέρνησης (όπως ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας με το κλειδί της πόλης κλπ)”.