Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

10

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Ξηροί καρποί που δεν παχαίνουν: Τι μπορείς να τρως άφοβα
PLUS

Ξηροί καρποί που δεν παχαίνουν: Τι μπορείς να τρως άφοβα

Ξηροί καρποί που δεν παχαίνουν: Μια μικρή χούφτα ξηροί καρποί συμπληρώνει τη δίαιτά σου με χορταστικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα

Ποιοι ξηροί καρποί ταιριάζουν στη δίαιτα;

Αμύγδαλα

Περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες –περίπου 3 γραμμ. ανά 30 γραμμ.– και είναι τα πλουσιότερα σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Σε μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Obesity, όταν δύο ομάδες παχύσαρκων ενηλίκων ακολούθησαν ολιγοθερμιδική δίαιτα για 6 μήνες, εκείνοι που συμπεριλάμβαναν αμύγδαλα στο πρόγραμμά τους έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά μ’ εκείνους που έτρωγαν περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες. • Μερίδα: 23 αμύγδαλα = 170 θερμίδες, 15 γραμμ. λιπαρά.

Καρύδια

Έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από κυτταρικές βλάβες που συμβάλλουν σε καρδιοπάθειες, καρκίνο και πρόωρη γήρανση. Είναι, επίσης, οι καρποί με τα περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα. Ακόμα, το μαγνήσιο που περιέχουν μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. • Μερίδα: 14 μισά καρύδια = 185 θερμίδες, 18 γραμμ. λιπαρά.

Κάσιους

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα, κάτι που μπορεί να προλάβει την αναιμία, ενώ ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού και την υγιή όραση. Μερίδα: 18 κάσιους = 165 θερμίδες, 13 γραμμ. λιπαρά.

brown seeds on white textile
Μακαντέμια

Παρότι είναι οι ξηροί καρποί με τις περισσότερες θερμίδες, περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών ανά μερίδα. • Μερίδα: 10 μακαντέμια = 200 θερμίδες, 22 γραμμ. λιπαρά.

Πεκάν

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σου. Τα πεκάν συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο πλούσιουςσε αντιοξειδωτικά ξηρούς καρπούς. • Μερίδα: 18 μισά = 200 θερμίδες, 21 γραμμ. λιπαρά

Φιστίκια Αιγίνης

Το κέλυφός τους τα κάνει ιδιαίτερα φιλικά προς τη δίαιτα, ενώ έχουν τα λιγότερα λιπαρά. Το άνοιγμα των φιστικιών σε κάνει να ρίχνεις αυτόματα το ρυθμό σου, έτσι η διαδικασία διαρκεί περισσότερο και τρως συνολικά μικρότερη ποσότητα. Περιέχουν άφθονοκάλιο, ένα βασικό μέταλλο για την καλή υγεία του νευρικού συστήματος αλλά και των μυών. • Μερίδα: 50 φιστίκια = 160 θερμίδες, 14 γραμμ. λιπαρά.

Φουντούκια

Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην πρόληψη του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος, την υγεία του δέρματος, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο για άνοια. • Μερίδα: 21 φουντούκια = 180 θερμίδες, 17 γραμμ. λιπαρά

brown almond nuts on white textile
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις