Σουηδία - Φινλανδία ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία εξετάζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ρωσικής επιθετικότητας
Νέες απειλές εξαπολύει το Κρεμλίνο προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Σε νέα δήλωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε για τις συνέπειες της ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών», δήλωσε η Ζαχάροβα στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia-24. «Το γνωρίζουν [η Σουηδία και η Φινλανδία], δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει [η ένταξη στο ΝΑΤΟ]», σημείωσε. Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα ξεκινήσει σήμερα συζήτηση για το αν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε αύξηση της πολιτικής και δημόσιας υποστήριξης για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.
Το 57% των Σουηδών υποστηρίζει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Μια αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας. Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.
Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».
Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.
Η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ’ ό,τι αντιτίθενται σ’ αυτή.