Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Στην τελική ευθεία το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Στην τελική ευθεία το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Με νέα επιταγή ακρίβειας τα επόμενα σχέδια μετά το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

25.04.2022 | 13:26

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης παραμένουν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια. Η ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη στόχευση της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εφαρμοστεί ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για τους πιο ευάλωτους που θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα με πρώτο βήμα το άνοιγμα της πλατφόρμας, την Τρίτη, για την επιδότηση καυσίμων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι βέβαιο ότι και τον Μάιο θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο η παρέμβαση που θα υπάρξει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να φέρουν τις τιμές στα επίπεδα του μέσου όρου του καλοκαιριού του 2021. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαβατώρα – σε περίπτωση που δεν προηγηθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση – με το σχέδιο της κυβέρνησης θα φτάσει στα 100 ευρώ από τα περίπου 250 ευρώ που κινείται τον Απρίλιο έτσι ώστε και η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% – 50%.

Η ελληνική αγορά παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη για τον Απρίλιο

Στην Ελλάδα, όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζονται βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οπως εκτιμάται, για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων θα απαιτηθούν για το 2022 κεφάλαια 3 – 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρειαστεί να πολλαπλασιαστούν στο χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου. Το ύψος των κονδυλίων που θα αποφασιστεί να διατεθούν θα καθορίσει το πόσο παρεμβατικό στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος θα είναι το μοντέλο που τελικά θα υιοθετηθεί. Πάντως, η ελληνική αγορά παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη για τον Απρίλιο, με τη μέση τιμή το πρώτο 20ήμερο του μήνα στα 251,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και η τρίτη ακριβότερη (μετά την Ιταλία και την Ελβετία) από τις αρχές του έτους με 241,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πάντως το κατά 2% χαμηλότερο έλλειμμα σύμφωνα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανοίγει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, από 7% που ανέμενε η Κυβέρνηση. Κατά την Eurostat, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,2% το 2020, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5% από 7,2% του ΑΕΠ και το χρέος της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε σε 193,3% του ΑΕΠ από 206,3% ένα χρόνο νωρίτερα.

Το μικρότερο κατά 3,6 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα του 2021, λόγω του θετικού carry over effect που έχει για το 2022, δηλαδή της μικρότερης προσπάθειας που πρέπει να επιδειχθεί για να πιαστεί ο εφετινός δημοσιονομικός στόχος, δίνει πρόσθετες δυνατότητες στη κυβέρνηση. Μπορεί να μην αφήνει αυτούσιο ένα δημοσιονομικό χώρο 3,6 δισ. ευρώ, αλλά επιτρέπει να ληφθούν μέτρα σημαντικού ύψους, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της απόκλισης από τους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Νέα μέτρα στήριξης: Και νέα επιταγή ακρίβειας στο τραπέζι

Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης των πολιτών είναι και αυτή της νέας επιταγής ακρίβειας, του επιδόματος, δηλαδή, των 200 ευρώ που δόθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται αντί για τη λύση αυτή να προκριθεί αυτή μιας κάρτας τροφίμων.

Αν προκριθεί η πρώτη λύση θα ακολουθηθεί η πεπατημένη του φετινού Πάσχα ενώ αν αποφασιστεί η δεύτερη επιλογή τότε πρότυπο θα είναι η κάρτα καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μολονότι η τελική φόρμουλα του είδους της στήριξης αυτής δεν έχει κλειδώσει, το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Exit mobile version