Μολδαβία - Ρωσία πόλεμος: Ο Guardian τονίζει ότι οι εν λόγω αναφορές δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα
Συνεχίζονται οι επιθέσεις προς την αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζεται από τη Μόσχα. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti αναφέρει ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη προσπάθεια καταστροφής του ραδιοτηλεοπτικού κέντρου Mayak στην αποσχισθείσα περιοχή Υπερδνειστερία της Μολδαβίας, αλλά απέτυχε.
https://twitter.com/Militarylandnet/status/1521497741628739588
Το RIA επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι της Υπερδνειστερίας, TSV, που λέει: «Σήμερα στις 2 π.μ. υπήρξε μια δεύτερη απόπειρα δολιοφθοράς στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κέντρο Mayak. Εξουδετερώθηκε ένα drone μεταφοράς φορτίου με 2 κιλά πλαστικό και ένα δοχείο 5 λίτρων με εμπρηστικό μείγμα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός έπρεπε να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας ραδιοφωνικό σήμα». Ο Guardian τονίζει ότι οι εν λόγω αναφορές δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.
The second wall of concrete blocks was built from the #Ukrainian side at the checkpoint with #Transnistria. pic.twitter.com/Jz4O81s7mo
— NEXTA (@nexta_tv) May 3, 2022
Προηγουμένως, το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας δημοσίευσε εικόνες της 26ης Απριλίου από δύο ραδιοπομπούς που λέγεται ότι καταρρίφθηκαν στο ραδιοφωνικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Πώς σχετίζεται η Υπερδνειστερία με τον πόλεμο στην Ουκρανίας
Οι φόβοι ότι η μικροσκοπική πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας θα μπορούσε να εμπλακεί στη σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία εντείνονται, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώνονται εδώ και μερικές ημέρες στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζεται από τη Μόσχα. Οι μυστηριώδεις εκρήξεις, που έχουν στοχεύσει το υπουργείο κρατικής ασφάλειας, έναν το ραδιοτηλεοπτικό κέντρο και μια στρατιωτική μονάδα, συνέβησαν ημέρες αφότου ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διοικητής ισχυρίστηκε ότι οι Ρωσόφωνοι στη Μολδαβία καταπιέζονται -το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Rustam Minnekayev, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, είπε ότι η απόκτηση του ελέγχου στη νότια Ουκρανία θα βοηθήσει τη Ρωσία να συνδεθεί με την Υπερδνειστερία, η οποία βρίσκεται ακριβώς σπό τα σύνορα δίπλα από το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Πάντως, το φιλοουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων NEXTA δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει ένα οδόφραγμα που χτίστηκε από την ουκρανική πλευρά στο σημείο ελέγχου με την Υπερδνειστερία.
https://twitter.com/expatua/status/1519335223787466759
Τhe Times: Το Κίεβο φοβάται ρωσική επίθεση στη Μολδαβία για να ανοίξει νέο μέτωπο με την Ουκρανία
Έτοιμη να ανοίξει νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας, από τη Μολδαβία, είναι η Ρωσία σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Η ηγεσία της Ρωσίας φέρεται να έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο για την εισβολή σύντομα στη Μολδαβία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επανάληψη του σεναρίου του «Ντονμπάς» στην περιοχή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Μετά και τις πρόσφατες εκρήξεις στην Υπερδνειστερία , υπάρχει ένας «αριθμός ενδείξεων» για ρωσική επίθεση στο εγγύς μέλλον στη Μολδαβία, που διαθέτει μόλις 3.250 στρατιώτες στις Ενοπλες Δυνάμεις της, αναφέρουν πηγές των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Ήδη παρατηρείται συγκεκριμένη δραστηριότητα στο αεροδρόμιο του Τιρασπόλ, πρωτεύουσας της αποσχισθείσας από την πρώην σοβιετική δημοκρατία Υπερδνειστερίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ίσως επιχειρήσουν να μεταφέρουν στρατιώτες με αεροσκάφη Il76 και ελικόπτερα που θα απογειωθούν από την κατεχόμενη Κριμαία, ενώ την ίδια ώρα θα «στηθούν» διαδηλώσεις και ταραχές στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας.
Οι πληροφορίες δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι πληροφορίες δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για την ασφαλή ολοκλήρωση αυτής της διαδρομής, χωρίς να διατρέξουν τα αεροσκάφη της τον κίνδυνο κατάρριψης από την ουκρανική αεράμυνα στην περιοχή της Οδησσού. Επίσης, για να μεταφέρει η Ρωσία πυρομαχικά και στρατεύματα θα πρέπει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από την κατεχόμενη Χερσώνα μέσω τμήματος των περιοχών του Μικολάιβ και της Οδησσού, αντιμετωπίζοντας λυσσαλέα αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις.
⚡️⚡️The Kremlin decided to attack Moldova
The Times, citing to Ukrainian intelligence data, claims that Russia has developed clear plans for the invasion of #Moldova. A successful takeover would lead to Russian troops moving into Black Sea port of Odesa.https://t.co/Dx8qpNYDEA
— NEXTA (@nexta_tv) May 1, 2022
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να εισβάλει στη Μολδαβία κοντά στην ημερομηνία της 9ης Μαΐου -επέτειο της Ημέρας Νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων-, κι αυτήν τη μέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας, κάτι που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη ενός «σεναρίου Ντονμπάς», συνιστώντας άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας. «Πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτεθεί στη Μολδαβία. Η μοίρα της Μολδαβίας είναι πολύ κρίσιμη. Αν οι Ρώσοι αρχίσουν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο, εμείς θα είμαστε από στρατιωτικής άποψης ευκολότερος στόχος και η απειλή για την Ουκρανία θα είναι υπαρξιακή», δήλωσε η πηγή στους «Times».
Οι Ρώσοι θα ξεκινήσουν τότε να στέλνουν μεγάλες ποσότητες όπλων στη χώρα, προτού κινηθούν προσπαθώντας να την καταστήσουν τμήμα της Ρωσίας, είπε η ίδια πηγή. Μια επιτυχής κατάληψη θα ανοίξει το δρόμο στα ρωσικά στρατεύματα να δημιουργήσουν έναν κλοιό και από τα δυτικά στο λιμάνι της Οδησσού, τελευταία «δίοδο» ουσιαστικά της Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, ανοίγοντας έτσι νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας από τη Μολδαβία.
Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τρεις στόχους:
Να τραβήξει μέρος των ουκρανικών δυνάμεων στο νοτιοδυτικό μέτωπο
Να υπονομεύσει τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της Μολδαβίας
Να εκφοβίσει τη Δύση, υπό την έννοια ότι η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, περιλαμβανομένων και των Βαλκανίων.