Η Γιορτή της Μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητρότητας. Και δεν είναι λίγοι οι δήμοι στην Αττική που τιμούν αυτή τη μέρα με πολύμορφες εκδηλώσεις μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Παπάγου-Χολαργού, που για την Γιορτή της Μητέρας προσκάλεσε τους δημότες στο άλσος Χολαργού «Α. Παπανδρέου», για να γιορτάσουν την ημέρα με μουσική, χορό, ζωγραφική, δρώμενα για τα παιδιά και διαδραστικά παιχνίδια. Κάτι ανάλογο πράττει και ο δήμος Βριλησσίων στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» και μάλιστα η εκδήλωση που διοργανώνει θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση του συλλόγου «Η Αγκαλιά», ο οποίος φροντίζει μητέρες που έχουν ανάγκη υποστήριξης, όπως είναι οι άγαμες μητέρες.
«Παιδιά με αναπηρία, μητέρες με δύναμη»
Στις μητέρες με παιδιά ΑμεΑ αφιερώνει τη δική του δράση ο δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, έχει προγραμματίσει εκδήλωση για την Τετάρτη 11 Μαΐου με τίτλο «Παιδιά με αναπηρία, μητέρες με δύναμη». Θα πραγματοποιηθεί στη Βορέειο Δημοτική Βιβλιοθήκη (18:30) με ελεύθερη είσοδο και θα συμμετέχουν το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και διάφοροι Σύλλογοι Γονέων.
Ωστόσο, ο πολλαπλός ρόλος μιας μητέρας, στην εποχή μας έχει αποκτήσει κι άλλες διαστάσεις, όπως είναι η μητέρα πρόσφυγας κι εκεί επικεντρώνεται φέτος ο δήμος Αγίου Δημητρίου. Δήμαρχος και μητέρα ταυτόχρονα η κ. Μαρία Ανδρούτσου λέει αρχικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Είναι πολλαπλός ο συμβολισμός αυτής της ημέρας, έχει μεγάλη αξία αυτός ο θεσμός». Και στη συνέχεια τονίζει: «Ειδικά φέτος ως δήμος νιώθουμε την ανάγκη να αφιερώσουμε αυτή την ημέρα στις Ουκρανές μητέρες».
«Το μήνυμά μας θα πρέπει να απευθυνθεί και στις μητέρες εκείνες, που έπεσαν και πέφτουν θύμα ενδοοικογενειακής βίας»
»Είτε αυτές βρίσκονταν σε διάφορες χώρες και έσπευσαν πίσω στην πατρίδα τους, που δοκιμάζεται. Είτε βρίσκονται εκεί και πασχίζουν να διαφυλάξουν τις εστίες και τις οικογένειές τους. Είτε αναγκάστηκαν να φύγουν πρόσφυγες με τα παιδιά τους και κουβαλούν πλέον όλο αυτό το προσφυγικό φορτίο και την αγωνία. Θεωρούμε ως δήμος ότι αξίζει να αφιερώσουμε αυτή την ημέρα, που έρχεται και αντικατοπτρίζεται στην αγωνία αυτών των γυναικών και στα όσα βιώνουν. Μητέρες που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη».
Όμως η κ. Ανδρούτσου στέκεται και σε μια ακόμη παράμετρο της εποχής μας, αυτή των γυναικών και μανάδων που έχουν υποστεί κακοποίηση. Λέει συγκεκριμένα: «Σε ό,τι αφορά στη δική μας χώρα, το μήνυμά μας γι’ αυτή την ημέρα θα πρέπει να απευθυνθεί και στις μητέρες εκείνες, που έπεσαν και πέφτουν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η οποία όπως βλέπουμε δυστυχώς, βρίσκεται σε μια έξαρση, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Κι εδώ είναι που έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού οι δήμοι ως ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα ζητήματα».
«Οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλάνε και αυτό είναι πολύ σημαντικό»
Και συμπληρώνει: «Οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλάνε και αυτό είναι πολύ σημαντικό, όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ας φανταστούμε περιπτώσεις, όπου μητέρες απειλούνται ακόμη και με το παιδί τους για να μη μιλήσουν και μια μητέρα δεν θα θελήσει ποτέ να θέσει σε κίνδυνο το παιδί της, αλλά θα υποστεί η ίδια τη βία. Σαν χώρα λοιπόν, εκείνο που έχει σημασία είναι να στηρίξουμε τη Μητρότητα. Χρειάζονται μέτρα και δράσεις σε όλα τα επίπεδα της Πολιτείας. Να στηριχθούν τα ζευγάρια με παιδιά, να νοιάζεται η χώρα και να μεριμνά, να έχουμε ένα κράτος πρόνοιας. Για παράδειγμα, υπάρχει τώρα μια ανησυχία στους δήμους σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς τη νέα χρονιά. Η ανησυχία αυτή περνάει αυτόματα και στις μητέρες, ιδιαίτερα τις εργαζόμενες, καθώς οι παιδικοί σταθμοί των δήμων αποτελούν ένα στήριγμα».
Τελικά, πόσο δύσκολο είναι το μητέρα και δήμαρχος;… «Είναι δύσκολο», απαντά η κ. Ανδρούτσου και προσθέτει: «Βέβαια, τώρα τα δικά μου παιδιά έχουν μεγαλώσει, όμως κατανοώ τις νεότερες γυναίκες, βλέπω τις δυσκολίες και την αγωνία μητέρων, που είναι δημοτικοί σύμβουλοι και έχουν την καθημερινή ανησυχία».