Τα σχέδια του Πούτιν: Μακρύς, εξαντλητικός πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία
Ζοφερή και αβέβαιη η εικόνα για το μέλλον στο μέτωπο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η Αβρίλ Χέινς, επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, περιέγραψε μια ζοφερή και αβέβαιη εικόνα για το μέλλον και δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση αυξάνει τις πιθανότητες «ο Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα». Η Χέινς προειδοποίησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να θεωρήσει την προοπτική ήττας στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του, γεγονός που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων. Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε την Τρίτη, σε μια ενημέρωση της Γερουσίας από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για τις παγκόσμιες απειλές.
ΗΠΑ: Μακρύς, εξαντλητικός πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία
Η πρόβλεψη για την Ουκρανία ήταν ότι θα εξελιχθεί σε έναν μακρύ, εξαντλητικό πόλεμο φθοράς, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε όλο και πιο ασταθείς πράξεις κλιμάκωσης από τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της γενικής επιστράτευσης, της επιβολής στρατιωτικού νόμου και -αν ο Ρώσος ηγέτης αισθανόταν ότι ο πόλεμος γυρνούσε εναντίον του θέτοντας σε κίνδυνο την εξουσία του- ακόμη και της χρήσης πυρηνικών κεφαλών. Η ζοφερή πρόβλεψη ήρθε σε μια ημέρα που συνεχίστηκαν οι μάχες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας και οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο λιμάνι της Οδησσού, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμο είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος από την τρέχουσα επίσημη εκτίμηση των 3.381.
Η διευθύντρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Αβρίλ Χέινς, δήλωσε στην επιτροπή ενόπλων υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να επιδεικνύει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας. Η μετατόπιση της εστίασης προς τα ανατολικά και τα νότια είναι πιθανότατα μια προσωρινή τακτική και όχι μια μόνιμη μείωση των πολεμικών στόχων, είπε η ίδια.
Σε ποια περίπτωση ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Ο Ρώσος ηγέτης δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, παρά μόνο αν διέκρινε υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία ή το καθεστώς του, υποστήριξε ακόμη η Χέινς. Πρόσθεσε όμως ότι θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η προοπτική ήττας στην Ουκρανία συνιστά μια τέτοια απειλή. «Πιστεύουμε ότι η αντίληψη του Πούτιν για υπαρξιακή απειλή θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση που αντιλαμβάνεται ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα είτε επεμβαίνει, είτε πρόκειται να επέμβει σε αυτό το πλαίσιο, κάτι που προφανώς θα συνέβαλε στην αντίληψη ότι πρόκειται να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε η Χέινς στην ακρόαση της επιτροπής. Πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα δινόταν κάποια προειδοποίηση ότι επίκειται χρήση πυρηνικών όπλων.
«Υπάρχουν πολλά βήματα που θα έκανε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης προτού φτάσει στα πυρηνικά όπλα. Και επίσης είναι πιθανό ότι θα έδινε κάποια σημάδια ότι επίκειται χρήση πυρηνικών, πέρα από αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα, προτού το κάνει», δήλωσε η Χέινς. Αυτά τα «σημάδια» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια περαιτέρω μεγάλης κλίμακας πυρηνική δοκιμή, με την οποία θα γινόταν σημαντική διασπορά κινητών διηπειρωτικών πυραύλων, βαρέων βομβαρδιστικών και στρατηγικών υποβρυχίων.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βλέπουν μακρύ πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία
Οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μετέφεραν ακόμη στους γερουσιαστές την εκτίμησή τους ότι η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική ενός πολέμου φθοράς. Είπαν ότι ο Πούτιν σκόπευε να κατακτήσει τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ καθώς και μια ζώνη απομόνωσης γύρω από αυτές, για να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. Ήθελε να κρατήσει τη Χερσώνα, βόρεια της Κριμαίας, για να εξασφαλίσει την παροχή νερού στη χερσόνησο.
Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του δεν σταματούσαν εκεί. Η Χέινς δήλωσε ότι υπήρχαν «ενδείξεις» ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλες τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Η Χέινς δήλωσε, ωστόσο, ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο και ότι η επέκταση της χερσαίας γέφυρας μέχρι την Υπερδνειστερία, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Οδησσού, δεν θα είναι δυνατή χωρίς γενική επιστράτευση. Πρόσθεσε ότι η κατάληψη του Ντονμπάς συν μια νεκρή ζώνη είναι απίθανη τις επόμενες εβδομάδες.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας, αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οκτώ έως δέκα Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο. Όπως και η Χέινς, ο Μπέριερ προέβλεψε ένα αδιέξοδο, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να είναι σε θέση να επιτύχει ένα σημαντικό βήμα. Όμως, μια απόφαση του Πούτιν να διατάξει γενική επιστράτευση στη Ρωσία, η οποία θα ξεκινήσει με επίσημη κήρυξη πολέμου, θα μπορούσε να αλλάξει τις στρατιωτικές ισορροπίες. «Αν κινητοποιηθούν και κηρύξουν πόλεμο, αυτό θα φέρει χιλιάδες περισσότερους στρατιώτες στη μάχη», δήλωσε ο Μπέριερ. «Και παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι και ικανοί, εντούτοις θα είναι μια τεράστια μάζα με περισσότερα πυρομαχικά».
Ο Πούτιν εκτιμά ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ θα αποδυναμωθεί
Παρά τις όποιες αποτυχίες, η Χέινς δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι πιθανώς πεπεισμένος ότι η Ρωσία έχει τελικά περισσότερες αντοχές από την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της. «Πιθανότατα υπολογίζει ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ θα αποδυναμωθεί, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας θα επιδεινώνονται», είπε.
Δεν βλέπουν διπλωματική λύση άμεσα οι ΗΠΑ
Δεδομένης της πεποίθησης του Πούτιν ότι θα μπορούσε τελικά να επικρατήσει και του γεγονότος ότι η Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, η Χέινς δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «δεν βλέπουν μια βιώσιμη διαπραγματευτική πορεία προς τα εμπρός, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα». Εν τω μεταξύ, καθώς ο πόλεμος φθοράς συνεχίζεται, η σύγκρουση είναι πιθανό να πάρει «μια πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά». «Η τρέχουσα τάση αυξάνει την πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής στρατιωτικού νόμου, της αλλαγής προσανατολισμού της βιομηχανικής παραγωγής ή δυνητικά κλιμακούμενων στρατιωτικών ενεργειών για να απελευθερώσει τους πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του, καθώς η σύγκρουση παρατείνεται, ή εάν αντιληφθεί ότι η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία», κατέληξε η Χέινς.