Τον Νοέμβριο του 1955 καταγράφηκε στις ΗΠΑ μία από τις πρώτες επιθέσεις σε εμπορικό αεροσκάφος, καθώς ένας άνδρας έβαλε 25 μασούρια δυναμίτη στη βαλίτσα της μητέρας του. Η Ντέιζι Κινγκ, μια 54χρονη γυναίκα από το Ντένβερ, είχε επιβιβαστεί εκείνη τη μέρα στο αεροσκάφος με προορισμό την Αλάσκα, ώστε να επισκεφτεί την κόρη της. Ο 23χρονος γιος της όμως, Τζον «Τζακ» Γκίλμπερτ Γκράχαμ, είπε στην αστυνομία αργότερα, πως δεν ήξερε τι είχε βάλει η μητέρα του στις αποσκευές της. Γνώριζε μόνο ότι είχε φυσίγγια και κυνηγετικό όπλο, καθώς θα πήγαινε για κυνήγι. Στην πραγματικότητα όμως ήταν αυτός που είχε προετοιμάσει την βαλίτσα της και μάλιστα είχε βάλει μέσα αυτό που είχε ονομάσει «πρώιμο χριστουγεννιάτικο δώρο».
Ο Τζον Γκίλμπερτ πήγε την μητέρα του στο αεροδρόμιο Stapleton του Ντένβερ και μόλις 11 λεπτά από την απογείωση του, ένας υπάλληλος στον πύργο ελέγχου του Stapleton ανέφερε ότι είδε μια φωτεινή λευκή λάμψη και μια φωτοβολίδα στον ουρανό. Ήταν έκρηξη και είχε εκραγεί το αεροπλάνο στο οποίο ήταν μέσα η Ντέιζι Κινγκ. Ήταν η μαζικότερη δολοφονία στην ιστορία του Κολοράντο, καθώς είχαν σκοτωθεί 44 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού 13 μηνών.
Η κληρονομιά
Οι ερευνητές, όταν ξεκίνησαν να αναζητούν τα αίτια του θανατηφόρου αυτού δυστυχήματος, βρήκαν στοιχεία σε ό,τι είχε μείνει από τις αποσκευές. Σιγά-σιγά η έρευνά του οδηγούσε στον… Τζον Γκίλμπερτ. Η αστυνομία άρχισε να ψάχνει και βρήκε πως είχε μία ταραχώδη σχέση με τη μητέρα του… «Ο Γκίλμπερτ επρόκειτο να λάβει μια κληρονομιά από τη μητέρα του, αλλά τσακωνόντουσαν συνεχώς σαν το σκύλο με τη γάτα» είχε πει άνθρωπος του FBI.
Ο Τζον Γκίλμπερτ, είχε μεγαλώσει περισσότερο με διάφορα άλλα μέλη της οικογένειας παρά με τη μητέρα του. Έφυγε από το σπίτι στα 16 του, ωστόσο επέστρεψε στη δουλειά της μητέρας του για να δουλέψει, ένα εστιατόριο, το οποίο δύο μήνες πριν από την πτήση, υπέστη ζημιά από έκρηξη. Ο Τζον Γκίλμπερτ είπε ότι είχε δει μια γραμμή από βενζίνη.
Το… δώρο
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, το FBI ρώτησε τον Τζον Γκίλμπερτ για το «χριστουγεννιάτικο δώρο», που αρχικά θεωρούσαν ότι ήταν ένα σετ εργαλείων, που είχε αγοράσει για τη μητέρα του. Οι ερωτήσεις τους όμως επεκτάθηκαν και στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ταξιδιού αξίας 37.500 δολαρίων που είχε στο όνομα της μητέρας του, με τον ίδιο ως δικαιούχο. Η έρευνα των αρχών είχε αποκαλύψει επίσης ένα μικρό ρολό χάλκινου σύρματος. Κάτι αντίστοιχο είχαν βρει και σε ένα από τα πουκάμισα του γιου. Δεν άργησαν να καταλήξουν στον πραγματικό ένοχο… Αυτός ήταν που είχε βάλει τα εκρηκτικά με σκοπό να σκοτώσει τη μητέρα του.
Εκτελέστηκε σε θάλαμο αερίων
Μιλώντας αργότερα με ψυχιάτρους, ο Τζον Γκίλμπερτ είπε ότι είχε βάλει τη βόμβα στη βαλίτσα της μητέρας του, πριν την αφήσει στην πόρτα του αεροδρομίου και πάει αυτός να παρκάρει. Ρύθμισε το χρονόμετρο της βόμβας στα 90 λεπτά και στη συνέχεια πήγε την τσάντα στο check-in αφήνοντάς την για τις αποσκευές. Πλήρωσε μάλιστα παραπάνω λόγω του υπερβολικού βάρους της. «Ο αριθμός των ανθρώπων που θα σκοτωνόντουσαν δεν έκανε καμία διαφορά για μένα» είχε πει στους ψυχιάτρους: «Θα μπορούσε να ήταν χίλιοι. Όταν έρθει η ώρα τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό». Ο Γκράχαμ καταδικάστηκε σε θάνατο για μαζικό φόνο και εκτελέστηκε σε θάλαμο αερίων στις 11 Ιανουαρίου 1957.