Σύνοδος ΝΑΤΟ - Ερντογάν: Ο πρόεδρος Ερντογάν περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για τα θέμα της ημερήσιας διάταξης
Παρά τους «βρυχηθμούς» των περασμένων ημερών, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήγειρε το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικέντρωσε την ολιγόλεπτη παρέμβασή του στην ατζέντα της Συνόδου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα σε άλλο χρόνο.
https://twitter.com/NikosDendias/status/1542080357180260352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1542080357180260352%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fpolitiki%2Fstory%2F318419%2Fsynodos-nato-den-anaferthike-stin-apostratikopoiisi-ton-ellinikon-nision-o-erntogan
Πηγές της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ανοίξει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Κυβερνητικές πηγές όμως επαναλαμβάνουν, ότι στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή που συντονισμένα εκπέμπεται από την Άγκυρα προ του ραντεβού της Μαδρίτης, τότε ενώπιον των συμμάχων θα ανοίξει ο ξεχωριστός φάκελος που έχει ετοιμαστεί από την ελληνική αποστολή, ο οποίος περιλαμβάνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο».
Μητσοτάκης: Πρυτάνευσε η λογική
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας σε σημερινές δηλώσεις του πως «πρυτάνευσε η λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές». Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Έστειλε δε, σαφή μηνύματα στη γειτονική Τουρκία, ιδιαίτερα μετά από την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική ένωση.
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συμπλήρωσε:
«Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».
Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας» κατέληξε λέγοντας ο πρωθυπουργός.
Κοινωνικός χαιρετισμός Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Τwitter.