Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / F-16 Τουρκία – Κογκρέσο: “Όχι” στην πώληση μαχητικών στην Άγκυρα
ΚΟΣΜΟΣ

F-16 Τουρκία – Κογκρέσο: “Όχι” στην πώληση μαχητικών στην Άγκυρα

F-16 Τουρκία - Κογκρέσο: Η τροπολογία είναι η πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για το θέμα των F-16

Τροπολογία κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή. Δέκα βουλευτές, με επικεφαλής τον ομογενή βουλευτή Κρις Πάπας, κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα των F-16 και της πώλησής τους στην Τουρκία. Οι βουλευτές με την τροπολογία τους ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία όσο παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και προβαίνει σε προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η τροπολογία είναι η πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για το θέμα των F-16, που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Και μπορεί μεν η τροπολογία να μην αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στο Κογκρέσο, καθώς εντάσσεται στον αμερικανικό προϋπολογισμό, ωστόσο δείχνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα για τον τουρκικό παράγοντα.

Υπό κυρώσεις η Τουρκία

Οι αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν χαρακτηριστικά «στις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την πρόθεση του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι πριν προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το Κογκρέσο. Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στο θέμα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα που εκκρεμούν πριν προχωρήσουμε με την πώληση F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η Τουρκία, συγκεκριμένα οι Αμυντικές Βιομηχανίες, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις στο πώς η Τουρκία θα πληροί τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από αυτές τις κυρώσεις και πώς θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις