Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αφθώδης πυρετός Ινδονησία: Κίνδυνος οι βρώμικες σαγιονάρες
ΚΟΣΜΟΣ

Αφθώδης πυρετός Ινδονησία: Κίνδυνος οι βρώμικες σαγιονάρες

Αφθώδης πυρετός Ινδονησία: Πώς οι άνετες παντόφλες και τα σανδάλια συνδέονται με το ανησυχητικό ξέσπασμα επιδημίας

Στην Αυστραλία είναι χειμώνας και για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια χιλιάδες κάτοικοι της χώρας πηγαίνουν στο Μπαλί για να περάσουν τις διακοπές του Ιουλίου απολαμβάνοντας τον ήλιο. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της χώρας ανησυχούν όλο και περισσότερο για το τι θα φέρουν πίσω στην πατρίδα, όπως μεταδίδει το CNN. Και εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να αφήσουν τις σαγιονάρες τους στο νησί της Ινδονησίας. Ο αφθώδης πυρετός (FMD) εξαπλώνεται ταχύτατα μέσω των βοοειδών στην Ινδονησία και την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στο Μπαλί, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό με απευθείας πτήσεις προς επτά πόλεις της Αυστραλίας.

«Η νόσος του αφθώδους πυρετού θα ήταν καταστροφική αν έφτανε στην Αυστραλία», δήλωσε ο επικεφαλής κτηνιατρικός διευθυντής της χώρας, Μαρκ Σιπ, ο οποίος είναι σύμβουλος της κυβέρνησης σχετικά με τρόπους για να μείνει ο ιός εκτός της χώρας. Ο αφθώδης πυρετός είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά προκαλεί επώδυνες φουσκάλες και πληγές στο στόμα και στα πόδια ζώων, όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα, τα γουρούνια, οι κατσίκες και οι καμήλες, εμποδίζοντας τα να φάνε ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν τον θάνατό τους.

Η ασθένεια θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα της Αυστραλίας

Η ασθένεια θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα της Αυστραλίας και ένα ξέσπασμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές σφαγές μολυσμένων ζώων και να πλήξει ανεπανόρθωτα την κερδοφόρα αγορά εξαγωγών βοείου κρέατος της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Η εξάλειψη 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΑΕΠ της Αυστραλίας θα ήταν οικονομική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό οι τοπικές αρχές εντείνουν τους ελέγχους βιοασφάλειας στα αεροδρόμια, ελέγχοντας τις αποσκευές για προϊόντα κρέατος και τυριού και προειδοποιώντας τους τουρίστες ότι η βρωμιά στα παπούτσια τους θα μπορούσε ακούσια να προκαλέσει το πρώτο ξέσπασμα αφθώδους πυρετού στην Αυστραλία εδώ και 150 χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι τα υποδήματα που φοριούνται συνήθως στο χαλαρό Μπαλί δεν είναι συμβατά με τα τυπικά μέτρα βιοασφάλειας.
Πολλοί άνθρωποι που επιστρέφουν από τον εξωτικό προορισμό δεν φορούν μπότες, αλλά σαγιονάρες ή σανδάλια. Συνεπώς, είναι αδύνατο να γίνει ειδικό «πλύσιμο» με χημικές ουσίες πάνω σε γυμνά πόδια. Ετσι, οι αξιωματούχοι σκέφτονται να πουν στους τουρίστες να πετάνε τις παντόφλες τους προτού επιστρέψουν. Η συμβουλή δεν έχει γίνει επίσημη οδηγία -ακόμα-και είναι μία από τις πολλές επιλογές που εξετάζονται.

Γρήγορη εξάπλωση

Ο αφθώδης πυρετός εξαπλώνεται ήδη γρήγορα στην Ινδονησία, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Απρίλιο. Μέχρι τον Μάιο οι αρχές της χώρας είχαν ειδοποιήσει την Αυστραλία, η οποία -μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, την Κεντρική και Βόρεια Αμερική και την ηπειρωτική Δυτική Ευρώπη- είναι απαλλαγμένη από τον ιό. Η Ινδονησία προσπάθησε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά μέχρι τις 27 Ιουνίου, μόνο 58.275 από ένα κοπάδι περίπου 17 εκατομμυρίων ζώων της χώρας είχαν εμβολιαστεί. Η χρονική στιγμή της επιδημίας είναι καταστροφική για την Ινδονησία, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την Idul Adha, τη «γιορτή της θυσίας», όταν τα ζώα πωλούνται συνήθως μαζικά για σφαγή επί τρεις ημέρες, από τις 10 Ιουλίου. Αφού οι οικογένειες προσεύχονται και τρώνε μαζί, θυσιάζουν ζώα και μοιράζουν το κρέας στους φτωχούς.

Μέχρι την Πέμπτη (7 Ιουλίου), η επιδημία στην Ινδονησία είχε εξαπλωθεί σε περισσότερα από 330.000 ζώα σε 21 επαρχίες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, και περισσότερα από 350.000 ζώα είχαν ανοσοποιηθεί.

three person riding bikes on green grass field
Δυσοίωνο παρελθόν

Όταν εντοπίστηκε αφθώδης πυρετός σε πρόβατα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Στους επτά μήνες που θέλει να εξαλειφθεί ο ιός, περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε ξανά δεκτό στον κατάλογο των χωρών απαλλαγμένων από αφθώδη πυρετό το επόμενο έτος, αλλά ο αντίκτυπος ήταν πολύ μεγαλύτερος και δεν περιορίστηκε στο εμπόριο. Ο τουρισμός υπέστη τον μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα τότε, με τους επίδοξους επισκέπτες στη Βρετανία να αποθαρρύνονται από το κλείσιμο σημείων και μονοπατιών από τις τοπικές αρχές και τις εικόνες που έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ.

Το όλο συμβάν κόστισε στην κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα συνολικά 8 δισεκατομμύρια λίρες.
Για την Αυστραλία, ο εμβολιασμός των ζώων είναι μια επιλογή μόνο όταν εισέλθει ο ιός στη χώρα, επειδή οι εμπορικοί εταίροι της δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ενός εμβολιασμένου και ενός άρρωστου ζώου.

Κτηνίατροι στο Μπαλί προειδοποιούν ότι είναι πολύ εύκολο για τους τουρίστες στο νησί να έρθουν σε επαφή με βοοειδή και να μεταφέρουν τον ιό στη χώρα τους. «Υπάρχουν βοοειδή παντού και αυτά τα βοοειδή θα μολυνθούν και θα μεταδώσουν τον ιό», λένε. Ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός για μερικές μέρες στη σόλα ενός παπουτσιού ή λίγο περισσότερο αν κάνει κρύο.

selective photography of man pedaling wagon
(με πληροφορίες από CNN)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις