Το παγωτό είναι το αγαπημένο μας γλύκισμα, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, και όχι μόνο. Ωστόσο, όπως πολλές γλυκές λιχουδιές, είναι πλούσιο –ανάλογα και με το τι περιέχει- με θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί ποιο είδος παγωτού είναι καλύτερο να επιλέξεις και πόσο συχνά μπορείς να το καταναλώνεις.
Το παγωτό περιέχει κυρίως γάλα, το όποιο, ανάλογα από τον τρόπο παρασκευής του μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημι-άπαχο ή πλήρες. Συνήθως εκτός από γάλα και βούτυρο, περιέχει κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα ή χυμό φρούτων, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, μέλι και πολλά ακόμη. Επίσης πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και μέταλλά όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, οι βιταμίνες A,B,C, D, E αλλά και ασβέστιο.
Πόσες θερμίδες έχει το παγωτό;
Το διατροφικό προφίλ του παγωτού ποικίλλει ανάλογα με τη γεύση και τον τύπο, καθώς και με το τι περιέχει ως topping. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το παγωτό, το οποίο δέχεται ειδικές επεξεργασίες για να είναι πιο πλούσιο και πιο κρεμώδες από το κανονικό – είναι επίσης υψηλότερο σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες.
Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 80 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ανάλογα πάντα με το τι περιέχει.
Τα παγωτά που έχουν περισσότερο κορεσμένο λίπος είναι τα παρφέ και αυτά που έχουν εμπλουτιστεί με ξηρούς καρπούς, επικάλυψη σοκολάτας, μπισκότα και σαντιγί. Εκείνα με τις λιγότερες θερμίδες και το λιγότερο λίπος είναι τα «sorbet» και οι γρανίτες, κι αυτό γιατί γίνονται από κυρίως από φρούτα και δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά, όπως γάλα και κρέμα γάλακτος.
Τα παγωτά και οι θερμίδες τους ανά 100 γραμμ.:
γρανίτα φρούτου -105 Kcal
παγωτό Sorbet – 115Kcal
σοκολάτα – 235 Kcal και 11 γραμμ. λίπος
βανίλια – 180 Kcal και 7,6 γραμμ. λίπος
φράουλα-145 Kcal και 6,5 γραμμ. λίπος
Πόσο συχνά μπορείς να καταναλώνεις παγωτό;
Είναι απολύτως αποδεκτό να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου παγωτό ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το κλειδί είναι το μέτρο. Για να αποφύγεις την υπερβολή, δοκίμασε μικρότερες μερίδες όπως μπάρες παγωτού ή mini ειδικές θήκες παγωτού που υπάρχουν στο εμπόριο. Διαφορετικά, μπορείς απλώς να χρησιμοποιήσεις μικρά μπολ αντί για μεγάλα για να ελέγξεις καλύτερα τις μερίδες σου.
Πως να κάνεις πιο υγιεινό το παγωτό σου;
Φρόντισε να επιλέγεις παγωτό από πραγματικά συστατικά, όπως κρέμα, γάλα, κακάο και κόκκους βανίλιας. Εάν προσέχεις το βάρος σου, αναζήτησε προϊόντα με λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη και λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα.
Εναλλακτικά, δοκίμασε να φτιάξεις ένα παγωτό με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στο σπίτι. Χρησιμοποίησε υλικά όπως η μπανάνα, το γάλα, το μέλι, το κακάο και το avocado. Σίγουρα το σπιτικό έχει άλλη γεύση και είναι πάντα προτιμότερο ποιοτικά!
Το παγωτό μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να το καταναλώνεις με μέτρο και χωρίς υπερβολές!