Ουρανοξύστης - καθρέφτης Σαουδική Αραβία: Κάποιοι, δε, το περιγράφουν ως «δυστοπικό».
Τα σχέδια για το φιλόδοξο αστικό της έργο «The Line» αποκάλυψε η Σαουδική Αραβία, δίνοντας μια γεύση από το όραμά της για το μέλλον. Πρόκειται για μια φουτουριστική πόλη, που θα βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στην Ερυθρά θάλασσα. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρουσίασε την αρχική ιδέα και το όραμα της πόλης που επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής ανάπτυξης και το πώς θα πρέπει να είναι οι πόλεις του μέλλοντος. Τα σχέδια του The Line αποκαλύπτουν το όραμα για τις αστικές κοινότητες σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από δρόμους, αυτοκίνητα και εκπομπές ρύπων.
Το κτίριο πλάτους 200 μέτρων και μήκους 170 χιλιομέτρων, που λειτουργεί ως κάθετη πόλη, θα βρίσκεται 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα εκτείνεται σε 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το The Line, καθρέπτης-ουρανοξύστης, θα λειτουργεί 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των κατοίκων. Η φύση τίθεται, επίσης, σε πρώτο πλάνο. Το ιδανικό κλίμα όλο το χρόνο θα εξασφαλίσει ότι οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν τη γύρω φύση.
Η ιδέα της διαστρωμάτωσης της πόλης λειτουργεί κάθετα, δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κινούνται απρόσκοπτα για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες μέσα σε πέντε λεπτά. Μπορεί το έργο να εντυπωσιάζει αρκετούς, αλλά υπάρχουν και εκείνοι αμφισβητούν αν είναι τεχνολογικά εφικτό.
His Royal Highness announces designs for #THE_LINE, the city of the future in #NEOM.#SPAGOV pic.twitter.com/LDyQrMd0lF
— SPAENG (@Spa_Eng) July 25, 2022
Στόχος να φιλοξενηθούν 9 εκατομμύρια άνθρωποι
Στη μεγα-πόλη, δεν θα υπάρχουν δρόμοι με αυτοκίνητα, ενώ στόχος είναι να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η πόλη θα χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο 100%. Το πλάτος θα είναι μόλις 200 μέτρα αλλά το μήκος θα φτάνει τα 170 χιλιόμετρα και το ύψος στα 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εξωτερικά οι ουρανοξύστες θα είναι καλυμμένοι με καθρέφτες.
Στόχος είναι να φιλοξενηθούν 9 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ οι περιοχές του όλου οικιστικού οικοδομήματος θα ενώνονται με σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη κατασκευαστική εταιρεία, η διασύνδεση από άκρη σε άκρη θα γίνεται σε μόλις 20 λεπτά. Παράλληλα, το LINE θα οικοδομηθεί σε μια έκταση μόλις 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στους κενούς χώρους ανάμεσα στους αντικρυστούς ουρανοξύστες θα υπάρχουν δέντρα και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.
Πρόεδρος του NEOM Fund είναι ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Πρόεδρος του NEOM Fund είναι ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Σε επίσημες δηλώσεις του, ο ίδιος ανέφερε πως το LINE ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στη νέα εποχή. Δήλωσε ακόμη, πως μέχρι το 2030 αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο οικιστικό τοπίο, 380.000 θέσεις εργασίας για να το κάνουν ελκυστικό για διαμονή. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα διαθέσει συνολικά 300 δισεκατομμύρια ριάλ, ή αν θέλετε 80 δισ. δολάρια, ποσό που ενδέχεται να επεκταθεί στα 400 δισ. ριάλ.
Η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί ως το 2030 και θα κοστίζει συνολικά 1,2 τρισ. ριάλ, με ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να καλύπτεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, μετά από πρωτοβουλία του Σαλμάν. Παράλληλα, έχουν κληθεί ιδιώτες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και το εξωτερικό για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση. Θεωρητικά το έργο θα εκκινούσε το 2017, ωστόσο κόλλησε στις ίδιες τις μεταβαλλόμενες ιδέες και προτάσεις του πρίγκιπα, όπως προσφάτως έχει αναφέρει το Bloomberg. Μια από αυτές είναι να υπάρχουν βροχοπτώσεις μέσω της δημιουργίας τεχνητών νεφών, αλλά και ένα πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα με καθηγητές -ολογράμματα που θα μπορούν να διδάσκουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες ή ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.