Έναν ορίζοντα 30 ημερών έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προετοιμάσει τις ανακοινώσεις που θα κάνει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να είναι έτοιμες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και οι ενισχύσεις προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις παραγωγικές τάξεις της χώρας με ορίζοντα οκτάμηνου. Στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά και η ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων.
Προσθετικά σε αυτά υπάρχει σχεδιασμός και για περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών ή ακόμη και η επέκταση των δόσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στην αποπληρωμή εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων. Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και τα καύσιμα στην κυβέρνηση σχεδιάζουν την σταθερή επιδότηση μέσω της διαδικασίας Fuel Pass και τους επόμενους μήνες, ενώ βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σύμφωνα με τις με εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι οριζόντιες και με μεγάλη διάρκεια.
Νέες παρεμβάσεις
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μία σειρά παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν το εισόδημα των πολιτών από την αρχή του επόμενου έτους. Στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επικυρωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να φτάσει τα 750 €. Θα είναι η τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού κατά τη διάρκεια της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διακυβέρνηση της χώρας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει επιδόματα, ενώ όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν μειώνει τους δείκτες ανεργίας.
Επόμενη ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ θα είναι η αύξηση των συντάξεων μετά από πολλά χρόνια. Όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εάν η ανάπτυξη κινηθεί σε ένα ποσοστό μεταξύ 3,5 ποσοστιαίων μονάδων και ο πληθωρισμός πέριξ του εφτά, τότε οι συνταξιούχοι θα δουν από 1/1/2023 μία αύξηση που θα κινείται κοντά στο 6%. Τρίτη σίγουρη εξαγγελία από τον πρωθυπουργό θα είναι η κατάργηση από την αρχή του έτους της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τους συνταξιούχους, όσο και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Η εκτίμηση από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο και οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματος τους.
Η κοστολόγηση
Και επειδή κάθε εξαγγελία που έχει κάνει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τριάμισι χρόνια που είναι πρωθυπουργός ακολουθείται από μία κοστολόγηση, κοινώς από την απάντηση πού θα βρεθούν τα λεφτά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν τρεις πυλώνες εσόδων που θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Πρώτος πυλώνας είναι οι παρεμβάσεις της ΕΕ δεύτερος πυλώνας η αύξηση των εσόδων από την φορολογία και τρίτος πυλώνας τα έσοδα από τον τουρισμό που υπολογίζεται να είναι έως και πέντε δις περισσότερα από όσα έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό .Σε αυτούς τους τρεις πυλώνες κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που σταδιακά θα εισρέουν στην ελληνική οικονομία.
Υπομονή λοιπόν έως την ΔΕΘ όποτε και θα δούμε πια σενάρια και ποιοι υπολογισμοί θα μετατραπούν σε πρωθυπουργικές εξαγγελίες.