Ιστορικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική
Στα κεντρικά υψίπεδα της Ρουμανίας, Γάλλοι στρατιώτες ξεκινούν προγραμματισμένα «παιχνίδια πολέμου» με Ολλανδούς στρατιώτες. Η άσκηση προσομοιώνει μια εισβολή εχθρικών δυνάμεων από το βορρά, εκεί που η Ρουμανία συνορεύει με την Ουκρανία. Η αποστολή των γαλλικών και ολλανδικών μονάδων, και των οχημάτων μάχης πεζικού τους, είναι να σταματήσουν την προέλαση του εχθρού. «Είμαι υπεύθυνος για όλους τους στρατιώτες μου και αυτό απαιτεί όλη μου την ενέργεια και τη συγκέντρωση. Έχω τοποθετηθεί ως αρχηγός τους για να τους φέρω σε ένα ορισμένο επίπεδο, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε ολόκληρη την αποστολή τους εδώ ή αλλού. Αυτός είναι ο μόνος μου στόχος και είναι αρκετός», δηλώνει ο διοικητής της γαλλικής μονάδας. Όμως μια νέα πραγματικότητα διαφαίνεται στον ορίζοντα για την Ευρώπη. Αυτή η ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ είναι μια άμεση απάντηση στην επιστροφή του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Συνολικά, τέσσερις επιπλέον ομάδες μάχης έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας.
Στη Ρουμανία, τους Γάλλους στρατιώτες συνοδεύουν εναλλάξ βελγικά ή ολλανδικά στρατεύματα, καθώς και εκ περιτροπής Πολωνοί και Πορτογάλοι στρατιώτες. «Είναι μια από τις νεότερες γραμμές άμυνας της Ευρώπης. Αυτό το πεδίο μάχης δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία Και για μερικούς σε χρόνο ρεκόρ – ένα μέρος του σώματος έλαβε ειδοποίηση τριών μόλις ημερών για να φτάσει εδώ», μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews στο Τσίντσου της Ρουμανίας, Ανελίζ Μπόρζες. Προετοιμάζονται για ένα σενάριο που προβλέπει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διασχίζει τα σύνορα. Ακόμα κι αν κανείς εδώ δεν συζητά ανοιχτά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για ασκήσεις «ρουτίνας».
Ιστορικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική
«Το πλαίσιο είναι διαφορετικό κατά κάποιο τρόπο, αλλά η εκπαίδευση παραμένει η ίδια. Πιστεύουμε ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά στον εντοπισμό νέων γνώσεων, προτού διαπιστώσουμε ότι αυτός είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαγόταν ένας πόλεμος στο προσεχές μέλλον. Επομένως, δεν βλέπω μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία. Υπάρχει αυτή η παγκόσμια τάση εντός των ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδεύονται για μάχες μεταξύ ίσων. Αυτό συνεχιζόταν πριν από την κρίση στην Ουκρανία, επομένως νομίζω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά για να απεικονίσουμε ποια θα είναι η επόμενη σύγκρουση. Οπότε η εκπαίδευση είναι η ίδια . Το γεγονός ότι είμαστε η πλησιέστερη μονάδα που έχει αναπτυχθεί στην κρίση έχει τη σημασία του, αλλά δεν βλέπω καμία μεγάλη αλλαγή στην εκπαίδευση», εξηγεί στο euronews ο Συνταγματάρχης Κριστόφ Ντεγκάντ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ιστορικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν υποσχεθεί προϋπολογισμούς ρεκόρ για τα στρατεύματά τους και η συμμαχία έχει αποκτήσει ενισχυμένη στρατιωτική και πολιτική επιρροή. Για τους άντρες και τις γυναίκες στο έδαφος, οι καιροί είναι σκληροί. Λένε όμως ότι είναι έτοιμοι για ό,τι ακολουθήσει, παρόλο που μπορεί να έχουν την ελπίδα ότι δεν θα περάσουν από μια τέτοια δοκιμασία.