Ανακοινώσεις για την ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο που παρουσιάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοινώσεις για την ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο που παρουσιάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Ανακοινώσεις για την ενεργειακή κρίση: H πρόεδρος της Κομισιόν περιγράφει στην ομιλία για την «Κατάσταση της ΕΕ»

14.09.2022 | 10:32

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιγράφει αυτή την ώρα η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επέλεξε να φορέσει σακάκι και μπλούζα στα χρώματα της Ουκρανίας, αναφέρθήκε στο ξεκίνημα της ομιλίας της στην εισβολή της Ρωσίας δεσμευόμενη ότι η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει το Κίεβο.

Με τα ως τώρα δεδομένα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν, αναμένεται να προτείνει μια «εισφορά αλληλεγγύης» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εισπράττουν την εν λόγω εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές.

“Υπέρ των υποχρεωτικών μέτρων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας”

Ακόμα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν είναι υπέρ των υποχρεωτικών μέτρων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις εντός της Ένωσης, καθώς πολλά κράτη-μέλη επιδιώκουν να υπάρξουν μέτρα περισσότερο σε εθελοντική βάση και ο σχεδιασμός να γίνει σε εθνικό επίπεδο. Η Κομισιόν θα βάζει στο τραπέζι μείωση της κατανάλωσης σε υποχρεωτική βάση από τα κράτη κατά 5% και σε εθελοντική βάση κατά 10%, ενώ θα στοχεύει σε μείωση κατανάλωσης και σε καθημερινή βάση, ειδικά σε ώρες που δεν είναι αιχμής.

Οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, άλλωστε, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μοντέλο επιδότησης για το φυσικό αέριο, το οποίο αναμένεται να έχει κλιμακωτά χαρακτηριστικά, όπως θα γίνει και με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Alpha 9,89). Ο ακριβής τρόπος στήριξης δεν έχει κλειδώσει και μένει να φανεί, αν θα υπάρχει και “μπόνους κατανάλωσης”, όπως θα γίνει με το ρεύμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Επελαύνει» η κακοκαιρία με έντονες βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα - Στους 18 βαθμούς η θερμοκρασία 14.09.2022 | 10:32
Σε ύφεση η φωτιά σε κτήριο στα Άνω Πατήσια - Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες 14.09.2022 | 10:32
Με ρεύμα από το διάστημα θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα -Το νέο τεχνολογικό «θαύμα» των Κινέζων 14.09.2022 | 10:32
Ghibli Style: Το viral φαινόμενο που διχάζει – Από τα βάθη της τέχνης στην ταχύτητα της τεχνητής νοημοσύνης 14.09.2022 | 10:32
Λασίθι: Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο - Το αυτοκίνητό του έπεσε από γέφυρα 14.09.2022 | 10:32
Θανάσης Κοντάρης: Ο γιατρός που σήκωσε στις πλάτες του τη Σέριφο – και έφυγε με το κεφάλι ψηλά 14.09.2022 | 10:32
Ψάχνουν γιατρό στην καρδιά της ερήμου – Πόλη στην Αυστραλία προσφέρει 428.000 δολάρια, σπίτι και αυτοκίνητο, αλλά υπάρχει μια παγίδα 14.09.2022 | 10:32
Αξιωματούχοι έψαχναν στη Γροιλανδία να βρουν κάποιον που θα ήθελε να συναντηθεί με τη σύζυγο του Βανς -Δεν βρήκαν κανέναν 14.09.2022 | 10:32
Exit mobile version