Θύματα απάτης ιδιοκτήτες ξενοδοχείων

ΕΛΛΑΔΑ

Θύματα απάτης ιδιοκτήτες ξενοδοχείων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Πώς δρούσαν

01.10.2022 | 13:38

Ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε Πιερία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μαγνησία και αττική, έχουν πέσει θύματα επταμελούς κυκλώματος επιτήδειων, οι οποίοι τους εξαπάτησαν σαν δήθεν πελάτες, που ενδιαφέρονταν να «κλείσουν» δωμάτια.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι δράστες, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία, τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος ( link ), που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Με αυτή την μέθοδο,  υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία, που  καταχωρούσαν οι ξενοδόχοι στην απατηλή ιστοσελίδα και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αστυνομικών της Ασφάλειας Κατερίνης, εξιχνιάσθηκαν απάτες σε βάρος ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. «Ειδικότερα», αναφέρεται, «τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα δύο αρχηγικά μέλη συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους, εξαπατώντας ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Τα μηνύματα και το link

Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος ( link ), που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Με αυτή την μέθοδο, υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν οι παθόντες στην απατηλή ιστοσελίδα και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά. Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022, διέπραξαν 9 απάτες και 5 απόπειρες απάτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μαγνησία και Αττική.

Σε μία περίπτωση εξαπάτησαν γιατρό σε περιοχή της Αττικής με το πρόσχημα της καταβολής ιατρικής αμοιβής. Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 185.000 ευρώ». Από την έρευνα της Ασφάλειας Κατερίνης, προέκυψε ακόμη ότι για τον σκοπό τους, χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς, που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους ( money mules ), ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά, που αποσπούσαν από τα θύματά τους.

Λογαριασμοί 30 ατόμων

Ετσι, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30 ατόμων, κάτοχων τραπεζικών λογαριασμών, τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε παραδόθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Το ρεπορτάζ της Alphafreepress

Στις 29 Μάϊου, η Alphafreepress, ανέφερε σε ρεπορτάζ της για την προστασία των επαγγελματιών του τουρισμού, ότι άλλοι επιτήδειοι, που παρίσταναν τους, υπό μετακίνηση στα θέρετρα  αστυνομικούς, για λόγους ενίσχυσης της αστυνόμευσης, υπέκλεπταμν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών δήθεν για να καταβάλουν το αντίτιμο και σήκωναν τις καταθέσεις. «Ως προς τον τρόπο δράσης», έλεγε η Αστυνομία,  «ο-οι δράστης-ες, επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, επικαλούμενοι ότι είναι αστυνομικοί και υπηρετούν στις τοπικές αστυνομικές Αρχές και προφασιζόμενοι την κράτηση δωματίων για συναδέλφους τους και την καταβολή σχετικών χρηματικών ποσών, επιχειρούν να αποσπάσουν αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή προσωπικούς κωδικούς e-banking, μέσω υπερσυνδέσμων (links) που αποστέλλουν στα κινητά τους τηλέφωνα, με απώτερο στόχο (οι δράστες) να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμών των ιδιοκτητών και να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών».

Exit mobile version