«Καλάθι του νοικοκυριού»:  Επίκειται συνάντηση βιομηχάνων και Άδωνι Γεωργιάδη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλάθι του νοικοκυριού»:  Επίκειται συνάντηση βιομηχάνων και Άδωνι Γεωργιάδη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Οι αλυσίδες λιανικής έλαβαν τις λίστες από το υπουργείο Ανάπτυξης

12.10.2022 | 21:18

Δύσκολη εξίσωση είναι η διαμόρφωση του λεγομένου «καλαθιού του νοικοκυριού» σύμφωνα με τον καθορισμό των κατηγοριών και των προϊόντων που έκανε χθες το βράδυ το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σχετική λίστα στάλθηκε αργά χθες το απόγευμα από το υπ. Ανάπτυξης σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 51 προϊόντα τα οποία ανήκουν σε 31 διαφορετικές κατηγορίες για τα οποία τώρα θα πρέπει οι αλυσίδες μέσω προσφορών να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν τη σταθερότητα τους. Για να το πετύχουν αυτό βέβαια θα χρειαστούν και την συνεργασία του μεταποιητικού κλάδου, των προμηθευτών τους.

Γι’ αυτό και απομένει ένα κρίσιμο ραντεβού στο υπ. Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη και των εκπροσώπων της βιομηχανίας με στόχο την εξέταση τρόπων και προτάσεων με τις οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι τελευταίοι τα σούπερ μάρκετ να συγκρατήσουν τις τιμές στα 51 προϊόντα που θα αποτελούν το «καλάθι». Ένα ραντεβού το οποίο εκτός απροόπτου θα έχει γίνει ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

«Περιορισμένα τα περιθώρια»

Άνθρωποι της μεταποίησης και επιχειρηματίες πάντως μιλούν για περιορισμένα περιθώρια, αφού λόγω της μεγάλης αύξησης λειτουργικού κόστους και της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών η κερδοφορία μειωθεί σημαντικά, και περιγράφουν μια κατάσταση κατά την οποία η πίεση προς την πλευρά τους εντείνεται έτι περαιτέρω από τους δικούς τους προμηθευτές αλλά και από την πληθώρα συντελεστών που παρεμβάλλονται για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος: από την απαιτούμενη ενέργεια, τις διαφορετικές πρώτες ύλες, τις συσκευασίες, τα μεταφορικά κ.ο.κ.

Η πίεση που ασκείται στη βιομηχανία αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία ήταν αυξημένος 39,5% τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν δηλαδή υπήρχαν τα πρώτα ξεκάθαρα δείγματα του πληθωριστικού εφιάλτη που θα ακολουθούσε.

Exit mobile version