Τα χριστουγεννιάτιικα λαμπάκια και ο εορταστικός φωτισμός μπορεί να «φουσκώσουν» τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη πλευρά, όμως, αποτελούν το σήμα κατατεθέν των εορτών. Ωστόσο, εκτός από έναν… φουσκωμένο λογαριασμό, ο εορταστικός φωτισμός μπορεί να γίνει η αιτία για μία σειρά πιο σοβαρών προβλημάτων, όπως μία ανεπιθύμητη διακοπή ρεύματος ή κάποιου ανεπιθύμητου τραυματισμού! Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες περιπέτειες τις ημέρες των εορτών, θα πρέπει να προσέξετε τι αναγράφουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, οι γιρλάντες, τα φωτάκια, οι «Αγιοβασίληδες» και άλλα διακοσμητικά είδη που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, στο σχετικό ταμπελάκι τους.
Συγκεκριμένα, πρέπει να αναγράφεται:
1. Η σήμανση CE.
2. Τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας τους, όπως η τάση, η ισχύ και η συχνότητα λειτουργίας τους.
Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, πάνω στην συσκευασία και στο φυλλαδίο με τις οδηγίες χρήσης, ενώ είναι απαραίτητη η ένδειξη προστασίας ΙΡ- τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.
Μην παραλείψετε να:
* Να ελέγξετε για τυχόν διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες. Ακόμα, φροντίστε το φις εφαρμόζει καλά στην πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών, πριν τοποθετήσουμε τα φώτα στο δέντρο.
* Να μην αφήνετε, ποτέ, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν κοιμάστε ή είστε εκτός σπιτιού.
* Τα φωτιστικά στους εξωτερικούς χώρους τοποθετείστε τα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να είστε σε θέση να παρατηρήσετε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή σημάδια υγρασίας, που μπορεί να έχουν εισχωρήσει στις επαφές τους.
* Μην αφήνετε τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα.