Συγκλονίζει την Ευρώπη η αποκάλυψη του Κατάρ με την Εύα Καϊλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκλονίζει την Ευρώπη η αποκάλυψη του Κατάρ με την Εύα Καϊλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Εύα Καϊλή: Πώς στήθηκε το Qatar Gate

13.12.2022 | 13:37

Οι αρχές του Βελγίου κάνουν λόγο για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που «κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη (σ.σ. 14/12)». Οι Βέλγοι μιλούν για νέο γύρο εφόδων και ερευνών, στις οποίες «προχώρησαν χθες (σ.σ. 12/12) οι αστυνομικές Αρχές του Βελγίου, έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 20 εφόδους από την περασμένη Παρασκευή σε γραφεία και κατοικίες Ευρωβουλευτών, κοινοβουλευτικών βοηθών και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, οι οποίες επεκτάθηκαν την Κυριακή (σ.σ. 11/12) και στην Ιταλία».

Παράλληλα, «παγωμένα» παραμένουν τα πληροφοριακά συστήματα δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να μην υπάρξει απώλεια νευραλγικών στοιχείων, ενώ σφραγισμένα παραμένουν στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου τα γραφεία της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Η Εύα Καϊλή προανήγγειλε τον Νοέμβριο «άνοιγμα» ευρωπαϊκού γραφείου – «παραρτήματος» των Βρυξελλών στη Ντόχα. Οι δηλώσεις της, όπως και η -αποθεωτική για το Εμιράτο- ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο λίγες ημέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Τον δρόμο προς τη Ντόχα φαίνεται πως άνοιξε στην Εύα Καϊλή τόσο η ιδιότητά της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και οι επαφές της με τους Ιταλούς που είχαν πάρε-δώσε με τους Καταριανούς από το 2018. Άλλωστε ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε επισκεφθεί το Κατάρ το 2018. Αλλά και στην «Deutsche Welle» η Εύα Καϊλή δημοσιεύει άρθρα, στα οποία εξηγεί πόσο «άδικη» είναι η κριτική που δέχεται το Κατάρ προσπαθώντας να αλλάξει και στη Γερμανία το… προφίλ της χώρας.

Οι αποκαλύψεις

Η ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας. Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα. Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πώς στήθηκε το Qatar Gate

Κατά τους Βέλγους, ο φερόμενος «εγκέφαλος» στην υπόθεση διαφθοράς -Qatar Gate- στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, για τον οποίο οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου του και της κόρης του. Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 μέχρι το 2019. Είναι ιδρυτής της ΜΚΟ «FIGHT IMPUNITY», ενώ είναι το δικό του κινητό που έδωσε «στίγματα» στις Αρχές και ξεκίνησαν οι έρευνες, καθώς σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, παρακολουθείτο δύο χρόνια, με τον ίδιο να είναι στο στόχαστρο των Αρχών και για τη ΜΚΟ .Ένας εκ των στενότερων συνεργατών του και επίσης συλληφθείς, είναι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή. Ο 36χρονος είναι σημαντικό στέλεχος στην ΜΚΟ και συνιδρυτής της. Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή, εκτός από αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ήταν και αρμόδια για τις σχέσεις ΕΕ – Μέσης Ανατολής.

Το real estate στην Ελλάδα

Aπό την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντοπίστηκε εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και ήδη δεσμεύθηκε, ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητά της. Η εντολή για δέσμευση αφορά την Εύα Καϊλή, τον σύζυγό της, τους γονείς και άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (αδέλφια), ενώ αναφέρεται σε ακίνητα, λογαριασμούς, πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εταιρείες και συμμετοχές σε αυτές και λοιπά. Η δέσμευση στοχεύει στην αναζήτηση και στο μπλοκάρισμα μετρητών ή ακριβών κινητών πραγμάτων (δώρων) που μπορεί να αποδειχθεί ότι συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που έχει αποδοθεί ήδη από τις βελγικές Αρχές και ερευνάται για την Εύα Καϊλή και τον ιταλικής καταγωγής σύζυγό της.

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή μελών της οικογενείας της και του συντρόφου της. Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, κ.λπ.).

Κύπριος ευρωβουλευτής αρνήθηκε

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς σε δήλωσή του αναφέρει: «Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα: Στις 13 Οκτωβρίου επικοινώνησαν από το γραφείο της κα Καϊλή με την παράκληση να καταθέσω δύο τροπολογίες, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην οποία είμαι αναπληρωματικό μέλος. Το περιεχόμενο των τροπολογιών αφορούσε εργασιακά θέματα στο Κατάρ, χαιρετίζοντας τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα. Μετά από επικοινωνία και συντονισμό και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκα να καταθέσω τις συγκεκριμένες τροπολογίες, αφού θεώρησα ότι ήταν ενάντια στις δικές μου θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη Ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα. Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Χαίρομαι που δεν επέτρεψα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς. Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ξεπουλιούνται. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις. Είμαι σίγουρος ότι αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Το Κοινοβούλιο

Στην «χειρότερη ημέρα» της καριέρας της, όπως εξομολογήθηκε η ίδια η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα απευθύνθηκε σε δραματικούς τόνους προς την Ολομέλεια, σημαίνοντας συναγερμό για το μέλλον του θεσμού. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μετσόλα, συμπληρώνοντας πως «είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε».

Δεσμευόμενη, παράλληλα, πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» με φόντο την υπόθεση του Κατάρ, η Πρόεδρος του ΕΚ ισχυρίστηκε ότι «δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί» στην υπόθεση του Κατάρ, ανακοινώνοντας μια σειρά από πρώτα μέτρα αναχαίτισης τυχόν προσπαθειών επηρεασμού και δωροδοκίας των Ευρωβουλευτών. Ανάμεσά τους:

Τι έρχεται

Επιπλέον, «θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς» υποστήριξε η κα Μετσόλα, σε μια προσπάθεια ανάκτησης μέρους του χαμένου κύρους του θεσμού, μπροστά στη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων.

Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της «κάθαρσης», άλλωστε, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διέγραψαν χθες δια παντός από τις τάξεις τους την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, ενώ επικαλούμενοι το άρθρο 21 του καταστατικού ζητούν άμεσα να κινηθούν οι απαραίτητες θεσμικές ενέργειες ώστε να καθαιρεθεί από την θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν και τη φωτογραφία της από την ιστοσελίδα του κόμματος.

Πολύμηνες έρευνες

Η Εισαγγελία του Βελγίου, αναφέρει, ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ συνεχίζεται. «Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα που βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση, «φωτογραφίζοντας» τους Αντόνιο Παντζέρι και Εύα Καϊλή.

Έρευνα στην Αθήνα

Ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε χθες τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κ. Καϊλή, του συζύγου της, των γονέων και των άμεσων συγγενικών της προσώπων (λχ. Αδελφών), προκειμένου να εντοπιστούν, αν τυχόν υπάρχουν, χρηματικά ποσά και δώρα που μπορεί να συνδέονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών έχει τεθεί ακόμη εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων, η οποία εντοπίστηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και την οδό Σκουφά και ήδη δεσμεύθηκε, ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της. Οι Βέλγοι με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο του συζύγου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν, «μια σύλληψη που αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους».

Τι γράφει η Le Soir

Η εφημερίδα επισημαίνει πως «ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν για λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι κρατά μια συνηθισμένη βαλίτσα μόνο που ήταν γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τον προσήγαγε η ομάδα της αστυνομίας. Μετά από όσα συνέβησαν έξω από το ξενοδοχείο με τον πατέρα της κυρίας Καϊλή, κρίθηκε ότι δεν ίσχυε η ασυλία που απολάμβανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Άμεσα αποφασίστηκε η κινητοποίηση μιας ομάδας αστυνομικών που συμμετείχαν στις πρωινές έρευνες, της 9ης Δεκεμβρίου. Μαζί τους ήταν ο επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας της επιχείρησης. Η έρευνα στο σπίτι μιας εκ των 14 αντιπροέδρων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν ήταν προγραμματισμένη. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη έκπληξη. Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» λέει μια πηγή στη Le Soir. «Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Αλλά από συγκλίνουσες πηγές προκύπτει με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επιπλωμένο με δώρα που είχαν την υπογραφή της χώρας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς: μετάλλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από το Κατάρ.

Τι λέει η Καϊλή

Υποστηρίζει πως είναι αθώα αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές σχετικά με την εμπλοκή της στο «Qatargate». «Είμαι αθώα, δεν έχω καμία σχέση με χρηματισμούς του Κατάρ» δηλώνει η κα Καϊλή, όπως είπε στο Open TV, ο δικηγόρος της οικογένειας στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και συνέχισε:

«Αυτή είναι η θέση της. Ρητά και κατηγορηματικά. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω γιατί απαγορεύεται. Σεβόμαστε το απόρρητο. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα και πόσα βρέθηκαν τελικά. Το μόνο που μπορώ να σας πω, διότι μίλησα με την αδελφή της, δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου εκεί ήταν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό ρητά σας το διαψεύδω γιατί μου το είπε η αδελφή της, κα Μανταλένα Καϊλή. Μιλάτε τώρα για χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα, εγώ ούτε το επιβεβαιώνω, ούτε το διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο. Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος στον πατέρα της κας Καϊλή και είναι ελεύθερος αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, ένας πατέρας όταν βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του. Η κα Καϊλή δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζωή της. Η μόνη της δραστηριότητα είναι αυτή που ήταν γνωστή, ευρωβουλευτής. Η εταιρεία real estate που ακούστηκε, είναι μια ΙΚΕ, που έχει συσταθεί εδώ και έναν μήνα, με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, και όλα αυτά προκύπτουν στο ΓΕΜΗ. Καμία, μα καμία εμπορική δραστηριότητα δεν είχε στη ζωή της η κα Καϊλή. Η Αρχή για το Ξέπλυμα καλώς έκανε, διότι όταν ακούει ότι υπάρχει μια τέτοια κατηγορία στις Βρυξέλλες, είναι υποχρεωμένη και αυτή προληπτικά να πάρει κάποια μέτρα. Έτσι δέσμευσε και αυτή τους λογαριασμούς της ίδιας, του πατέρα και της αδελφής της κας Καϊλή. Αυτοί όμως είναι οι λογαριασμοί που κατατίθενται οι μισθοί», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τι έκανε στο Κατάρ

Κατά τα βελγικά μέσα στις 2 Νοεμβρίου η Εύα Καϊλή συνάντησε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών της ΕΕ στη Ντόχα. Προανήγγειλε «άνοιγμα» ευρωπαϊκού γραφείου – «παραρτήματος» των Βρυξελλών στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν οι δηλώσεις της και η -αποθεωτική για το Εμιράτο- ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν, η ιδιότητά της, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επαφές της με τους Ιταλούς που είχαν ήδη επαφές με τους ισχυρούς του Κατάρ από το 2018 -όπως και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι- έδωσαν στην Καϊλή το «εισιτήριο» για τη Ντόχα. Η Εύα Καϊλή είχε δημοσιεύσει άρθρα και στη «Deutsche Welle», κάνοντας λόγο για άδικη κριτική που δέχεται το Κατάρ, επιχειρώντας να αλλάξει και τη γνώμη της Γερμανίας για τη χώρα.

Exit mobile version