Κατάρ Γκέιτ και Ευρώπη: Κατηγορούν για υποκρισία την ΕΕ
Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για την υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων και συγκλονίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή με το Qatargate ακροδεξιοί ηγέτες ανά τη Γηραιά Ήπειρο βρήκαν την αφορμή να ξεσπαθώσουν κατακρίνοντας την ΕΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στο σεβασμό του κράτους δικαίου. Ακροδεξιοί όπως η Μαρίν Λεπέν, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συγκρούονται εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες, που τους κατηγορεί για τους δεσμούς τους με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, την παραβίαση του κράτους δικαίου και την καταπίεση μειονοτήτων.
Αλλά με το σκάνδαλο διαφθοράς που σπάει την ευρωπαϊκή φούσκα εμπλέκοντας ένα ανώτερο στέλεχος της κεντροαριστεράς και μία εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Εύα Καϊλή, ξιφουλκούν κατά του φιλοευρωπαϊκού κατεστημένου που τους έδινε μαθήματα για το πώς να διοικούν τις χώρες τους. Και απειλούν, σύμφωνα με το Politico, να μετατρέψουν το Qatargate σε μοχλό πίεσης στις διαφωνίες τους με τις Βρυξέλλες και να υποδαυλίσουν τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα ενόψει των ευρωεκλογών σε δύο χρόνια.
«Μας έσυραν στη λάσπη για ένα παντελώς διάφανο και νόμιμο δάνειο από τσεχορωσική τράπεζα»
«Μας έσυραν στη λάσπη για ένα παντελώς διάφανο και νόμιμο δάνειο από τσεχορωσική τράπεζα», έγραψε η Λεπέν στο Twitter αναφερόμενο στο δάνειο των εννέα εκατ. ευρώ που πήρε το κόμμα της το 2014. «Την ίδια ώρα το Κατά παρέδιδε βαλίτσες με μετρητά σε όλους αυτούς τους διεφθαρμένους, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο “στρατόπεδο των καλών”». Στο ίδιο μήκος κύματος ένας έτερος ακροδεξιός ηγέτης, ο Όρμπαν, που έσπευσε να χλευάσει την ΕΕ στο Twitter γράφοντας ότι το ευρωκοινοβούλιο «ανησυχεί σοβαρά για τη διαφθορά στην Ευρώπη» – μια λεζάντα σε φωτογραφία ηγετών που ξεσπούν σε γέλια.
Αλλά και Πολωνοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), που βρίσκεται σε κόντρα με τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, έσπευσαν να σημειώσουν ότι η Εύα Καϊλή, εκ των βασικών υπόπτων στο Qatargate, επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνησή τους. «Το ερώτημα είναι: που βρίσκεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου; Στην Πολωνία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε ο βουλευτής Ντομινίκ Ταρζίνσκι. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι διαφανής θεσμός και η υποστήριξη για σοσιαλιστές όπως η Εύα Καϊλή εκθέτει τις αξίες του και γελοιοποιεί αυτόν τον θεσμό της ΕΕ», συμπλήρωσε ο συνάδελφός του στο PiS, Μπόγκντα Ρζόνκα.
Ακροδεξιά προς Βρυξέλλες: «Καθαρίστε τα του οίκου σας»
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, από την πρόεδρο της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, μέχρι την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα καταδίκασαν απερίφραστα τη διαφθορά και υποσχέθηκαν να την πατάξουν σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ακροδεξιοί σε πολλές χώρες μιλούν για κούφια λόγια καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι αποκαλύψεις για το Qatargate υπογραμμίζουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του ευρωπαϊκού κατεστημένου που καταδικάζει την Ουγγαρία και την Πολωνία, αλλά δεν φροντίζει τα του οίκου του. «Η ΕΕ αρέσκεται να δίνει μαθήματα σε όλο τον κόσμο, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, ακόμη και στην Frontex. Καλύτερα θα ήταν να αρχίσει να καθαρίζει τα του οίκου της», δήλωσε ο συνεργάτης της Λεπέν και ευρωβουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Φιλίπ Ολιβιέ.
Με την πιθανή συμπερίληψη και άλλων ατόμων στο κάδρο των ερευνών – πιθανώς και από άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – αναμένεται να ενταθεί και ο έλεγχος στην πρόεδρο της Κομισιόν, που ήδη δέχεται πιέσεις για τους όρους της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την Pfizer για την αγορά εμβολίων για την Covid-19, πρόσθεσε ο Γάλλος ακροδεξιός ευρωβουλευτής.
Και προέβλεψε ότι ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 – δηλαδή σε λιγότερο από δύο χρόνια – το Qatargate θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και στη Γαλλία, όπου το αφεντικό του, η Μαρίν Λεπέν, έφθασε δύο φορές στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών για να γνωρίσει την ήττα από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά ακόμη και στο στρατόπεδο της Αριστεράς ορισμένοι παραδέχονται ότι η υπόθεση, που προς το παρόν αφορά σε μέλη των ευρωσοσιαλιστών, θα έχει αρνητικές συνέπειες εξισώνοντας τους κατηγορούμενος για χρηματισμό από το Κατάρ σοσιαλιστές με τους ακροδεξιούς, που πήραν χρήματα από τη Ρωσία.