Μελωμένα, λαχταριστά, μυρωδάτα και πολύ γευστικά, αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά των γιορτών και πολλοί είναι εκείνοι που σίγουρα θα εύχονται να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλο τον χρόνο. Βέβαια είναι μια συνταγή που απαιτεί αρκετές ώρες στην κουζίνα, θέλει προσοχή στο ψήσιμο, ενώ αρκετοί τα αποφεύγουν λόγω της ζάχαρης. Ωστόσο, ο Πέτρος Μαουνατζής μας προτείνει μια συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο, χωρίς αλεύρι και χωρίς ζάχαρη, που σίγουρα θα δοκιμάσουμε.
Μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο
120γρ Νιφάδες Βρώμης
150γρ Καρύδια
2 κουτ. σούπας Μέλι
10 Βασιλικούς Χουρμάδες
απο 1/2 πορτοκάλι Χυμό Πορτοκαλιού
από 1/2 πορτοκάλι Ξύσμα πορτοκάλι
1/2 κουτ γλυκού Κανέλα
1/4 κουτ γλυκού Γαρίφαλο (Σκόνη)
Εκτέλεση
Αλέθουμε στο μπλέντερ τις νιφάδες βρώμης, ώστε να γίνουν αλεύρι και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια αλέθουμε τα καρύδια τοποθετούμε μισά στο μπολ και μισά για να πασπαλίσουμε από πάνω. Σε ένα μπολ με ζεστό νερό βάζουμε τους χουρμάδες (αφού βγάλουμε τα κουκούτσια) και τους αφήνουμε να μαλακώσουν για 5 λεπτά. Τους προσθέτουμε στο μπλέντερ και αφού τους πολτοποιήσουμε τους προσθέτουμε μέσα στο μπολ μαζί με το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, την κανέλα, το μέλι και το γαρίφαλο. Τα ενσωματώνουμε όλα μαζί με την βρώμη. Πλάθουμε σε σχήμα μελομακάρονο και τοποθετούμε σε ένα πιάτο, πασπαλίζουμε με καρύδι και απολαμβάνουμε!