Αποχή και σύγκριση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχή και σύγκριση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Από την ΝΔ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για περιφρόνηση του κοινοβουλίου, αλλά και της συνταγματικής τάξης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην «πολιτική αντιπαράθεση του πεζοδρομίου»

05.02.2023 | 13:25

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές ξεδιπλώνονται τις τελευταίες 15 ημέρες από τα δύο μεγάλα κόμματα, την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα μετά την συζήτηση της πρότασης μομφής στην Βουλή, αλλά και την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές της εβδομάδας, η στρατηγικά του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πιο εμφανής από ποτέ. Αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, καθώς και η ομιλία του στην Βουλή εμφάνισαν τον «κορμό» της στρατηγικής της ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές.

Του Γιάννη Ντσούνου

Στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής. Ωστόσο θα συμμετέχει στις συζητήσεις των νομοσχεδίων, αλλά θα απέχει από τις ψηφοφορίες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση όχι μόνο με την ΝΔ, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για δημοκρατική και συνταγματική εκτροπή από την κυβέρνηση, με αιχμή την υπόθεση των υποκλοπών, και δηλώνει μέσω της αποχής από τις ψηφοφορίες της Βουλής ότι αρνείται να νομιμοποιεί δια της παρουσίας του στο κοινοβούλιο τέτοιου είδους διακυβέρνηση. Την ίδια ώρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που είναι άλλωστε και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε εκλογές μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία

Και βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, την απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θύμισε στον κ. Τσίπρα ότι η χώρα έχει κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία. Και αυτή η φράση δεν είναι διόλου τυχαία, αφού από την ΝΔ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για περιφρόνηση του κοινοβουλίου, αλλά και της συνταγματικής τάξης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην «πολιτική αντιπαράθεση του πεζοδρομίου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγω και για αδιανόητο πολιτικό ακτιβισμό από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που γίνεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται στους ίδιους και ίσως και υψηλότερους τόνους τις επόμενες εβδομάδες παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση για αποχή και βασικοί άξονες της επίθεσης στην κυβέρνηση εκτός από τις υποκλοπές (όπου η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να μιλά για συνταγματική εκτροπή) θα είναι ακόμη η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και οι υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων.

Η στρατηγική της ΝΔ

Και εδώ ερχόμαστε στην στρατηγική της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: όπως λένε τα στελέχη της Πειραιώς, απέναντι στην «πεζοδρομιακή» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και στην προσπάθεια περαιτέρω πόλωσης του πολιτικού κλίματος μέσω τοξικών αναφορών και κινήσεων η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιτάξουν την σύγκριση. Την σύγκριση ανάμεσα στην διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ τα τελευταία τριάμισι χρόνια και του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα χρόνια  Σύγκριση όμως στα πραγματικά προβλήματα και όχι σε θέματα που αγγίζουν την μυθοπλασία και στηρίζονται σε εικασίες φήμες και σενάρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλεί συνεχώς τον Αλέξη Τσίπρα να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, αλλά και αριθμούς στα θέματα της οικονομίας, της εθνικής ασφάλειας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την διεθνή πορεία της χώρας, την παιδεία και την καθημερινότητα.

Επί της ουσίας

Αντιπαράθεση επί της ουσίας και για την καθημερινότητα των πολιτών, τους λογαριασμούς ενέργειας, την στήριξη των νοικοκυριών μέσω των καλαθιών, τις μειώσεις των φόρων, τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αλλά και τις αυξήσεις στις συντάξεις. Στην ΝΔ εκτιμούν ότι οι πολίτες με αυτό το κριτήριο (το κριτήριο της σύγκρισης) θα ψηφίσουν για κυβέρνηση και πρωθυπουργό και δεν θα υποκύψουν σε τακτικισμούς, επικοινωνιακά τρικ και τοξικές δηλώσεις. Οι στρατηγικές των δύο κομμάτων μπορεί να τροποποιηθούν σε επιμέρους θέματα, όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν στα βασικά μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές. Ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουν καλά, στις κάλπες δεν πάνε οι στρατηγικές, αλλά οι πολίτες και μόνον αυτοί.

Exit mobile version