Ιταλία ξηρασία: "Εξαφανίστηκε" το νερό από τα κανάλια της Βενετίας
Η άμπωτη που είναι ασυνήθιστα έντονη τις τελευταίες ημέρες στην Βενετία, έχει εξαφανίσει το νερό από τα κανάλια της πόλης, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην κίνηση των μικρών σκαφών αλλά και στις γόνδολες. Το φαινόμενο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πρωτόγνωρο όσον αφορά στην διάρκεια. Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται ειδικά στην μεταφορά των ασθενών, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις τα πλωτά ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους προκειμένου να παραλάβουν έναν ασθενή, αλλά ούτε και να τους μεταφέρουν σε μονάδες υγείας. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, το χαμηλότερο επίπεδο της στάθμης των υδάτων στα κανάλια της Βενετίας σημειώθηκε το 1934, όπου το νερό υποχώρησε κατά 121 εκατοστά, όπως και το 1989 όπου το νερό υποχώρησε κατά 92 εκατοστά, ενώ το 2005 καταγράφηκε η μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου, αφού η άμπωτη διατηρήθηκε για 48 ολόκληρες ώρες.
«Στέγνωσε» ο Πάδος από την έντονη ξηρασία
Ωστόσο, η ολόκληρη η Ιταλία καλείται να αντιμετωπίσει έντονη ξηρασία είναι τα ποτάμια και οι λίμνες της Ιταλίας, καθώς ο φετινός χειμώνας έφερε ελάχιστες βροχοπτώσεις. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς αναμένεται να έχει συνέπειες στη γεωργία, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι μεγάλες περιοχές του ποταμού Πάδου που έχουν ξεραθεί. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη λίμνη Γκάρντα, όπου σύμφωνα με τον Guardian η στάθμη του νερού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 35 ετών.
Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας (CNR) δήλωσε ότι οι βροχές στο βορρά μειώθηκαν κατά 40% το 2022 ενώ σημαντική ήταν και η απουσία βροχοπτώσεων από τις αρχές του 2023. Ο Πάδος, δε που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά και ρέει μέσα από το δέλτα του Πάδου πριν φτάσει στην Αδριατική, καλείται να αντιμετωπίσει μια επανάληψη της περσινής ξηρασίας –τη χειρότερη που εδώ και 70 χρόνια. Στην περιοχή της Παβίας της κοιλάδας του Πάδου η στάθμη του νερού είναι 3 μέτρα κάτω από το μηδέν, μετατρέποντας τις όχθες του ποταμού σε παραλίες – ένα φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως το καλοκαίρι.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 2022»
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 2022», δήλωσε ο Luca Mercalli, πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας. «Είμαστε ακόμα σε μια κατάσταση έλλειψης. Ας περιμένουμε την άνοιξη, που είναι συνήθως η πιο βροχερή περίοδος για την κοιλάδα του Πάδου. Υπάρχει μια πιθανότητα οι βροχοπτώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο να αντισταθμίσουν την κατάσταση. Αυτή είναι και η τελευταία ελπίδα. Αν δεν έχουμε ανοιξιάτικη βροχή και φέτος, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο για δύο συνεχόμενα χρόνια».
Ο Πάδος ρέει επίσης μέσω της Emilia-Romagna και του Veneto, μια από τις σημαντικότερες γεωργικές ζώνες στην Ευρώπη. Εκτός με το 2022, κατά το οποίο υπήρξε παρατεταμένος καύσωνας, η κοιλάδα γνώρισε ξηρασίες το 2007, το 2012 και το 2017, και οι επιστήμονες λένε ότι η αυξανόμενη παρουσία τους είναι μια περαιτέρω ένδειξη της κλιματικής κρίσης. Η Coldiretti, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Ιταλίας, δήλωσε ότι η ξηρασία του 2022 προκάλεσε ζημιές αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γεωργική παραγωγή. Προειδοποίησε ότι το ένα τρίτο της παραγωγής κινδύνευε φέτος, εκτός εάν αποφευχθεί μια άλλη μακρά και σοβαρή ξηρασία.