Του Γιάννη Ντσούνου
Και ανακοίνωσε μέσω γραπτής δήλωσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές και ότι έκλεισε γι’ αυτόν η κοινοβουλευτική του πορεία. Και σίγουρα αυτή η απόφαση αποτελεί το μεγάλο πολιτικό γεγονός του μήνα και όχι μόνο και μάλιστα όχι μόνο για την ΝΔ, αλλά για το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου, αφού ο πρώην πρωθυπουργός ήταν στο κοινοβούλιο 34 συναπτά έτη. Και ως εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μια προσωπική απόφαση ενός ηγέτη ο οποίος από το 2009 έχει σιωπήσει και δεν έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στα τεκταινόμενα στη ΝΔ όσο και στην διακυβέρνηση της χώρας.
Ωστόσο κάτι τέτοιο ούτε ελέχθη, ούτε βέβαια έγινε πράξη. Στον αντίποδα όλοι «ανάγνωσαν» την απόφαση και την δήλωση Καραμανλή όπως ακριβώς τους βόλευε και έτσι δημιουργήθηκαν για μια ακόμη φορά στην δημόσια συζήτηση σενάρια επί σεναρίων τόσο για τους λόγους που ο κ. Καραμανλής πήρε αυτήν την απόφαση, όσο και για το πολιτικό του μέλλον.
Το πρώτο σενάριο
Σενάριο πρώτο ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα μπορούσε να «ανεχτεί» την στάση Μητσοτάκη στο ζήτημα των υποκλοπών, αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το απόρρητο πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στην «κάθαρση» του πολιτικού συστήματος και των «σκιών» που έχουν δημιουργηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην τήρηση του απορρήτου. Επιχειρηματολογία όμως που καταρρίπτεται από όσους γνωρίζουν την πολιτική στάση του πρώην πρωθυπουργού, που ήταν πάντα στην «γραμμή» της προστασίας των θεσμών της Δημοκρατίας και των όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.
Σε αυτό το σενάριο μάλιστα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερθεματίζουν λέγοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής «αποδοκιμάζει» με αυτήν του την απόφαση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει, αν και πάλι θυμηθούμε την στάση που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία του κόμματος, όσο και τις δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών του επιλογών κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης.
Το προεδρικό σενάριο
Επόμενο σενάριο που κυκλοφόρησε ήταν ότι ο Κώστας Καραμανλής με την αποχώρησή του από την Βουλή «ανοίγει» τον δρόμο για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και πάλι όμως κάποιοι έχουν κοντή μνήμη, αφού όλοι θυμόμαστε ότι μια τέτοια συζήτηση υπήρχε και το 2015 και την είχε «κλείσει» εν την γενέσει της ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Επιπλέον επί αυτού του σεναρίου φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανείς που γνωρίζει από τώρα πως θα είναι οι πολιτικές ισορροπίες στην χώρα μας σε δύο χρόνια από τώρα, ούτε υπάρχει κάποιος που μπορεί από τώρα να γνωρίζει υπό ποιες συνθήκες θα γίνουν οι προτάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας σε δύο χρόνια από τώρα. Και να προσθέσουμε άλλωστε ότι μια τέτοια συζήτηση προσβάλλει πολιτικά και την ίδια την νυν Πρόεδρο, αφού κάποιοι προεξοφλούν το πολιτικό της μέλλον.
Και ένα ερώτημα
Και εκτός από τα σενάρια υπάρχει και το ερώτημα αν από την απόφαση Καραμανλή θα πληγεί η ΝΔ, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Στελέχη της ΝΔ απαντούν με νόημα ότι ουδείς πολίτης που έχει αποφασίσει να στηρίξει και να ψηφίσει την ΝΔ θα αλλάξει γνώμη λόγω της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού. Αυτά είναι τα σενάρια και οι αναγνώσεις που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της απόφασης Καραμανλή. Για να δούμε όμως και την ουσία. Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι στην ΝΔ.
Η ουσία είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής θα στηρίζει, όπως εμπράκτως έχει αποδείξει, και την παράταξη που υπηρέτησε ως αρχηγός τόσα χρόνια, αλλά και τους αρχηγούς της παράταξης από οποιοδήποτε πόστο και από οποιοδήποτε μετερίζι. Και η ουσία είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής θα αποτελεί πάντα πολιτικό κεφάλαιο τόσο για την ΝΔ, όσο και για την χώρα. Και όπως έλεγε στην Alphafreepress συχνός του συνομιλητής, «όποιος ξεχνάει ή κάνει πως ξεχνάει τι έχει προσφέρει ο Κώστας Καραμανλής, θα πάρει την απάντηση στις εκλογές που έρχονται».