Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γεωργία επεισόδια – διαδηλώσεις: Χάος για το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»
ΚΟΣΜΟΣ

Γεωργία επεισόδια – διαδηλώσεις: Χάος για το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Γεωργία επεισόδια - διαδηλώσεις: Βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το κτίριο της Βουλής

Η γεωργιανή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Τετάρτης σε μια απόπειρα να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο περί “ξένων πρακτόρων”, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

https://twitter.com/FitzChivalry14/status/1633565467628412932?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1633565467628412932%7Ctwgr%5E37a3b340fc3dd289f2bded0ea8589e5627fb881b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1347814%2Fgeorgia-viaia-epeisodia-metaxu-diadiloton-kai-astunomias-exo-apo-to-ktirio-tis-voulis-video%2F

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα στις ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου αυτού, που σύμφωνα με τους επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.

Ο νόμος που εξοργίζει

Ο νόμος – που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο – θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως “ξένοι πράκτορες” και τις θέτει σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα. Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Μιλώντας από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον νόμο, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες πληρούν τα “ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα”. “Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών”, δήλωσε.

Το κυβερνών κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να ενταχθεί η Γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορεί τους επικριτές του νομοσχεδίου ότι αντιτίθενται στη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία, έναν από τους πιο σεβαστούς και ισχυρούς θεσμούς της χώρας. Τη Δευτέρα, μια ακρόαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νόμο κατέληξε σε βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος φάνηκε να κτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα, που εναντιώνεται στον νόμο.

Κριτικές

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο. Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος. Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια κριτική από παρατηρητές, οι οποίοι λένε ότι η χώρα οδεύει προς τον αυταρχισμό. Τον Ιούνιο, η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, επικαλούμενη στάσιμες πολιτικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις