Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα οφέλη της αερόβιας άσκησης μπορεί να είναι καλύτερα για τον εγκέφαλο από τις διατάσεις, την τόνωση ή ακόμα και την προπόνηση δύναμης. Η άσκηση που απαιτεί την προσοχή σας έχει μεγαλύτερα οφέλη στον εγκέφαλο. Αυτό θα μπορούσε να είναι π.χ. μία άσκηση που απαιτεί πολλά βήματα (όπως τάι τσι ή χορός) ή ένα είδος άσκησης που κρατά την προσοχή σας αρκετά ώστε να μην σας κουράζει ή να μην την κάνετε αυτόματα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή, όμως. Βρείτε μια προπόνηση που να είναι αρκετά ελκυστική ώστε να κρατά την προσοχή σας χωρίς να είναι τόσο απογοητευτικά απαιτητική ώστε να την απορρίπτετε.
Η ποικιλία και κάθε τι νέο είναι επίσης σημαντικά για τη φυσική κατάσταση του εγκεφάλου, επομένως η διαφοροποίηση των τύπων άσκησης, η ανάμειξη των προπονήσεών σας και η πρόκληση του εαυτού σας να μάθετε μια νέα δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές και ανανεωμένους τους νευρώνες. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την άσκησή σας για την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τρόπων καθ’ όλη τη διάρκεια: μερικές ημέρες cardio γυμναστική, μια μέρα για προπόνηση γιόγκα και μία ή δύο ημέρες για ενδυνάμωση με βάρη ή ζώνες αντίστασης.
Οι τέσσερις τύποι άσκησης που ανανεώνουν τον εγκέφαλο
Χορός
Ο χορός δεν είναι μόνο διασκεδαστικός, απελευθερωτικός και σωματικά επίπονος – αλλά είναι επίσης εξαιρετικός για τον εγκέφαλό σας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. «Οι άνθρωποι ευδοκιμούν με την καινοτομία», σημειώνει ο Stults-Kolehmainen. Είναι λοιπόν λογικό, λέει, ότι ο χορός είναι μια καλή επιλογή για τον εγκέφαλο, αφού «μπορεί να είναι εξαιρετικά πρωτότυπος, πολύ περίπλοκος, κοινωνικός και πνευματικά εμπλεκόμενος – όλα όσα εκτιμά ο εγκέφαλος». Μισείτε τον χορό μπροστά σε κόσμο; Ξεκινήστε με μια διαδικτυακή εφαρμογή που να προσφέρει καρδιαγγειακής ασκήσεις χορού.
Ποδηλασία
Η ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους φαίνεται να παρουσιάζει γνωστικά οφέλη σε άτομα άνω των 50 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική προπόνηση ποδηλασίας σε εσωτερικούς χώρους έχει θετικό αντίκτυπο και στους ασθενείς με Πάρκινσον.
Διαλειμματική προπόνηση
Η διαλειμματική προπόνηση – μια προπόνηση όπου εναλλάσσετε δύο δραστηριότητες ή δύο επίπεδα έντασης – έχει δείξει κάποια αύξηση στη βασική πρωτεΐνη για τη λειτουργία των νευρώνων, η οποία βοηθά στη μάθηση και τη μνήμη. Ωστόσο, το να βρείτε μια καλή προπόνηση χωρίς υπερβολική καταπόνηση είναι το κλειδί. Πιθανότατα έχετε ακούσει για το HIIT, το οποίο σημαίνει διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ πραγματικά κουραστικής άσκησης και περιόδου αποκατάστασης για αρκετούς κύκλους. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ένα λεπτό άσκησης υψηλής έντασης ακολουθούμενο από ένα λεπτό κίνησης χαμηλής έντασης έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά για βέλτιστα οφέλη στον εγκέφαλο, κάντε τζόκινγκ για ένα λεπτό, και δυνατό τρέξιμο για έξι δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξακολουθείτε να έχετε τα οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης χωρίς τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις της πολύ σκληρής προπόνησης, αναφέρει το realsimple.com.
Ζωηρό περπάτημα
Το περπάτημα έχει μια σειρά από φανταστικά οφέλη για την υγεία , αλλά το γρήγορο περπάτημα κάνει ακόμη περισσότερα θαύματα για τον εγκέφαλο. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το περπάτημα πάνω από 4.000 βήματα την ημέρα είχε θετικά αποτελέσματα στη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το περπάτημα είναι επίσης απλό, δωρεάν και δεν απαιτεί εξοπλισμό.