«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση…», ακούμε σε πολλές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων! Ή «φουλ επίθεση»!
Αλήθεια είναι. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου έχουν μπει πια για τα καλά στην ζωή μας. Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος χωρίς αναφορά σε ποδοσφαιρικές λέξεις ή εκφράσεις! Ή τίτλοι εφημερίδων (πολιτικών και αθλητικών), που να μην τονίζουν ιδιαίτερα πολύ τις λέξεις αυτές! «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση…», ακούμε σε πολλές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων! Ή «φουλ επίθεση»! Ακόμη δεν είναι λίγες οι φορές που μας λένε «Από το κέντρο, από τον μεσαίο χώρο αρχίζουν πάντα οι επιθέσεις…»! Και «ομάδα που έχει την καλύτερη μεσαία γραμμή, κερδίζει»!
Κάποια στιγμή ένας πολιτικός αρχηγός, απαντώντας σε ερώτηση φίλων του κόμματός του, τόνισε: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»! Κάποιος άλλος λίγο πριν τελειώσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε δευτερόλεπτα πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη του αγώνα…»! Για να συμπληρώσει: «Αρχίζουν τα πλέι οφ και όλα είναι ντέρμπυ»! Είναι γεγονός πως σπάνια πολιτικός θα ολοκληρώσει την ομιλία του, χωρίς να χρησιμοποιήσει ποδοσφαιρική ή μπασκετική λέξη! Μόλις πριν λίγες ημέρες ένας φίλος υποψήφιος βουλευτής, σε συζήτησή μας στο ραδιόφωνο, μου είπε. «Το κόμμα μου θα παίξει μαν του μαν…»! Και σε άλλη ερώτηση απάντησε: «Ήταν μεγάλη η τάπα κάτω από το καλάθι»! Εκείνο πάντως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους μας ήταν οι ποδοσφαιρικές λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τον θρίαμβό του: «Χαμηλά την μπάλα»! Ή «…την μπάλα κάτω»!
Τι σημαίνει όμως ο ποδοσφαιρικός όρος «χαμηλά την μπάλα»; Οι εκφράσεις, λοιπόν, «χαμηλά την μπάλα» ή «την μπάλα κάτω», που φωνάζουν συνέχεια οι προπονητές, σημαίνουν «ήρεμα, χαλαρά». Οι προπονητές το λένε αυτό για να προλάβουν κάποιες ενέργειες διαφορετικές από αυτές που έχουν συμφωνήσει. Και φυσικά να τιθασεύσουν τους παίκτες τους που έχουν «πάρει τα μυαλά τους αέρα» και κάνουν του… «κεφαλιού τους»! Κάτι τέτοιο θέλει όπως φαίνεται να προλάβει ή να αποφύγει και ο πρωθυπουργός!
Τώρα. Όπως τονίζουν οι προπονητές οι παίκτες τους που κάνουν «σαλτανάτια» και παιχνίδι εντυπωσιασμού, κινδυνεύουν να φάνε γκολ! Το σαλτανάτια είναι τούρκικη λέξη και βγαίνει από το saltanat. Το σουλτανλίκι σημαίνει «ο μουράτος και πολυτελής τρόπος ζωής». Την λέξη αυτή την λένε στις Σέρρες όταν θέλουν να κάνουν επίδειξη. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια ανούσιου εντυπωσιασμού! Ακόμη την ακούμε στην Ξάνθη. Εδώ το σαλτανάτι είναι το να ζεις σαν Σουλτάνος! Να την πρρνάς πασαλίδικα και μπέικα. Υπάρχει φυσικά και το διαφορετικό. Να κάνεις άσκοπες και ανούσιες προσπάθειες εντυπωσιασμού, όταν δεν έχεις τα φόντα! Και τέλος την λέξη την ακούμε και στη Θεσσαλονίκη. Το κάνω «σαλτανάτια» για τους Θεσσαλονικείς έχει την έννοια του «κάνω κόνξες», «κάνω νερά»! Και αναφέρεται όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε αντικείμενα όπως μισοχαλασμένες μηχανές και σε άλλα!
Στο «Χαμηλά την μπάλα», «την μπάλα κάτω», που λένε οι προπονητές και που είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπληρώσω δυο λέξεις. Με «σίγουρες πάσες»!