Συσπείρωση για την αυτοδυναμία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συσπείρωση για την αυτοδυναμία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

«Οι επιτελείς της Πειραιώς εκτιμούν ότι υπάρχουν ψηφοφόροι, που σε αυτήν την προεκλογική περίοδο θα αντιληφθούν την καθαρότητα των θέσεων της ΝΔ και θα επιλέξουν να την ψηφίσουν, γυρίζοντας την πλάτη στις παλινωδίες και τις διφορούμενες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ»

18.06.2023 | 11:45

Μόλις μια βδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου τα κομματικά επιτελεία είναι επί ποδός όχι μόνο για την προετοιμασία των προεκλογικών περιοδειών των πολιτικών αρχηγών και των στελεχών, αλλά και για την ανάλυση των «αριθμών», που κατεγράφησαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Και μάλιστα το ένα αποτελεί συνάρτηση του άλλου, καθώς οι «αριθμοί» της πρώτης αναμέτρησης έδειξαν σε ποια δεξαμενή ψηφοφόρων θα πρέπει να στοχεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος 

Ένα δεδομένο που ισχύει για όλα τα κόμματα είναι ότι υπήρξε ένα ποσοστό ψηφοφόρων μεγαλύτερο του 15%, που αποφάσισαν την τελευταία στιγμή την πολιτική τους επιλογή και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα υπάρχει και σε αυτές τις εκλογές, αλλά με μειωμένο ποσοστό.

Οι πολίτες αυτοί που στις πρώτες εκλογές εντάχθηκαν στην κατηγορία των αναποφάσιστων, τώρα έχοντας κάνει την πολιτική τους επιλογή κατατάσσονται σε εκείνους που πρέπει να πειστούν ότι έκαναν την ορθή πολιτική επιλογή. Γι’ αυτόν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούν συνεχώς για μια άδεια κάλπη που πρέπει να ξαναγεμίσει, εννοώντας ότι αφενός οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν στις κάλπες σαν να μην έχουν προηγηθεί οι εκλογές της 21ης Μαΐου, αφετέρου ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν και να επαναλάβουν την επιλογή που έκαναν στην κάλπη του Μαΐου.

Ο στόχος της ΝΔ

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη ΝΔ θα αυξηθούν τα ποσοστά της και θα ξεπεράσει το όριο της ισχυρής αυτοδυναμίας, που είναι και ο βασικός της στόχος στις επικείμενες εκλογές. Στη ΝΔ όμως επιθυμούν όχι μόνο τη διατήρηση, αλλά και την αύξηση του εκλογικού τους ποσοστού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος υπάρχει στόχευση σε δύο συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων. Η πρώτη είναι και πάλι στο κέντρο, όπου οι επιτελείς της Πειραιώς εκτιμούν ότι υπάρχουν ψηφοφόροι, που σε αυτήν την προεκλογική περίοδο θα αντιληφθούν την καθαρότητα των θέσεων της ΝΔ και θα επιλέξουν να την ψηφίσουν, γυρίζοντας την πλάτη στις παλινωδίες και τις διφορούμενες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν θολώσει το μήνυμά τους και οδηγούν τη χώρα ακόμη και σε ακυβερνησία.

Το κέντρο και τα δεξιά της ΝΔ

Ψηφοφόρους όμως θέλει να προσελκύσει η ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και αυτό γίνεται μέσω του επιχειρήματος ότι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και προσωπικά ο ίδιος, αρνείται πεισματικά οποιουδήποτε είδους συνεργασία, οδηγώντας έτσι την χώρα πάλι σε καθεστώς ακυβερνησίας και ενδεχομένως σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη. Η δεύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, όπου στη ΝΔ θεωρούν ότι υπάρχει τρόπος να πειστούν να την ψηφίσουν είναι στα «δεξιά» της.

Στον χώρο αυτό υπάρχουν οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης, αλλά και του κόμματος Νίκη. Στόχος της ΝΔ είναι αφενός η συρρίκνωση των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης, αλλά και το να μην καταφέρει το κόμμα Νίκη να συγκεντρώσει το ποσοστό του 3% και να μείνει εκτός Βουλής, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο εύκολο τον στόχο της ισχυρής αυτοδυναμίας. Ήδη για τους λόγους αυτούς πολλά στελέχη της ΝΔ περιόδευσαν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα κόμματα αυτά καταγράφουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά τους. Στη ρητορική βέβαια της ΝΔ εντάχθηκαν και οι επιθέσεις προς τα κόμματα αυτά στην κατεύθυνση είτε του κινδύνου απώλειας της αυτοδυναμίας και επομένως της σταθερότητας στη χώρα, είτε προς την κατεύθυνση της αποδόμησης των υπερβολικών ή και ακραίων πολλές φορές θέσεων που αυτά εκφράζουν.

Ο κίνδυνος του εφησυχασμού

Ένα ακόμη «αγκάθι» για τη ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες είναι ο εφησυχασμός, δηλαδή η περίπτωση κάποιων κεντρώων κυρίως ψηφοφόρων, που έχοντας βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, θα μπορούσαν να ψηφίσουν με πιο χαλαρά κριτήρια και να στραφούν σε άλλα κόμματα πλην της ΝΔ. Γι’ αυτόν τον λόγο η σταθερή φράση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των γαλάζιων στελεχών είναι ότι «καμία ψήφος δεν περισσεύει» και ότι «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Exit mobile version