Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

26

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας, η ιστορία του: Από τους φοιτητικούς αγώνες, μέχρι την πρωθυπουργία και την παραίτηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας, η ιστορία του: Από τους φοιτητικούς αγώνες, μέχρι την πρωθυπουργία και την παραίτηση

Τσίπρας, η ιστορία του: Έκλεισε ένα ενδιαφέρον πολιτικά κεφάλαιο

Στις 21 Μαίου το 2023, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να γράφεται η αρχή του τέλους για τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Ολοκληρωνόταν μία «εποχή», ώστε ένα μήνα αργότερα και με μια νέα ήττα στις εκλογές του Ιουνίου, να οδηγηθεί τελικώς στην ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ηγεσία. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε έναν ταραχώδη δεκαπενταετή κύκλο πολιτικής σταδιοδρομίας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε πολιτική δράση, ενώ από το 1999 ως το 2003 διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

Το 2008, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού και σε ηλικία 34 ετών, έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος. Επανεξελέγη το 2010, ενώ εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013. Το 2009 μπήκε στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, λόγω της εφαρμογής του μνημονίου και ακολούθως η κυβέρνηση Παπαδήμου, ήταν εξελίξεις που βοήθησαν τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί το 2012 στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που σχηματίστηκε.

25 Ιανουαρίου 2015

Οι συνθήκες είχαν ωριμάσει και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 είχε έρθει η ώρα να αναλάβει την πρωθυπουργία, σε ηλικία 41 ετών, σχηματίζοντας κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, μια κίνηση η οποία δέχθηκε πολλές επικρίσεις. Ακολούθησε μια θυελλώδης περίοδος έντονων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η προσφυγή στο δημοψήφισμα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, η συμφωνία στο παρά πέντε με την Ευρώπη και η νέα προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015 με βασικό πλέον διακύβευμα, όχι το «σκίσιμο των μνημονίων» αλλά το ποιος είναι καταλληλότερος στη διαχείρισης της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε την επανεκλογή του και το σχηματισμό κυβέρνησης για μια ακόμη φορά σε συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Η νέα κυβερνητική θητεία κάθε άλλο παρά ανέφελη ήταν. Από τον Ιούνιο του 2018 και έπειτα, λόγω ανεξαρτητοποιήσεων, η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελούνταν από 152 συνολικά βουλευτές. Τον Ιούνιο του 2018 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από τον κυβερνητικό του εταίρο και αναταράξεις στο κυβερνητικό μέτωπο.

13 Ιανουαρίου 2019

Στις 13 Ιανουαρίου 2019, ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσύρθηκαν από τον κυβερνώντα συνασπισμό, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφήνοντας την κυβέρνηση με ασταθή πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης την οποία κέρδισε με 151 βουλευτές (145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, 4 βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και 2 ανεξάρτητων βουλευτών).

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα, ο Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τον Ιούλιο στις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος επέστρεψε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στις 29 Ιουνίου του 2023, μετά και την νέα διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές Μαίου και Ιουνίου ανακοίνωσε τελικώς την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος και την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας, στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις