Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Αδέσποτα και καύσωνας: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα
PLUS

Αδέσποτα και καύσωνας: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα

Αδέσποτα και καύσωνας: Οδηγίες για την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, προκειμένου αυτά να μην υποφέρουν από την ζέστη.

Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες, η κουφόβραση, άρχισαν και τα ζωάκια μας υποφέρουν περισσότερο από εμάς. Ας σκεφτούμε με πόσο μεγαλύτερη ένταση το βιώνουν τα ζώα που είναι καλυμμένα με τρίχωμα. Φιλοζωικές οργανώσεις και αρμόδιες αρχές εφοδιάζουν τους πολίτες με οδηγίες για την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, προκειμένου αυτά να μην υποφέρουν από την ζέστη. Μεταξύ άλλων γίνεται έκκληση στους πολίτες να αφήσουν δροσερό νερό έξω από τα σπίτια τους για τα τετράποδα που κυκλοφορούν στις γειτονιές, αλλά και να μην τα ενοχλούν εάν έχουν βρει ένα πολυπόθητο καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος. Σειρά δήμων εξάλλου, έχουν προνοήσει για για την παροχή νερού για τα αδέσποτα ζώα, τοποθετώντας ποτίστρες. Σε ό,τι αφορά στα δεσποζόμενα ζώα, δεν πρέπει να τα αφήσουμε μόνα τους στο αυτοκίνητο, γιατί η θερμοκρασία μπορεί να εκτοξευτεί μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Ως προς τις βόλτες, ιδανικά θα πρέπει να τα βγάζουμε νωρίς το πρωί και μετά τη δύση του ηλίου, καθώς η θερμοκρασία στα πεζοδρόμια και στην άσφαλτο είναι αυξημένη και τα ζωάκια μας καταλήγουν με εγκαύματα στα πατουσάκια τους.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς υπογραμμίζει:

Τοποθετήστε μεγάλα μπολ με νερό σε σκιερό μέρος για τα αδέσποτα

Η αλυσόδεση των σκύλων, η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια και ταράτσες, απαγορεύεται από τον νόμο και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εν μέσω καύσωνα, μπορεί να καταστεί ακόμα και θανάσιμη για το ζώο σας

Να ανανεώνετε τακτικά τα μπολ των δεσποζόμενων ζώων σας με φρέσκο δροσερό νερό

Μην βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας τις μεσημεριανές ώρες, προτιμήστε πολύ πρωινές και βραδινές ώρες

Μην αφήνετε κανένα ζώο σας στο αυτοκίνητο, μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να κινδυνεύσει από θερμοπληξία και να καταλήξει

Τα ιπποειδή απαγορεύεται να εργάζονται τις μεσημεριανές ώρες 12:00-17:00 και όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.

Αν διαπιστώσετε ότι οποιοδήποτε ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο στείλτε άμεσα mail στο [email protected] ή καλέστε στο 10410. Συνεργαστείτε με τον δήμο σας και τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής σας για αδέσποτα ζώα που μας έχουν ανάγκη. Αυτές τις δύσκολες ώρες ας μην τα ξεχάσουμε, μας χρειάζονται, καταλήγει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη. Και αυτό επειδή δεν έχουν ανατομικό σύστημα που να επιτρέπει να ιδρώσουν ώστε να αποβάλλουν την υψηλή θερμοκρασία του σώματός τους και να δροσιστούν. To καλοκαίρι η πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο ή απλώς σε θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να προκαλέσει εύκολα από θερμοπληξία έως θάνατο.

Ηλίαση και θερμοπληξία

Τι συμβαίνει αν ο σκύλος εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες;

Ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός του και αυτό οδηγεί σε:

Υπερθερμία που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, έως και σε

Σοβαρή θερμοπληξία που απαιτεί νοσηλεία και ιατρική βοήθεια.

Θερμοκρασία σώματος στους 39,5 ΟC – 40,5 ΟC είναι σημάδι ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα καθώς ο σκύλος μας βρίσκεται πολύ κοντά σε επεισόδιο θερμοπληξίας.

Ποιοι σκύλοι υποφέρουν περισσότερο;

Καταρχήν αυτά τα σκυλάκια που αφήνονται εκτεθειμένα στον ήλιο, σε κλειστά αυτοκίνητα & εγκαταστάσεις.

Επιπρόσθετα, όσα σκυλάκια ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

Φυλή: βραγχυκέφαλες φυλές όπως bulldog (μπουλντόγκ), pug (παγκ).

Οι αδένες ιδρώτα των σκύλων βρίσκονται στις πατούσες τους ενώ μέσω της εκπνοής αποβάλλουν τη ζέστη που νιώθουν. Σκυλάκια όπως τα pug (παγκ), τα boston terrier (μπόστον τεριέ), french bulldog (γαλλικά μπουλντόγκ), english bulldog (αγγλικά μπουλντόγκ), shih tzu (σιχ-τσου) λόγω κατασκευής δυσκολεύονται να απορροφήσουν τον αέρα που χρειάζονται για να δροσιστούν και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη – πάσχουν από ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ (brachycephalic airway syndrome -BAS).

Τα σκυλάκια αυτών των φυλών έχουν στενούς ρινικούς αεραγωγούς και μακριούς και μαλακούς ουρανίσκους, κατασκευή που περιορίζει την κίνηση του αέρα. Επίσης, η στενότερη τραχεία τους τα αναγκάζει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εισπνεύσουν επαρκή ποσότητα αέρα για να δροσιστούν.

Σκυλιά με παχύ τρίχωμα

Το τρίχωμα λειτουργεί ως μόνωση και διατηρεί τη θερμοκρασία: διατηρεί τη ζέστη το χειμώνα και διώχνει τη ζέστη το καλοκαίρι. Φυλές όπως τα labrador (λαμπραντόρ), husky (χάσκυ), ποιμενικοί και golden retriever (γκόλντεν ριτρήβερ) έχουν διπλή στρώση τριχώματος. Και επιπλέον, τα σκουρόχρωμα σκυλάκια τραβάνε περισσότερο τη ζέστη αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Όσον αφορά στο διπλό στρώμα τριχώματος, το κοντό, εσωτερικό τρίχωμα είναι η μόνωση και αποβάλλεται κατά συχνά διαστήματα, ενώ το εξωτερικό τρίχωμα που είναι φτιαγμένο από πιο χοντρή και μακριά τρίχα μαδάει λιγότερο. Αν ξυρίσετε αυτά τα ζωάκια, τότε το εσωτερικό τρίχωμα θα αναπτυχθεί ανώμαλα με αποτέλεσμα ή να φαίνεται με μπαλώματα ή ακόμη χειρότερα να μην μπορεί να προστατευθεί το δέρμα του σκύλου. Το ξύρισμα του τριχώματος είναι κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για θερμοπληξία, για εγκαύματα, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Επίσης το επιπλέον λειτουργεί ως μονωτικό οπότε τα υπέρβαρα σκυλάκια ζεσταίνονται πιο εύκολα και περισσότερο – ακόμη και με ήπια άσκηση ή σε ήπια ζέστη.

Η 3η ηλικία είναι διαφορετική σε χρόνια για τους σκύλους και αυτό ορίζεται από το μέγεθός τους. Τα γεροντάκια είναι πιο ευαίσθητα σε θερμοπληξία από τη ζέστη και πιθανόν να επηρεάζονται περισσότερο λόγω κάποιας ασθένειας όπως στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

Τα κουτάβια λόγω ηλικίας είναι υπερενεργητικά και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τη θερμοκρασία στο σώμα τους και να σταματήσουν τη δραστηριότητα όπως κάνουν οι ενήλικες σκύλοι.

Τα συμπτώματα της ηλίασης – θερμοπληξίας

Υπερβολικό λαχάνιασμα & δυσκολία στην αναπνοή: αν δεις το σκυλάκι σου να συμπεριφέρεται έτσι, προσπαθεί να εισπνεύσει περισσότερο αέρα για να δροσιστεί.

Υπερβολική σιελόρροια: παραπάνω απ’ όσο γνωρίζετε ως σύνηθες για το σκυλάκι σας και πιο πυκνό σάλιο υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης.

Πυρετός: αν το μυτούσι είναι ξερό και ζεστό αντί για υγρό και δροσερό, πιθανόν να έχει πυρετό. Θερμοκρασία πάνω από 38 ΟC δεν είναι φυσιολογική.

Αφυδάτωση: μπορούμε να καταλάβουμε ότι το σκυλάκι μας έχει αφυδατωθεί αν δούμε το μυτούσι ξερό, υπερβολικό λαχάνιασμα, βαθουλωμένα μάτια και να είναι εμφανώς καταβεβλημένο.

Αλλαγή στο χρώμα των ούλων: έντονα κόκκινα ή μωβ ή γκρι ή μπλάβα ούλα σημαίνει υπερθερμία & αφυδάτωση.

Αδυναμία ούρησης: αν δεν ουρεί ή ουρεί ελάχιστα σημαίνει ότι είναι αφυδατωμένο.

Ταχυπαλμία: ακουμπώντας την παλάμη μας στο στηθάκι κοντά στην άρθρωση με το χεράκι τους, μπορούμε να νιώσουμε τον παλμό τους. Μεγαλόσωμα σκυλάκια έχουν αργό παλμό ενώ μικρόσωμα & κουτάβια έχουν γρήγορους παλμούς. Σε κανονικές συνθήκες το τσεκάρουμε έτσι ώστε να ξέρουμε το ρυθμό και να τσεκάρουμε αντίστοιχα σε καταστάσεις ζέστης, κλπ.

Μυϊκοί σπασμοί – τρέμουλο: αν παρατηρήσετε το σκυλάκι σας να τρέμει τότε ίσως έχει θερμοπληξία. Προσοχή: κάποια σκυλάκια τρέμουν για άλλους λόγους.

Λήθαργος ή αδυναμία: η θερμοπληξία μπορεί αν προκαλέσει λήθαργο, και να τα βλέπετε να κοιμούνται περισσότερο ή να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους (κυριολεκτικά).

Εμετός ή διάρροια: αν εντοπίσετε υδαρή κόπρανα/διάρροια ή κόπρανα με αίμα, αυτό είναι σημάδι θερμοπληξίας.

Ζαλάδα: αν παρατηρήσετε το σκυλάκι σας να μην μπορεί να περπατήσει σε ευθεία γραμμή ή να σκοντάφτει σε έπιπλα ή άλλα εμπόδια, αυτό είναι σημάδι ζαλάδας από αφυδάτωση ή θερμοπληξία.

Τι να κάνω αν έχει πάθει θερμοπληξία

Μεταφέρω το σκυλάκι μου αμέσως στο πιο δροσερό σημείο που υπάρχει.

Προσπαθώ να ρίξω τη θερμοκρασία δροσίζοντάς το με δροσερό – ΟΧΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ. Το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο όσο και η θερμοπληξία.

Βρέχω με δροσερό νερό τις περιοχές γύρω – έξω – από τα αυτιά και τα πατούσια. Αυτό θα βοηθήσει να πέσει ο πυρετός.

Τοποθετώ έναν ανεμιστήρα μπροστά από το σκυλάκι μου ή το μεταφέρω μπροστά από έναν ανεμιστήρα για να στεγνώσει & παίρνω τη θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του φτάσει τους 39 ΟC το απομακρύνω από τον ανεμιστήρα και σταματάω να το δροσίζω με νερό.

Καθώς επανέρχεται στη σωστή θερμοκρασία σώματος, του παρέχω λίγο νεράκι – απλά δροσερό. Όχι παγωμένο και όχι παγάκια.

Ενημερώνω και συμβουλεύομαι τον γιατρό του

Μην αφήνετε τα ζώα σας εκτεθειμένα στον ήλιο

Μην αφήνετε τα ζώα σας κλεισμένα σε αυτοκίνητα

Μην αφήνετε τα ζώα σας κλεισμένα στο σπίτι

Αφήνετε πάντα γεμάτα μπολ νερού

Βάλτε ένα μπολ νερού για τα αδέσποτα της γειτονιάς σας.

Μην περπατάτε τα σκυλιά σας σε καυτές επιφάνειες.

Συμβουλές για ασφαλές καλοκαίρι

Καθώς ο σκύλος δεν διαθέτει ιδρωτοποιούς αδένες, η θερμοκρασία ρυθμίζεται από τη γλώσσα του και γενικά από το στόμα του. Γι’ αυτό φροντίστε να υπάρχει κρύο νερό (όχι παγωμένο αλλά αρκετά δροσερό), ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε και μερικά παγάκια στο νερό. Μάλιστα, σε κάποιους σκύλους τους αρέσει να τα μασούν. Δεν είναι κακό.

Το καλοκαίρι, είναι προτιμότερο το φαγητό τους και το νερό του να τοποθετείται είτε σε πλαστικά, είτε κεραμικά μπολ και πιατάκια. Τα μεταλλικά είναι καλοί αγωγοί της θερμοκρασίας και το νερό ζεσταίνεται σε μισή ώρα. Επιπλέον, αν δεν κατοικείτε σε πόλη, όπου απαγορεύεται τα σκυλιά να βρίσκονται στα μπαλκόνια χωρίς το αφεντικό τους, θα πρέπει να φροντίσετε να βρίσκονται πάντα σε σκιά και ιδανικότερα σε σημεία που φυσάει αεράκι. Αργά το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός το σκυλί δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το σπίτι, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Διότι όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά παθαίνουν θερμοπληξία και είναι πολύ πιο εύκολο να πεθάνουν από τη ζέστη και τα έντονα συμπτώματα, από ότι κάποιοι ιδιοκτήτες νομίζουν.

Σύντομη χαρτογράφηση των οδηγιών

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, υψηλό πυρετό και κατάρρευση. Κατεβάστε τον πυρετό βρέχοντας ή βάζοντας τον σκύλο σε δροσερό νερό μέχρι το λαιμό για 10 λεπτά. Βάλτε πάγο στο κεφάλι του. Πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο όταν ο πυρετός αρχίσει να υποχωρεί.

Μπορείτε να δροσίσετε τον σκύλο σας ψεκάζοντας με κρύο νερό τις πατούσες τους, τα πόδια και την περιοχή γύρω από το λαιμό και την κοιλιά του. Επίσης, μπορείτε να πάρετε παγάκια, να τα τυλίξετε σε μία πετσέτα και να τρίψετε την πλάτη και τα πόδια. Αυτό το λατρεύουν και οι γάτες, καθώς έχουν ανάγκη για δροσιά και απεχθάνονται, συνήθως, το νερό.

Αποφύγετε να παίζετε πολλές ώρες με τον σκύλο σας και να κάνετε μεγάλες βόλτες κατά τη διάρκεια που η θερμοκρασία είναι πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, είτε σε κλειστό χώρο είτε σε εξωτερικό χώρο. Ειδικά τα σκυλιά που είναι μεγαλύτερα από 10 ετών, είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η βόλτα καλό θα είναι να προσαρμοστεί αρκετά νωρίς το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ. Καλό είναι να έχετε και κρύο νερό σε ένα μπουκαλάκι. Αν το σκυλί δείξει ότι κουράστηκε και θελήσει να ξαπλώσει στο πεζοδρόμιο για να ξεκουραστεί, δώστε του το χρόνο του.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο θάνατος του σκύλου μέσα σε ζεστό σπίτι είναι αρκετά συχνός. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει πάντα δροσιά. Αυτό θα το καταφέρετε κρατώντας κλειστές κουρτίνες και παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις