Διατροφή και καύσωνας: Προσοχή στο παγωμένο νερό και άλλες πρακτικές συμβουλές
Τι συνιστούν καθηγητές από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για να αντέξουμε την αφόρητη ζέστη. Ένα μεγάλο ποτήρι παγωμένο νερό ή ένα χορταστικό παγωτό μοιάζουν ως η ιδανική λύση όταν η ζέστη λιώνει την άσφαλτο και πασχίζουμε απεγνωσμένα να βρούμε μία ανάσα δροσιάς. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν μερικές ενστάσεις επ’ αυτών. Αν στ’ αλήθεια θέλετε να νικήσετε τη ζέστη, καλό είναι να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές, λένε στην Washington Post καθηγητές από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Να τι συνιστούν:
Τι να αποφεύγετε
Στην μεγάλη ζέστη δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να τρώτε πολύ και «βαρύ» φαγητό. Η πέψη παράγει θερμότητα και η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό σας, λέει η Dr. Leigh A. Frame, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Επιπλέον, όταν το φαγητό είναι πολύ βαρύ, η πέψη του προκαλεί νωθρότητα και κόπωση, αναφέρει η Dr. Cecilia J. Sorensen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επειγούσης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αντ’ αυτών προτιμήστε ελαφρά, μικρά γεύματα που θα τρώτε πιο συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Να ρίχνετε το βάρος σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και το αγγούρι.
Στη ζέστη καλό είναι επίσης να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι διουρητική και σε μεγάλες δόσεις ευνοεί την αφυδάτωση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA) οι περιεκτικότητες συνηθισμένων προϊόντων σε καφεΐνη (κατά προσέγγιση) έχουν ως εξής:
Ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου (200 ml) = 90 mg καφεΐνης
Ένα ενεργειακό ρόφημα (250 ml) = 80 mg
Ένα εσπρεσάκι (60 ml) = 80 mg
Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220 ml) = 50 mg καφεΐνης
Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα (355 ml) = 40 mg
Η κοινή σοκολάτα (50 γρ.) = 25 mg
Η σοκολάτα γάλακτος (50 γρ.) = 10 mg
Μελέτες έχουν δείξει πως η διουρητική δράση της καφεΐνης συνήθως αρχίζει με διπλάσιες ποσότητες από εκείνες που συνιστώνται για καλή υγεία. Τέλος, μη νομίζετε ότι τα παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα είναι η λύση στη ζέστη. Παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, ενώ αν το παρακάνετε υπάρχει κίνδυνος να μειώσετε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας. Αν συμβεί αυτό, ο οργανισμός σας θα ενεργοποιήσει την παραγωγή θερμότητας και θα νιώθετε ακόμα πιο έντονη ζέστη, προειδοποιεί ο Dr. Nate Wood, διδάσκων Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γέηλ.
Τι να κάνετε
Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη ζέστη, δώστε έμφαση στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Είναι πιο εύπεπτα και συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Οι ειδικοί συνιστούν μεταξύ άλλων ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως:
Μούρα
Καρπούζι
Αγγούρι
Τομάτες
Σέλερι
Πιπεριές
Μαρούλι
Σπανάκι
Τα τρόφιμα αυτά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι καταναλώνονται ωμά. Επομένως δεν θα αυξήσετε το φορτίο θερμότητας στο σπίτι σας μαγειρεύοντας. Απαραίτητο είναι ακόμα να πίνετε πολλά υγρά. Κατά προτίμηση με λίγη ζάχαρη, χωρίς καφεΐνη. Αν γυμνάζεστε, ίσως χρειάζεστε και ένα ενεργειακό ρόφημα, ειδάλλως όχι, λένε οι ειδικοί. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε με τα υγρά, διότι υπάρχει κίνδυνος υπονατριαιμίας. Αυτή είναι μία διαταραχή κατά την οποία μειώνεται σε παθολογικά επίπεδα η συγκέντρωση νατρίου στον οργανισμό. Η κατάσταση μπορεί να απειλήσει τη ζωή, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Αν πίνετε αρκετά υγρά, δεν θα διψάτε και τα ούρα σας θα είναι ανοικτόχρωμα προς διαυγή, λέει η Dr. Frame. Τέλος, όταν κάνει πολλή ζέστη χρειάζεστε και υγιεινά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες, όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και κοτόπουλο ή ψάρι. Να θυμάστε ότι αν τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά και δεν το συνηθίζετε, μπορεί να αναπτύξετε γαστρεντερικά ενοχλήματα.