Με σοβαρότητα και σχέδιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με σοβαρότητα και σχέδιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράπονα και οργή...

30.07.2023 | 21:48
Από τον Γιάννη Ντσούνο

Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν είναι ικανοποιητική και αυτό οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο να θέσει άπαντες σε πλήρη επιφυλακή ενόψει ενός δύσκολου, όπως ο ίδιος είπε, καλοκαιριού. Και η αλήθεια είναι ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, που επιχειρούν συνεχώς και υπό ακραίες συνθήκες ανέμων και καύσωνα, αλλά και οι εξίσου υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων των περιοχών όπου ξέσπασαν πυρκαγιές επικαλύπτονται πολλές φορές από το καταστροφικό αποτέλεσμα μιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Για παράδειγμα, η φωτιά στην Ρόδο διήρκησε περισσότερο από μια εβδομάδα, προκαλώντας καταστροφή όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στον τουρισμό του νησιού. Ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και οι Ροδίτες ανταποκρίθηκαν άριστα στην εκκένωση όλων των οικισμών και των χωριών που κρίθηκε απαραίτητο να εκκενωθούν. Άλλωστε ήταν η μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει ποτέ στην χώρα, αφού συνολικά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 20.000 κάτοικοι και τουρίστες.

Ερωτήματα και απορίες

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα παράπονα, αλλά και η οργή πολλές φορές των κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να χάνονται, δημιουργούν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης της φωτιάς και κυρίως για την πολυήμερη διάρκειά της. Παρόμοιες είναι οι αντιδράσεις και στις υπόλοιπες περιοχές που κάηκαν, με τους κατοίκους να αντιδρούν και να κάνουν λόγο για έλλειψη συντονισμού και ανεπάρκεια μέσων πυρόσβεσης. Και είναι απολύτως δικαιολογημένες αυτές οι αντιδράσεις για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι φέτος η χώρα μας έχει τα περισσότερα εν λειτουργία εναέρια μέσα, ενώ έχουν ενισχυθεί σημαντικά και τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Με αυτό ως δεδομένο οι πολίτες εύλογα αναρωτιούνται γιατί αφού είμαστε καλύτερα θωρακισμένοι οι φωτιές φτάνουν κοντά σε οικισμούς και έχουν και τόσο μεγάλη διάρκεια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι πολίτες στρέφονται προς την πολιτεία όταν υπάρχει κρίση και κίνδυνος και όχι όταν τα πράγματα κυλούν φυσιολογικά. Αναζητούν λύσεις και παρεμβάσεις όταν υπάρχει φυσική καταστροφή και όχι όταν επικρατεί λιακάδα και νηνεμία. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους πολίτες και για την καταπολέμηση της όποιας φυσικής καταστροφής (εν προκειμένω της φωτιά), αλλά και μετά το τέλος αυτής.

Τρεις άξονες δράσης

Τώρα η πολιτεία οφείλει να κινηθεί ταχύτατα για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες πριν ένα μήνα στις πρόσφατες εκλογές. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν ήδη εντολές προς τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν σε τρεις άξονες: ο πρώτος είναι η άμεση καταγραφή των περιουσιών, των καλλιεργειών, των κατοικιών, των ζώων, αλλά και των επιχειρήσεων που είτε κάηκαν ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί ζημιές. Ο δεύτερος άξονας είναι οι αποζημιώσεις που οφείλουν να δοθούν σε όσους επλήγησαν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και όχι μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνια, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ήδη υπήρξε μέριμνα για τους εργαζόμενους που θα αποζημιώνονται από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε τα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού. Και τρίτος άξονας είναι η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου καταπολέμησης των πυρκαγιών που θα τηρείται απαρέγκλιτα και που ο κάθε φορέας πολιτεία, δασαρχεία, πυροσβεστική, δήμοι, περιφέρειες θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες και δράσεις, που αν δεν υλοποιούνται θα πληρώνει και το αντίστοιχο κόστος. Είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει ένα σοβαρό κράτος αφενός για αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές και αφετέρου να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που εμφανίζονται πολλές φορές αβοήθητοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών.

Exit mobile version