Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε» – Οι μαχητές της Βάγκνερ απειλούν με εκδίκηση για τον Πριγκόζιν
ΚΟΣΜΟΣ

«Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε» – Οι μαχητές της Βάγκνερ απειλούν με εκδίκηση για τον Πριγκόζιν

Πριγκόζιν θάνατος:  Μπάιντεν και Ουκρανοί στοχοποιούν τον Πούτιν για τη συντριβή του Embraer.

Όργιο φημών έχει ξεσπάσει εντός και εκτός Ρωσίας αναφορικά με το τι συνέβη πραγματικά με την πτώση του ιδιωτικού αεροσκάφους Embraer, το οποίο υποτίθεται ότι μετέφερε τον επικεφαλής της στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, καθώς και άλλα εννέα άτομα. Το ιδιωτικό τζετ φέρεται να εκτελούσε την πτήση Μόσχα-Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, με τη ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας να επιβεβαιώνει τον θάνατο όλων των επιβαινόντων. Η δήλωση αυτή βέβαια δεν σταμάτησε τις φήμες ότι ο 62χρονος αρχηγός της Βάγκνερ απλώς σκηνοθέτησε τον θάνατό του και… εξαφανίστηκε με άλλο αεροσκάφος.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ένα δεύτερο αεροσκάφος που συνδέεται με τη Βάγκνερ εντοπίστηκε σε ραντάρ να κάνει ζιγκ-ζαγκ πάνω από την περιοχή Τβερ όπου συνετρίβη τo Embraer. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν καταφέρνει να εξαφανιστεί με επιτυχία,  καθώς είχε κηρυχτεί επίσημα νεκρός στην Αφρική το 2019, προτού τελικά επανεμφανιστεί πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για τον Κιρ Τζάιλς, αναλυτή του think tank «Chatham House» με έδρα το Λονδίνο, η παρουσία του ονόματος του Πριγκόζιν στη λίστα των επιβατών του Embraer δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. «Ανακοινώθηκε ότι ένας άνδρας ονόματι Γιεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος. Όμως έχει γίνει επίσης γνωστό ότι πολλά άτομα άλλαξαν το όνομά τους σε “Γεβγκένι Πριγκόζιν”, στο πλαίσιο της προσπάθειας του αρχηγού της Βάγκνερ να μετακινείται με μυστικότητα. Δεν θα εκπλαγώ πολύ αν ξαφνικά εμφανιστεί σε νέο βίντεο από την Αφρική».

Απειλές από «μαχητές της Βάγκνερ

Κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τον Πριγκόζιν ανακοίνωσαν τον θάνατό του λίγη ώρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, υποδεικνύοντας ως ένοχους «προδότες» στη Ρωσία. Παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, στα ρωσικά social media κυκλοφορεί έντονα η θεωρία ότι προκλήθηκε από κρυμμένη βόμβα μέσα σε μια κάσα με ακριβά κρασιά που βρισκόταν στο αεροσκάφος. Σύμφωνα με τη Sun, «στελέχη της Βάγκνερ» κατηγόρησαν το βράδυ ευθέως το Κρεμλίνο για τη δολοφονία του ηγέτη τους. «Εάν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός επιβεβαιωθούν θα οργανώσουμε νέα πορεία για τη δικαιοσύνη στη Μόσχα», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μια αναφορά στην επέλαση των ανταρτών μισθοφόρων προς τη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ, ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι μαχητές της Βάγκνερ προειδοποιούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. «Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Βάγκνερ. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε».

 

Φλεγόμενα συντρίμμια

Βίντεο, την αυθεντικότητα των οποίων το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει μέχρι στιγμής, μεταφορτώθηκαν σε λογαριασμούς στην πλατφόρμα Telegram, και δείχνουν φλεγόμενα συντρίμμια σε χωράφι, ή ακόμη αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό. Σύμφωνα με ένα κανάλι στην πλατφόρμα, ακούστηκαν «εκρήξεις» προτού συντριβεί το αεροσκάφος. Σύμφωνα με δεύτερο –το Grey Zone, το οποίο φέρεται να έχει σχέσεις με τη Βάγκνερ–, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ως αργά το βράδυ είχαν ανασυρθεί οκτώ πτώματα. Το TASS έκανε λόγο για επτά. Διενεργείται έρευνα για «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας των αεροπορικών μεταφορών». Ομάδα έρευνας «εστάλη επιτόπου (…) για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής έρευνας (σ.σ. εισαγγελίας). Σύμφωνα με τη Ροσαβιάτσια, το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία MNT-Aero, η οποία ειδικεύεται στις αεροπορικές μεταφορές επιχειρηματιών.

 

Ο Πούτιν εξαίρει τους στρατιώτες

Ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε ομιλία με την ευκαιρία της 80ής επετείου από τη μάχη του Κουρσκ, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πηγαίνοντας σε αυτή την περιφέρεια της νοτιοδυτικής Ρωσίας, που γειτονεύει με την Ουκρανία. Χωρίς να αναφερθεί στη συντριβή, ο κ. Πούτιν εξήρε την «αφοσίωση» και την «πίστη» των Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία, που «πολεμούν με θάρρος και αποτελεσματικότητα». Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και του διοικητή της Βάγκνερ δυο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», ανέφερε μέσω Twitter) προσθέτοντας πως ο κ. Πούτιν «δεν συγχωρεί κανέναν». Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε πως δεν θα τον «εξέπληττε» ο πιθανός θάνατος του επικεφαλής της Βάγκνερ. «Ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν», είπε.

 

«Δεν θα λείψει σε κανέναν»

Η επικεφαλής της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια έκρινε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν «δολοφόνος» που «δεν θα λείψει σε κανέναν». Εξέφρασε την ελπίδα της μέσω X πως ο θάνατός του θα σημάνει τον τερματισμό «της παρουσίας της Βάγκνερ στη Λευκορωσία», χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους συμμάχους της Μόσχας. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που για χρόνια θεωρείτο άνθρωπος του κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετατράπηκε σε «προδότη» όταν στασίασε τον Ιούνιο εναντίον του επικεφαλής του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σoϊγκού και μαζί με τους άνδρες του πήγε να «καταλάβει» το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στον Ροστόφ στον Ντον (νότια), προτού μισθοφόροι του κινηθούν προς τη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν είχε μιλήσει για «προδοσία» και κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» λόγω «υπέρμετρης φιλοδοξίας», χωρίς ποτέ να προφέρει το όνομά του. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν τερμάτισε αυτή την ανταρσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, πολύ γρήγορα. Ματαιώθηκε την 24η Ιουνίου, δυνάμει συμφωνίας που προέβλεπε τη μετεγκατάστασή του στη Λευκορωσία, ενώ στους μαχητές του προσφέρθηκε η επιλογή να πάνε μαζί του, να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό, ή να επανέλθουν στην πολιτική ζωή.

 

Βίντεο στην Αφρική

Τη Δευτέρα, κυκλοφόρησε βίντεο του επικεφαλής της Βάγκνερ από κανάλια στο Telegram, στο οποίο διαβεβαίωνε πως βρίσκεται στην Αφρική. Σε τοπίο με φόντο την έρημο, κρατώντας τουφέκι εφόδου στα χέρια, έλεγε πως «εργάζεται» για «κάνει τη Ρωσία ακόμη πιο μεγάλη σε όλες τις ηπείρους» και «την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη». Μετά την εξέγερση, μέρος των μισθοφόρων της Βάγκνερ πήγε στη Λευκορωσία με αποστολή την εκπαίδευση μονάδων του στρατού. Για λόγους που ουδέποτε εξηγήθηκαν, ο επικεφαλής της Βάγκνερ έμοιαζε να έχει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα στη Ρωσία, παρά το καθεστώς παρία που είχε πλέον. Συμμετείχε μερικές ημέρες μετά την εξέγερση σε συνεδρίαση στο Κρεμλίνο.

Στην Ουκρανία, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε διακριθεί στη μακρά και πολυαίμακτη μάχη της Μπαχμούτ (ή Αρτιόμοβσκ όπως την έλεγε εκείνος, χρησιμοποιώντας τη σοβιετική ονομασία της), στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι άνδρες του, πολλοί από τους οποίους είχαν στρατολογηθεί σε φυλακές, την κατέλαβαν τον Μάιο, αφού υπέστησαν πολύ βαριές απώλειες. Ο ίδιος ο επικεφαλής της Βάγκνερ χαρακτήριζε την πόλη «μηχανή του κιμά». Σε ακριβώς αυτή τη μάχη οφειλόταν η διένεξή του με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. Την κατηγόρησε για ανικανότητα και κατήγγειλε πως δεν δίνονταν στους μισθοφόρους του επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών, ειδικά του πυροβολικού.

Η Βάγκνερ έχει δράσει σε χώρες της Αφρικής, ιδίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μαλί, στη Λιβύη. Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως πρότεινε στους άνδρες της Βάγκνερ να υπηρετήσουν υπό τη διοίκηση κάποιου άλλου, αξιωματικού του τακτικού στρατού, αλλά ο επικεφαλής τους αρνήθηκε αυτή την προσφορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις