Υπερτρένο Ευρώπη: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκσυγχρονίζονται διαρκώς και σύντομα θα εμπλουτιστούν με νέα τρένα μαγνητικής αιώρησης.
Η πολωνική Nevomo δοκιμάζει ένα νέο τρένο μαγνητικής αιώρησης που ταξιδεύει έως και 35 τοις εκατό πιο γρήγορα από ένα συμβατικής τεχνολογίας, και αναμένεται να χρησιμοποιεί το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο. Η Deutsche Bahn προσπαθεί εδώ και χρόνια να βελτιώσει τις συνθήκες έλευσης και αποχώρησης των συρμών από τους σταθμούς. Όποιος έχει ταξιδέψει με τρένο γνωρίζει τα προβλήματα. Τα τρένα συχνά καθυστερούν ή πρέπει να περιμένουν στους σταθμούς για να περάσουν οι ταχύτεροι συρμοί. Η αλήθεια είναι ότι οι σιδηροδρομικές γραμμές των περισσότερων χωρών της Ευρώπης, χρειάζονται αναβάθμιση και επομένως δεν επιτρέπουν στα σύγχρονα τρένα να ξεδιπλώσουν τις αρετές της. Στους συρμούς υψηλής ταχύτητας της Γερμανίας, τα τρένα επιτρέπεται να ταξιδεύουν με μέγιστη ταχύτητα 350 χλμ./ώρα, αλλά η κατάσταση των γραμμών επιβάλλει μικρότερη ταχύτητα κίνησης.
Η λύση βέβαια, σύμφωνα με την Nevomo, είναι η δημιουργία ειδικών σιδηροδρομικών γραμμών, που μπορούν να λειτουργήσουν κάνοντας χρήση του δικτύου που υπάρχει. Μάλιστα, το πρωτότυπο τρένο που εξελίχθηκε πατάει πάνω στις παλιές γραμμές και αναφέρεται ότι έχει ταχύτητα έως και 550 χλμ./ώρα. Η ιδέα των Πολωνών ονομάζεται Magrail (είναι σύνθετη λέξη από το Magnet και το Railway), και όπως μαρτυρά η τελευταία αποτελεί έναν συνδυασμό κλασικού σιδηροδρόμου και ενός συρμού μαγνητικής αιώρησης.
“The company #Nevomo is working on a train that will easily push the ICE onto the siding”. Thank you BILD magazine for presenting our “Super-Zug für Europa”.
Watch 1.5-minute-long video at https://t.co/Df9ovup1D7: https://t.co/S1j3MLFXOt#magrail #maglev #superzug pic.twitter.com/kZRfOn1ssM
— Nevomo (@NEVOMO_tech) September 26, 2023
Δεν ακουμπά στο έδαφος
Το τρένο μαγνητικής αιώρησης δεν ακουμπά στο έδαφος, με τους ηλεκτρομαγνήτες να ευθύνονται για την κινητική του κατάσταση. Χάρη σε αυτούς, το τρένο αιωρείται, εξαλείφει την τριβή μεταξύ των γραμμών και των «τροχών», γεγονός που αυξάνει σημαντικά την απόδοση και επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες. Για να συμβούν όμως όλα αυτά, απαιτείται ειδική υποδομή που τα καθιστά ευκολότερα στη χρήση, αλλά και πιο δύσκολα στην υλοποίησή τους.
Η Nevomo ασχολήθηκε αρχικά ένα hyperloop, δηλαδή μία σήραγγα «κενού» σαν αυτή που έχει κατασκευάσει η Tesla. Από την πρώτη στιγμή όμως έγινε σαφές ότι ένα τέτοιο σύστημα υποδομής θα αύξανε αρκετά το κόστος. Για αυτόν τον λόγο, η εταιρεία επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση των μαγνητικών στοιχείων στο υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο και μέχρι στιγμής οι πρώτες δοκιμές είναι πετυχημένες. Το δοκιμαστικό τρένο έκανε το πρώτο του δρομολόγιο σε ειδική σιδηροδρομική γραμμή στην Πολωνία.
Το τρένο «απογειώνεται» λίγο μετά την αφετηρία και μέχρι στιγμής έχει φτάσει τα 135 χλμ./ώρα. Υπάρχουν όμως και περιορισμοί. Τα νέα τρένα της Nevomo δεν μπορούν να απλά να κινηθούν στις παλιές γραμμές. Τα συστήματα ηλεκτρομαγνητικής αιώρησης πρέπει να είναι εγκατεστημένα στο πλάι και στη μέση των συρμών. Αυτά κρατούν τα τρένα σε μια τροχιά και δημιουργούν ένα μαγνητικό κύμα πάνω στο οποίο κινούνται οι συρμοί. Ωστόσο, αυτή η μετασκευή είναι πολύ φθηνότερη από την κατασκευή ενός νέου δικτύου. Η Nevomo κάνει λόγο για 5 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο σιδηροδρομικής γραμμής