‘Ενα λάθος, από το Γραφείο του Εισαγγελέα, κατά την απομαγνητοφώνηση, τηλεφωνικής παρακολούθησης συνομιλίας μεταξύ της Λασέρντα Ματσάδο, συμβούλου της Start Campus, και του Αφόνσο Σαλέμα, διευθυντή της ίδιας εταιρείας, φέρεται να οδήγησε στην παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις και πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου. Η Μαρτσάντο, ανέφερε το όνομα «Αντόνιο Κόστα» μιλώντας για μεσολάβηση υπέρ της εταιρείας, αλλά αναφερόταν στον Αντόνιο Κόστα Σίλβα, σύμφωνα με το CNN Portugal. Σύμφωνα με πηγές που συνδέονται με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων των συλληφθέντων, η Εισαγγελία αναγνώρισε το λάθος. Η παρερμηνεία προκλήθηκε λόγω της σύντμησης του απομαγνητοφωνημένου κειμένου.
Το Σάββατο, μετά το τέλος της ανάκρισης του πελάτη του στο Campus de Justiça της Λισαβόνας, ο δικηγόρος Μαγκαλχάες ε Σίλβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ντιόγο Λατσέρντα Ματσάδο σε κανένα σημείο της συνομιλίας δεν επικαλέστηκε άμεσα ή έμμεσα το όνομα του Πορτογάλου πρωθυπουργού. Ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την παραίτησή του δηλώνοντας ότι «η αξιοπρέπεια για το ρόλο του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του». Σημείωσε ότι ότι φεύγει με «καθαρή συνείδηση» και ότι είναι διαθέσιμος να «συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη», την οποία -όπως σημείωσε- εμπιστεύεται απόλυτα.
Το χρονικό
Ο Κόστα, παραιτήθηκε αφότου ανακοινώθηκε ότι βρισκόταν -μαζί με δύο συνεργάτες του- στο επίκεντρο έρευνας διαφθοράς σχετικά με για εμπλοκή του Κόστα σε διαφθορά για εξορύξεις λιθίου, του ορυκτού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σύγχρονων μπαταριών, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογόνου, το οποίο θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος και την κατασκευή ενός data center. Όμως αυτό αλλάζει τώρα, καθώς ο δικηγόρος του ισχυρίζεται πως ο Κόστα κατηγορήθηκε άδικα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δικηγόρος του Πορτογάλου πρωθυπουργού, το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Λισαβόνας… μπέρδεψε το όνομα του Κόστα με αυτό του υπουργού του το οποίο είναι παρόμοιο. Αναφέρει μάλιστα πως τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν για εμπλοκή του στην υπόθεση, στη διάρκεια της απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικής επικοινωνίας που υπεκλάπη στη διάρκεια της έρευνας «Επιχείρηση Influencer», το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, έγραψε Αντόνιο Κόστα, αντί για Αντόνιο Κόστα Σίλβα, που είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και δη το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης.
Αναγνωρίστηκε το ιστορικό λάθος
Ο δικηγόρος του Κόστα ανακοίνωσε ότι το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας αναγνώρισε το λάθος του. Προς το παρόν, ωστόσο τόσο από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, είτε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας, έχουν κάνει κάποια δήλωση σχετικά με την υπόθεση. Μέχρι να «ξεδιαλύνει» η υπόθεση λοιπόν, ο Κόστα -ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού μόλις ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι εμπλέκεται ο ίδιος, επιμένει την αθωότητά του.
Έχει περισσότερο δώσει προσοχή στην προσέλκυση των επενδύσεων και την ανάταση της οικονομίας της Πορτογαλίας. Με τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν η πολιτική κρίση που έριξε μια κυβέρνηση, θα οδηγήσει τη χώρα και σε μια νέα οικονομική κρίση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κόστα, σε νεότερες δηλώσεις του, επέλεξε να αναφερθεί στην «ασυλία» που πρέπει, όπως είπε, να τυγχάνει μια κυβέρνηση όταν -σε νόμιμα πλαίσια- επιχειρεί να προσελκύσει και νέα επενδυτικά κεφάλαια.
Είναι εμφανές άλλωστε η πορτογαλική οικονομία η οποία βρισκόταν σε τροχιά ανόδου τα τελευταία χρόνια, προβληματίζει αρκετά τον Κόστα, περισσότερο από την υπόθεσή του. Κι αυτό γιατί η οικονομία της χώρας έμεινε στάσιμη από την πανδημία, είχε σταθερή ανάπτυξη το 2022, ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη αυτή μπορεί να επιβραδύνεται: Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με μια πρόωρη εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες παρέχουν το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Είναι πιθανό η υπόθεση διαφθοράς να «φρενάρει» την οικονομία της χώρας και να την οδηγήσει ξανά στον γκρεμό, όπως το 2011 που απέφυγε στο παρά πέντε την χρεοκοπία;