Δυο πράγματα επιθυμεί ο πρωθυπουργός να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα μέχρι τις ευρωεκλογές, οπότε και οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν με πολιτικά κριτήρια για τα πεπραγμένα των τελευταίων μηνών, δηλαδή από τις εθνικές εκλογές και μετά. Και αυτά είναι η σταθερή πορεία της χώρας κυρίως σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και η σταθερή πορεία της ΝΔ ως κυβερνώντος κόμματος. Η πορεία της οικονομίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και η σταθεροποίηση των θετικών δεικτών για την οικονομία αποτελεί βασικό στόχο του συνόλου σχεδόν της κυβερνητικής πολιτικής.
Του Γιάννη Ντσούνου
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξυπηρετεί ως προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατυπώσει ακόμη και στον Γερμανό καγκελάριο ότι η οικονομία της Ελλάδας αποτελεί πλέον μια ισχυρή οικονομία, που δεν κλυδωνίζεται από αρρυθμίες του παρελθόντος.
Η πορεία της οικονομίας
Στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου πάλι προς την ίδια κατεύθυνση είναι η προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερων επενδύσεων κυρίως μέσω της «τοποθέτησης» στην χώρα μας μεγάλων διεθνών εταιρειών, αλλά και η πλήρης και ορθολογική απορρόφηση του συνόλου των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Ήδη το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης έχει εγκριθεί και οι εισροές χρημάτων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας. Συνδυαστικά η κυβέρνηση επιλέγει για μια ακόμη φορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω των επιδομάτων που θα δοθούν λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας οφείλει να παρουσιάσει πλεονάσματα, η εύρεση δημοσιονομικού χώρου για παροχές είναι μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο η πορεία των δημοσίων εσόδων θα επιτρέψει για μια ακόμη φορά την καταβολή χρημάτων σε όσους συμπολίτες μας τα έχουν πραγματική ανάγκη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίσει την ανοδική της πορεία, τότε θα αρχίσει να γίνεται πράξη και η βελτίωση των μισθών στην Ελλάδα, που ήταν άλλωστε και προεκλογική υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με φόντο τις ευρωεκλογές
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια σταθερή πορεία και για την ΝΔ, η οποία εως την αναμέτρηση των ευρωεκλογών θα μετρά πέντε χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας και λογικά θα έπρεπε να καταγράφει μια φυσιολογική πολιτική φθορά. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην αποτυπώθηκε ούτε στις εκλογές του Ιουλίου, αλλά ούτε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η ΝΔ όχι μόνο διατήρησε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αύξησε και τα ποσοστά της, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα γαλάζια στελέχη θα πρέπει να εφησυχάζουν ή να θεωρούν δεδομένη τη βούληση του ελληνικού λαού. Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει ξεκινήσει τις πρώτες επαφές και συσκέψεις με φόντο τις ευρωεκλογές, όπου αναζητούνται τα κατάλληλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο, αλλά και τον τρόπο που τελικά θα διεξαχθεί αυτή η εκλογική αναμέτρηση.
Ο τρόπος εκλογής
Για τον τρόπο εκλογής μπορεί να έχουν ακουστεί πολλά σενάρια, με κυριότερο αυτό της δημιουργίας περιφερειών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάποια αλλαγή και όλα δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν όπως και στο παρελθόν. Την ίδια ώρα, η κινητικότητα που παρουσιάζεται στο εσωτερικό της ΝΔ φέρνει και την αλλαγή προσώπου στη γραμματεία του κόμματος, όπου τη θέση του νυν γραμματέα και κυβερνητικού εκπροσώπου καταλαμβάνει η πρώην υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, η οποία θα έχει όλον τον χρόνο μπροστά της για να «τρέξει» τον κομματικό μηχανισμό για τις ευρωεκλογές.