Οι Γάλλοι εκνευρίστηκαν γιατί η Μις Γαλλία έχει αγορέ μαλλιά -Σάλος, άγρια σχόλια, παρενέβησαν και βουλευτές
Για πρώτη φορά στην ιστορία των καλλιστείων εκλέγεται Μις Γαλλία με αγορέ μαλλί, προκαλώντας διαμάχη στα social media, με κάποιους να κάνουν λόγο για κύμα αφύπνισης και άλλους -μεταξύ των οποίων και βουλευτές- να την υπερασπίζονται. Η 20χρονη Ιβ Ζιλς από το Nord-Pas-de-Calais στο βόρειο τμήμα της χώρας στέφθηκε από την προηγούμενη νικήτρια Ιντίρα Αμπιότ μπροστά σε 7,5 εκατομμύρια τηλεθεατές χθες το βράδυ.
Ωστόσο, η επιλογή της «ανδρόγυνης» Ζιλς ως Μις Γαλλία 2024 έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς όλες οι προηγούμενες νικήτριες είχαν υποτίθεται πιο «παραδοσιακά» μακριά μαλλιά και καμπύλες. «Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όμορφες Μις με μακριά μαλλιά, αλλά εγώ επέλεξα μια ανδρόγυνη εμφάνιση με κοντά μαλλιά», δήλωσε η νικήτρια των καλλιστείων. Εξήρε επίσης τη νίκη της ως νίκη για τη «διαφορετικότητα» και πρόσθεσε: «Κανείς δεν πρέπει να υπαγορεύει ποια είσαι», προσθέτοντας πως κάθε «γυναίκα είναι διαφορετική, είμαστε όλες μοναδικές».
Απογοητεύτηκαν οι Γάλλοι με την νικήτρια των καλλιστείων – Τους πείραξαν τα κοντά μαλλιά της
Να σημειωθεί πως η νικήτρια των καλλιστείων επιλέγεται κατά το ήμισυ από την ψηφοφορία του κοινού και κατά το ήμισυ από την κριτική επιτροπή. Ενώ η Ζιλς ήρθε τρίτη στην ψηφοφορία του κοινού, η κριτική επιτροπή την ανέβασε στην πρώτη θέση. Και έτσι έγινε η πρώτη νικήτρια στην 103χρονη ιστορία των καλλιστείων που δεν έχει μακριά μαλλιά, προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων τηλεθεατών. «Η Μις Γαλλία δεν είναι πλέον ένας διαγωνισμός ομορφιάς, αλλά ένας διαγωνισμός αφύπνισης που βασίζεται στη συμμετοχικότητα», έγραψε ένας χρήστης στο X, πρώην Twitter. Και δεν ήταν ο μόνος, με κάποιον άλλον να κατηγορεί τη Ζιλς πως «ενσταλάζει αξίες αφύπνισης στην κοινωνία». Ένας άλλος έγραψε ότι «δεν μοιάζει καθόλου με Μις Γαλλία» και πως «δεν μας ενδιαφέρει το κούρεμά της, αλλά το ανδρόγυνο σώμα της θέλει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση».
Υπάρχουν όμως και πολλοί υποστηρικτές – Ακόμη και βουλευτές
Ωστόσο, οι επικριτικές φωνές πνίγηκαν από ένα κύμα υποστήριξης προς τη νέα Μις Γαλλία. Ένας θαυμαστής έγραψε: «Ίσως η νέα Μις Γαλλία να μην είναι πανέμορφη στα μάτια σας, αλλά το να βλέπει κανείς κάποιου είδους αφύπνιση επειδή έχει κοντά μαλλιά… είναι απλά γελοίο». Ένας άλλος πρόσθεσε: «Η Ιβ Ζιλς είναι η νέα Μις Γαλλία 2024, οι κακόβουλες και άχρηστες κριτικές σας δεν θα το αλλάξουν αυτό, είναι πανέμορφη». Ένα άλλο σχόλιο ανέφερε: «Η Ιβ Ζιλς δεν είναι καν τρανς, ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είναι τρανς, αλλά τα μισά από τα σχόλια γι’ αυτήν είναι τρανσφοβικά επειδή έχει κοντά μαλλιά».
Θέση όμως πήρε και η βουλευτής Σαντρίν Ρουσό, υπερασπιζόμενη τη νικήτρια των γαλλικών καλλιστείων. «Επομένως, στη Γαλλία του 2023, μετράμε την πρόοδο του σεβασμού προς τις γυναίκες με το μήκος των μαλλιών τους;». (Να σημειωθεί ότι η κυρία Ρουσό έχει επίσης κοντά μαλλιά, τα οποία έχουν γίνει σύμβολο του κινήματος MeToo της Γαλλίας.) Μια άλλη βουλευτής, η Καρίμα Ντελί, έγραψε στα social media: «Μεγάλη υποστήριξη για την Ιβ Ζιλς, Μις Γαλλία 2024, μπροστά στα μισητά tweets απίστευτης βίας. Καταπιείτε το δηλητήριό σας, δεν είναι μόνο υπέροχη, η Miss Nord pas de Calais μπορεί και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητά της».
Ο Φαμπιάν Ρουσέλ, εθνικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, παρενέβη επίσης και έγραψε: «Υποστήριξη στην Ιβ Ζιλς, εκλεγμένη Μις Γαλλία, η οποία ήδη υφίσταται τη βία μιας κοινωνίας που δεν αποδέχεται ότι οι γυναίκες αυτοπροσδιορίζονται σε όλη τους τη διαφορετικότητα». Ακόμα και η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τη Ζιλς για τη νίκη της στο Twitter. «Συγχαρητήρια στην Ιβ Ζιλς, Miss Nord Pas de Calais, που γίνεται η νέα μας Μις Γαλλία», έγραψε.
«Η Όντρεϊ Χέπμπορν και η Λίντα Εβαντζελίστα είχαν επίσης κοντά μαλλιά»
Μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση πήρε και η ηθοποιός Μπεατρίς Ρόζεν, η οποία δήλωσε ότι προτιμούσε μια άλλη διαγωνιζόμενη, ωστόσο υπερασπίστηκε τη Ζιλς. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια πραγματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει βαρεθεί το κύμα αφύπνισης που προσπαθούν να μας κάνουν να καταπιούμε, αλλά με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να επικρίνουμε μια θρησκεία αλλά όχι τους πιστούς, θεωρώ άδικη και αντιπαραγωγική την ενίοτε άσχημη κριτική σχετικά με την Ιβ. Η επίθεση σε φυσικό πρόσωπο είναι μια επίθεση κάτω από τη ζώνη και το να ρίχνεις το βάρος της συνολικής ιδεολογικής κριτικής της τάσης αφύπνισης σε μια νεαρή γυναίκα 20 ετών είναι άδικο».
Και συνεχίζει: «Αυτή η νεαρή γυναίκα είναι όμορφη και θηλυκή, “παρά” τα κοντά της μαλλιά. Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι θαυμάστρια της μοναδικής ομορφιάς της Όντρεϊ Χέπμπορν, της Λίντα Εβαντζελίστα ή της Τζιν Σίμπεργκ, και οι τρεις πολύ αδύνατες με κοντά μαλλιά, και οι οποίες παρ’ όλα αυτά είναι γυναικεία είδωλα που έχουν λατρευτεί σε όλο τον κόσμο».
”Θα ήθελα να δείξω ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται”
Η 20χρονη νικήτρια, οι γονείς της οποίας κατάγονται από το Ρεϊνιόν, ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό που αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, είχε κάνει εκστρατεία για τα διαφορετικά πρότυπα ομορφιάς κατά την προετοιμασία του τελικού των καλλιστείων, τα οποία έχουν θεωρηθεί σεξιστικά από κάποιους. «Θα ήθελα να δείξω ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται και η κοινωνία επίσης, ότι η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ποικίλη, κατά τη γνώμη μου η ομορφιά δεν περιορίζεται σε ένα κούρεμα ή σε σχήματα που έχουμε ή δεν έχουμε», είπε η διαγωνιζόμενη κατά τη διάρκεια του τελικού, όπως αναφέρει η Telegraph.
Η Alexia Laroche-Joubert, διευθύνουσα σύμβουλος της Banijay France, στην οποία ανήκει το εμπορικό σήμα Miss France, υπερασπίστηκε τα καλλιστεία ως σύμβολο «επιτυχίας» και «κοινωνικό ασανσέρ» για τις διαγωνιζόμενες που αργότερα έγιναν «επιχειρηματίες, γιατροί ή σκηνοθέτες κινηματογράφου». Τα κριτήρια του διαγωνισμού έχουν «εκσυγχρονιστεί», είπε, καθώς δεν υπάρχει πλέον όριο ηλικίας για τις συμμετέχουσες, οι οποίες μπορούν πλέον να είναι και παντρεμένες ή τρανσέξουαλ.
Αντέδρασαν και οι φεμινιστικές οργανώσεις
Για τους επικριτές, ωστόσο, η εξέλιξη των καλλιστείων ήταν ανεπαρκής. Η Μελίντα Μπιζρί της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ντιζόν, η οποία κάλεσε σε μποϊκοτάζ της τελετής, χαρακτήρισε τις αισθητικές αλλαγές «φεμινιστικό ξέπλυμα». «Οι γυναίκες κακοποιούν τον εαυτό τους σε όλη τους τη ζωή για να επιτύχουν αυτά τα φαντασμαγορικά κριτήρια, σύμφωνα με πρότυπα που χρειάζονται πολύ καιρό για να αποδομηθούν», είπε. «Η Miss France εξακολουθεί να είναι εξίσου σεξιστική με τον τρόπο που κατατάσσει τις γυναίκες σύμφωνα με τα κριτήρια ομορφιάς», πρόσθεσε η Βιολάν ντε Φιλίπις, εκπρόσωπος της ένωσης Dare Feminism.