Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρουμανία και Βουλγαρία εντάσσονται εν μέρει στη ζώνη Σένγκεν
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία και Βουλγαρία εντάσσονται εν μέρει στη ζώνη Σένγκεν

Στις 31 Μαρτίου

Στη ζώνη Σένγκεν θα ενταχθούν- εν μέρει- η Βουλγαρία και η Ρουμανία στις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην άρση των ελέγχων στα εναέρια και τα θαλάσσια σύνορα. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής για την «είσοδό» τους στη ζώνη Σένγκεν δεν είναι τυχαία, καθώς είναι την περίοδο μετάβασης της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), από τα χειμερινά στα καλοκαιρινά της δρομολόγια.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές στη ζώνη Σένγκεν, εντός της οποίας τουλάχιστον 400 εκατομμύρια άνθρωποι, ταξιδεύουν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Σχετικά με την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα των δύο χωρών, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να λάβουν νέα απόφαση για να ορίσουν την ημερομηνία, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την εξέλιξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την εξέλιξη που επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν τουλάχιστον 12 χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απόφαση αυτή «σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και μια ημέρα μεγάλης υπερηφάνειας για τους βούλγαρους και τους ρουμάνους πολίτες». Η Κομισιόν σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πως από το 2011 είχε κρίνει ότι οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

Πέρυσι η Αυστρία άσκησε βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, διαμαρτυρόμενη ότι αυξημένος αριθμός μεταναστών έφτασε στο έδαφός της. Τελικά, συμφώνησε με αντάλλαγμα εγγυήσεις. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την παράτυπη μετανάστευση, σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν με την αυστριακή κυβέρνηση, όπως και να εφαρμόζουν στο ακέραιο την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι τα αιτήματα ασύλου διεκπεραιώνονται στη χώρα άφιξης των μεταναστών. Η ζώνη Σένγκεν δημιουργήθηκε το 1985 και περιλαμβάνει 23 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / Reuters

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις