Κάθε πότε μπορώ να τρώω γλυκό: Μια… πικρή πραγματικότητα

PLUS

Κάθε πότε μπορώ να τρώω γλυκό: Μια… πικρή πραγματικότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κάθε πότε μπορώ να τρώω γλυκό: Πόσα γλυκά μπορώ να τρώω όταν προσέχω;

08.01.2024 | 07:00

Tα γλυκά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Καλό είναι όμως η κατανάλωση γλυκών να μην υπερβαίνει τις 2 φορές την εβδομάδα και αυτά να καταναλώνονται μετά το μεσημεριανό γεύμα, σαν επιδόρπιο και όχι σαν απογευματινό σνακ. Αυτό διότι είναι πάντα προτιμότερο το γλυκό να συνοδεύει το μεταβολισμό όλου του γεύματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει απότομη αύξηση στο ζάχαρο του αίματος. Το γλυκό δηλαδή δεν θέλουμε να αντικαθιστά ένα γεύμα-σνακ, αλλά να είναι μέρος αυτού.

Τα σύνθετα γλυκά (σουφλέ σοκολάτας, brownies, καρυδόπιτα, ραβανί, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς) είναι αυτά που είναι αρκετά επιβαρυμένα σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες. Προτιμήστε τα γλυκά που δεν περιέχουν πολλά λίπη αν και περιέχουν ζάχαρη/φρουκτόζη π.χ. το ρυζόγαλο, το παγωτό, τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, τη μαρμελάδα, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, το ζελέ, τη σπιτική γρανίτα.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή κάποιων ουσιών, που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια καλή επιλογή κυρίως στις περιπτώσεις που έχουμε έντονη ατονία και θέλουμε κάτι για να μας ανεβάσει. Ακόμα καλύτερα είναι να προτιμάτε τη μαύρη σοκολάτα, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σίδηρο, ενώ ταυτόχρονα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μας τονώνει αμέσως, έστω και αν καταναλώνουμε ελάχιστη ποσότητα.

Tip 🍰

Καλό είναι να δοκιμάζουμε καλές εναλλακτικές των γλυκών πχ λίγο γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή σταφίδες, ένα ψητό μήλο με κανέλα, μία-δύο χούφτα αποξηραμένα φρούτα πχ δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, σταφίδες, κράνμπερι, γκότζι μπέρι, ράσμπερι.

Ετικέτες
Exit mobile version