Ως απολύτως καλοδεχούμενη χαρακτήρισε ο Ν. Δένδιας την αλλαγή ύφους και συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο διεμήνυσε ότι δεν έχουμε δει αλλαγή στις θέσεις του. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ελληνική φρεγάτα θα μεταβεί στην Ερυθρά θάλασσα. Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Action24 και στον Βασίλη Τσεκούρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για όλα: Για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ένταση στην Ερυθρά θάλασσα, για τις φρεγάτες και τα F-35, για το φινλανδικό μοντέλο στον στρατό αλλά και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Δένδιας: Θα στείλουμε φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα
Ο υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης, αποκάλυψε ότι στο Μπαχρέιν βρίσκεται ήδη Έλληνας αξιωματικός που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Prosperity Guardian» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Απέφυγε να αποκαλύψει, ωστόσο, για ποια φρεγάτα πρόκειται, ούτε το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει εκεί.
Όπως τόνισε, η ελληνική φρεγάτα θα αναπτυχθεί στην περιοχή «για να προστατεύσει και τα ελληνικά συμφέροντα, όταν είμαστε απολύτως έτοιμοι επιχειρησιακά» και ο ρόλος της θα εξαρτηθεί από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων. Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι «δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας».
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε την ελπίδα για μια ταχεία αποκλιμάκωση, για μια ανακωχή, και υπενθύμισε «την υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των αμάχων. Όμως, ουδείς δικαιούται να ξεχάσει τη βάρβαρη επίθεση την οποία υπέστη το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου».
Δένδιας: Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία, παρακολουθούμε
Αναφερόμενος στο ήρεμο κλίμα της τελευταίας περιόδου μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Έχουμε δει αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά, η οποία είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, να είμαστε ειλικρινείς». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία παραμένει σε θέσεις τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να αποδεχθεί. Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Δεν εμπιστευόμαστε, παρακολουθούμε και αντιδρούμε ανάλογα με το κλίμα».
Πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να εκσυγχρονιστούν. Να ασπαστούν τα καινούρια δόγματα, να αντιληφθούν τα καινούρια διδάγματα και να προσαρμόσουν αναλόγως τις τακτικές τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν. Αυτήν ακριβώς την προτεραιότητα, την οποία συμμερίζονται οι… pic.twitter.com/LEt6ZFTQ5W
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 17, 2024
Δένδιας: Θα αποκτήσουμε τα F-35, αλλά δεν φτάνουν
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ. «Δεν φτάνουν τα F-35» σημείωσε, ωστόσο, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης. Τα drones μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε στόχους πολλών δισεκατομμυρίων. Τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι το μέλλον».
«Ζούμε μια επανάσταση και δεν γίνεται να συνεχίσουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα με γραμμές που τέθηκαν πολλά χρόνια πριν. Αυτό θα σήμαινε μια απόλυτη τύφλωση», τόνισε. «Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό. Θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Στόλου, που ξεκίνησε με την απόκτηση των φρεγατών FDI Belharra, έχοντας υπ’ όψιν τις νέες ανάγκες», πρόσθεσε.
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν
«Να ασπαστούν τα καινούρια δόγματα, να αντιληφθούν τα καινούρια διδάγματα και να προσαρμόσουν αναλόγως τις τακτικές τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν. Αυτήν ακριβώς την προτεραιότητα, την οποία συμμερίζονται οι πάντες, έχει αναλάβει να υλοποιήσει η νέα ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα τα καταφέρει πάρα πολύ καλά».
«Είναι δυνατόν δίπλα μας, γύρω μας, παντού, να υπάρχει μια επανάσταση κι εμείς να πηγαίνουμε απλώς με μια σειρά κανόνων τους οποίους έχουμε προδιαγράψει πολλά χρόνια πίσω;», διερωτήθηκε. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάζουμε, αντιλαμβανόμαστε και ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα καταφέρει να υλοποιήσει αυτή την προτεραιότητα, που έχει χρονικό ορόσημο (σ.σ. των αλλαγών) το 2030.
Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Δένδιας, αφού διευκρίνισε ότι «δεν είναι ρόλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας να κάνει ανακοινώσεις απόκτησης, μη απόκτησης, τροποποίησης απόκτησης», διαβεβαίωσε ότι «θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά η ολοκλήρωση αυτή θα λάβει υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες στην περιοχή και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις».
Το φινλανδικό μοντέλο: Από τη θητεία-αγγαρεία στη θητεία-ευκαιρία
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις αλλαγές στον υφιστάμενο χρόνο θητείας του Έλληνα πολίτη, που περιλαμβάνουν:
τον χρόνο εκπαίδευσης «να αποκτά αυτές τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιβάλει, αν θέλετε, την ελληνική βούληση στο πεδίο της μάχης»
την απόκτηση δεξιοτήτων
τις επανεκπαιδεύσεις: Σε πρώτη φάση, όπως είπε, η επανεκπαίδευση θα είναι σε εθελοντική βάση, «δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι, καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή, η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε έναν στρατό εφεδρείας ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα».
«Το φινλανδικό μοντέλο είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030», ανέφερε.
Μιλώντας για το λεγόμενο «φινλανδικό μοντέλο», είπε ότι στόχος είναι η υπηρεσία στον ελληνικό στρατό να γίνει ευκαιρία να αποκτηθούν περισσότερες δεξιότητες και να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη στρατιωτική θητεία όσον αφορά στον χρόνο, αλλά στον τρόπο. «Περνάμε από τη θητεία-αγγαρεία στη θητεία-ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε ο Δένδιας για το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια
Τέλος, σε ερώτηση «για το επίμαχο νομοσχέδιο που λέγεται ”ομόφυλα ζευγάρια”», ο κ. Δένδιας παρατήρησε: «Το να τοποθετηθώ καθαρά επί νομοσχεδίου το οποίο δεν έχω δει ακόμη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μάλλον θα σήμαινε έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά μου. Από την άλλη βεβαίως, εγώ μετέχω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μετέχω σε μια άλλη κυβέρνηση. Το τελευταίο πράγμα που μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου είναι να υποδείξω εγώ σε συναδέλφους τι πρέπει να κάνουν και μάλιστα επί θεμάτων συνείδησης. Το νομοσχέδιο, όταν γραφτεί και παρουσιαστεί, θα έχει, είναι βέβαιον, σαφές πολιτικό αποτύπωμα. Και το σαφές πολιτικό αποτύπωμα θα αποτελεί αντανάκλαση των προβλέψεων το οποίο το ίδιο το νομοθέτημα έχει μέσα στις διατάξεις του», κατέληξε.