Άνετη κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνει μία ακόμη δημοσκόπηση, της GPO για το Star ενόψει ευρωεκλογών αλλά και για τις εθνικές εκλογές. Για την δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα πάντως, μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση. Αναλυτικά, στην πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε ο διευθυντής της εταιρείας Αντώνης Παπαργύρης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, αποτυπώνονται τα εξής ευρήματα:
GPO: Πρόθεση ψήφου
Διαφορά 20,3 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, από το δεύτερο κόμμα που είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 11,1%.
Αναλυτικά:
ΝΔ: 32,5%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 11,1%
ΚΚΕ: 8%
Ελ. Λύση: 6,1%
Νίκη: 3%
Νέα Αριστερά: 2,2%
Πλεύση: 2,2%
Σπαρτιάτες: 2,1%
Άλλο: 2,5%
Λευκό-άκυρο-αποχή: 4,2%
Αναποφάσιστοι: 12%
GPO: Πρόθεση ψήφου
Στο ερώτημα για το κόμμα που είναι πιο πιθανόν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο στην κορυφή: Η ΝΔ κυριαρχεί με 302%, ωστόσο γίνεται ντέρμπι για την δεύτερη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ εισπράττει 11,1% έναντι 10,9% του ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορά της τάξης μόλις 0,2 ποσοστιαίων μονάδων.
GPO: Πώς κρίνουν οι πολίτες το κυβερνητικό έργο
Οι πολίτες σε ποσοστό 57,6% κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά το κυβερνητικό έργο έναντι 41,7% που το κρίνει θετικά.
GPO: Μακράν καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός καθώς είναι μακράν πρώτος με 47,4%. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης «μονομαχούν» με ποσοστά 11,9% και 11,6% αντιστοίχως.
GPO: Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών
Στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 47,8 θετικές γνώμες έναντι 50,9% αρνητικών. Ακολουθούν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Ν. Ανδρουλάκης, η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο Στ. Κασσελάκης.
GPO: Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεωρείται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Παύλος Μαρινάκης.
GPO: Τι απαντούν για γάμο ομόφυλων, υιοθεσία, τεκνοθεσία
Το 49,1% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έναντι 48,3% που απαντούν ότι είναι κατά. Εξάλλου σε ποσοστό 69,7% (σχεδόν 7 στους 10) διαφωνούν κατά το μάλλον ή ήτον στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει και φτάνει κοντά στο 8 στους 10 (78,7%) στο ερώτημα αν είναι υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητέρας. Ωστόσο, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 60,9%) αντιτίθεται στην προταση της Εκκλησίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος. Υπέρ, τάσσεται το 36,1%.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα της GPO εκτιμά πως η προώθηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση. Το 61,5% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 33,1% που αποκρίνεται «όχι» και «μάλλον όχι».
Metron Analysis: Κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ με αγκάθι την ακρίβεια – Ισχυρό «ναι» στο γάμο ομοφύλων
Οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους βλέπουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ διατηρούν την πολιτική ηγεμονία, παρά το γεγονός ότι καταγράφουν απώλειες σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο.Παράλληλα, η ακρίβεια καταγράφεται όλο και πιο έντονα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ενώ επτά στους δέκα δίνουν χαμηλό βαθμό στην κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 40% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, έναντι 32% του «Κανένα» και 6% του Στέφανου Κασσελάκη.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο, παρά τις απώλειες που καταγράφει: Στην εκτίμηση ψήφου, είναι στο 35,2%, με το ΠΑΣΟΚ στο 14,7%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 12,1% και το ΚΚΕ στο 10,3%. Κερδισμένος της συγκυρίας εμφανίζεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου καταγράφεται στο 8,2% στην εκτίμηση ψήφου, με κέρδος μίας μονάδας μέσα σε ένα μήνα, ενώ η Νίκη καταγράφει απώλειες σχεδόν μίας μονάδας. Οριακά κέρδη εμφανίζουν οι Σπαρτιάτες, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25. Κέρδη εμφανίζει και η Νέα Αριστερά που λαμβάνει 3% στην εκτίμηση ψήφου.
Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια
Διευρύνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ακρίβεια – κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα – ενώ ξαφνική πτώση κατά έξι μονάδες σημειώνεται στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Πάνω από επτά στους δέκα έχουν αρνητική γνώμη για την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι και ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της Υγείας. Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό στην προσέλκυση τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.
Ναι στο γάμο, όχι στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια
Το 62% των ψηφοφόρων συμφωνούν με τη θεσμοθέτηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία για μία οικογένεια ομοφύλων. Μόνον σε όσους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί» είναι πλειοψηφικό το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με αυτή την προοπτική, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που μπήκε στη διαβούλευση. Αντίθετα, μόνον σε όσους αυτοχαρακτηρίζονται «δεξιοί» υπάρχει πλειοψηφία κατά της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφύλων.
Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια
Το 52% λέει «ναι» στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενώ διαφωνεί το 45%. Είναι ενδιαφέρον το «χάσμα γενεών» που καταγράφεται: Στις νεότερες γενιές είναι πλειοψηφικό το «όχι», ενώ στις μεγαλύτερες κυριαρχεί το «ναι».