Πλατανιώτη Ντόχα – χρυσό: Η εντυπωσιακή προσπάθεια της Ελληνίδας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλατανιώτη Ντόχα – χρυσό: Η εντυπωσιακή προσπάθεια της Ελληνίδας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πλατανιώτη Ντόχα - χρυσό: Οι «παγωμένες» κινήσεις

03.02.2024 | 19:01

Με τεντωμένα άκρα η Ευαγγελία Πλατανιώτη άρπαξε το χρυσό μετάλλιο στη Ντόχα. Το «μαύρο κοράκι» που παρουσίασε, με το δαντελένιο κορμάκι-μαγιο και το «παγωμένο» βλέμμα, είχε τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μάζεψε 272.9633 βαθμούς με το εκπληκτικό της πρόγραμμα στο τεχνικό σόλο και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Βελτίωσε και τη βαθμολογία της

Έχοντας ήδη πάρει την πρώτη θέση στον χθεσινό προκριματικό, η Πλατανιώτη όχι απλά επανάλαβε την εξαιρετική εμφάνισή της, αλλά κατάφερε να βελτιώσει τη βαθμολογία της κατά σχεδόν τρεις βαθμούς.

Οι βασικές αντίπαλές της αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας των προγραμμάτων τους, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να την ξεπεράσουν, με τη Βασιλική Αλεξανδρή μάλιστα (που εκπροσωπεί την Αυστρία και ήταν δεύτερη πέρυσι στη Φουκουόκα και δεύτερη στον προκριματικό της Ντόχα) να “χάνει” μία άσκηση και να υποχωρεί στην έκτη θέση. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Καναδή Ζακλίν Σιμονό με 269.2767 βαθμούς και το χάλκινο η Κινέζα Χουιγιάν Σου με 262.3700 βαθμούς.

Το χρυσό της Πλατανιώτη είναι το πέμπτο για την Ελλάδα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα υγρού στίβου και πρώτο μετά το 2013, όταν ο Σπύρος Γιαννιώτης είχε πανηγυρίσει τη δεύτερη διαδοχική νίκη του στα 10χλμ. Συνολικά είναι το 19ο μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία της διοργάνωσης και το τρίτο στην καλλιτεχνική κολύμβηση, με την Πλατανιώτη να είναι… υπεύθυνη και για τα άλλα δύο, το 2022 στη Βουδαπέστη (αμφότερα χάλκινα).

Η πορεία της Ευαγγελίας Πλατανιώτη

Η 29χρονη (γεννημένη 9 Αυγούστου του 1994), με καταγωγή από τη Ναύπακτο και με σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, φαινόταν πως κάποια στιγμή θα κατακτούσε το πολυπόθητο παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα της, καθώς το 2022, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, στο τεχνικό σόλο γυναικών και στο ελεύθερο σόλο γυναικών. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στο άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης.
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 στο ζευγάρι, μαζί με την Δέσποινα Σολωμού, και τερμάτισαν στην 8η θέση. Η δεύτερη συμμετοχή της σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016 ως ζευγάρι μετην Ευαγγελία Παπάζογλου. Τερμάτισαν στην 10η θέση.Το 2021, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, και το χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποιοι λόγω της πανδημίας COVID-19, διεξήχθησαν το 2021, η Πλατανιώτη κατέγραψε την τρίτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρότι καθυστέρησε να μεταβεί στο Τόκιο λόγω κορωνοϊού, η Πλατανιώτη αγωνίστηκε στα προκριματικά του ντουέτου στο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά δεν κατάφερε να συνεχίσει τις προσπάθειες καθώς βρέθηκε εκ νέου θετική σε τεστ για κορωνοϊό. Το 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στο τεχνικό σόλο γυναικών και στο ελεύθερο σόλο γυναικών. Η Πλατανιώτη έχει κερδίσει επίσης ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις της σειράς «World Series».

Exit mobile version