Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ποια φρούτα να τρώω ωμά: Το μαγείρεμά τους μειώνει τη θρεπτική αξία
PLUS

Ποια φρούτα να τρώω ωμά: Το μαγείρεμά τους μειώνει τη θρεπτική αξία

Ποια φρούτα να τρώω ωμά: Είναι και πεντανόστιμα

Τα φρούτα είναι οι γλυκοί «θησαυροί» της φύσης, γεμάτοι βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ενώ το μαγείρεμα ενισχύει τις γεύσεις και τις υφές πολλών τροφίμων, ορισμένα φρούτα είναι καλύτερα να τα απολαμβάνεις στην ωμή, φυσική τους μορφή. Το μαγείρεμα ορισμένων φρούτων μπορεί να μειώσει τη θρεπτική τους αξία και να αλλοιώσει τη μοναδική τους υφή.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα δημοφιλές σνακ γνωστό για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο και τη φυσική γλυκύτητά τους. Το μαγείρεμά τους μπορεί να μετατρέψει την υφή τους σε πολτώδη και να αλλοιώσει τη γεύση τους. Απόλαυσε τις μπανάνες στην ωμή τους μορφή για να απολαύσεις και την κρεμώδη υφή τους και το βέλτιστο θρεπτικό τους προφίλ.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι μια ενυδατική καλοκαιρινή απόλαυση, πλούσια σε βιταμίνες Α και C. Το μαγείρεμα αυτού του ζουμερού φρούτου μπορεί να το κάνει να χάσει τη δροσερή του… γοητεία και την τραγανή του υφή.

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο, γεμάτο βιταμίνη C και φυτικές ίνες, είναι καλύτερο όταν καταναλώνεται ωμό. Το μαγείρεμα του θα συμβάλλει στην απώλεια του χρώματός του, της μοναδικής υφής του και της λεπτής ισορροπίας της γλυκύτητας και της οξύτητας.

Μάνγκο

Τα μάνγκο προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Το μαγείρεμά τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζουμερή υφή και τη ζωντανή γεύση τους. Απόλαυσε τη χυμώδη γεύση τους στην ωμή τους μορφή ή πρόσθεσε τα σε σαλάτες, smoothies ή επιδόρπια.

Παπάγια

Η παπάγια, γνωστή για τα πεπτικά της ένζυμα και την υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, καταναλώνεται καλύτερα φρέσκια. Το μαγείρεμα της παπάγιας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των θρεπτικών πλεονεκτημάτων της και να αλλοιώσει την τροπική γλυκύτητά της.

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Ενώ μπορούν να μετατραπούν σε σταφίδες, το μαγείρεμα των φρέσκων σταφυλιών δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να τα κάνει να χάσουν την τραγανή υφή και τη ζωντανή γεύση τους.

Φρούτα και λαχανικά Μαρτίου

Φρούτα: Γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια.

Λαχανικά: Αγκινάρες, αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμυδάκια φρέσκα.

Τα προϊόντα του μήνα: Σπαράγγια, παντζάρι, αντίδια

Απρίλιος 

Φρούτα: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια

Λαχανικά: Κουκιά, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια

*Τα προϊόντα του μήνα: Μαρούλι, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια

Μάιος 

Φρούτα: Βερίκοκο, κεράσια, μούρα, μούσμουλα, πορτοκάλια, φράουλες.

Λαχανικά: Αντίδια, αγγούρι, αρακάς, βλήτα, κολοκυθάκια, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, ραπανάκια, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια, μανιτάρια, κρεμμυδάκια φρέσκα

*Τα προϊόντα του μήνα: Βερίκοκο, αγγούρι, αρακάς θρεπτικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών

Φασολάκια

Τα πράσινα φασολάκια, έχουν μόνο 44 Kcal σε ένα ολόκληρο φλιτζάνι και είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα η περιεκτικότητα των χλωρών φασολιών σε νερό είναι 90% και επιπλέον έχουν βιταμίνες Α, Β και C. Τα πράσινα φασολάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, διαιτητικών ινών και μαγγανίου, πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου και καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3, Β6), βιταμίνης Α και των ανόργανων συστατικών μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχουν επίσης, τα πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, β – καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Αρακάς

Ο αρακάς περιέχει κάλιο, φώσφορο (σημαντικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος), καροτίνη (προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες) και φυτικές ίνες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Ο αρακάς περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο αλλά και αντιοξειδωτικές φλαβόνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, καταπολεμούν τις φλεγμονές, ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων και βοηθούν στην εξουδετέρωση ιών και καρκινογόνων ουσιών. Φράουλες: οι φράουλες περιέχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Παντζάρι

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό και παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

Σπαράγγια

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος. Καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο, τον σίδηρο και φώσφορο, το κάλιο, τον χαλκό και το μαγγάνιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τέλος, είναι και φυτική πηγή πρωτεΐνης, με απόδοση 2γρ στα 100γρ λαχανικών.

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και εμφανίζει ισχυρή αντικαρκινική δράση, λόγω της ύπαρξης των φλαβονοειδών.

Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C. Είναι σημαντική όμως και η περιεκτικότητα του 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών. Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.Το πορτοκάλι όμως είναι συν τοις άλλοις, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης.

Αποτοξινωθείτε και αδυνατίστε με φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

Μετά από έναν χειμώνα και την κατανάλωση πιο βαρέων τροφών είναι αναζωογονητικό να καθαρίσουμε και να ελαφρύνουμε το σύστημά μας με φρούτα και λαχανικά, των οποίων οι φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό μας αλλά θα συμβάλουν και στο αδυνάτισμα. Μια εύκολη αλλά συγχρόνως και αποτελεσματική λύση είναι τα αποτοξινωτικά – αντιοξειδωτικά ροφήματα τα οποία που μπορούν να φτιαχτούν από εμάς τους ίδιους χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά που μας χαρίζει απλόχερα η Άνοιξη.

Παράδειγμα ροφήματος- Χυμός ORAC

Υλικά

* ½ ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
* ½ μήλο
* ½ μπανάνα
* 1 κ.γ. τριμμένα φουντούκια
* Λίγη κανέλα σε σκόνη

Ιδανικός χυμός για άτομα με έντονη πνευματική εργασία, με δεδομένο ότι το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνονται ενισχύουν ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Προσθέτοντας στους χυμούς ξηρούς καρπούς και κανέλα πολλαπλασιάζουν την αντιοξειδωτική απόδοση των χυμών, προσθέτουν πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά και ταυτόχρονα μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη τους, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία του μεταβολισμού τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις