Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

27

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Tα πέντε ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών σου
PLUS

Tα πέντε ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών σου

Αυτά είναι τα πέντε ερωτήματα που πρέπει να απαντήσεις για να τα καταφέρεις να βάλεις ένα πλάνο και να έρθεις  ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου.

Επιθυμείς να κάνεις αποταμίευση για να πας επιτέλους αυτό το ταξίδι που πάντα επιθυμούσες  αλλά τα οικονομικά σου δεν στο επιτρέπουν; Η διαδικασία σου φαίνεται δύσκολη και δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις; Αν ξοδεύεις συνέχεια περισσότερα απ’όσα βγάζεις, τότε οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να θέσεις νέες και πιο αξιόπιστες βάσεις, για να πετύχεις μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους με λιγότερο άγχος και, φυσικά, να απολαμβάνεις τη ζωή σου.

Αυτά είναι τα πέντε ερωτήματα που πρέπει να απαντήσεις για να τα καταφέρεις να βάλεις ένα πλάνο και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί μου στόχοι;

Ο υπολογισμός των μακροπρόθεσμων στόχων σου είναι το πρώτο βήμα για να ορίσεις ακριβώς το ποσό που χρειάζεσαι για τον επόμενο στόχο σου είτε αυτός είναι ένα ταξίδι είτε είναι μια αγορά Εάν εστιάσεις σε κάτι, θα είναι πιο εύκολο να αποταμιεύσεις κάθε μήνα, επειδή θα ξέρεις που θέλεις να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα.

Τι με εμποδίζει να πετύχω τους οικονομικούς μου στόχους;

Προσπάθησε να ορίσεις  τα πιθανά εμπόδια που θα σε δυσκολέψουν να πετύχεις τους στόχους σου. Μπορεί να πρόκειται για χρέη που έχεις παραλείψει να ξοφλήσεις  ή να ξοδεύεις πολλά χρήματα σε πράγματα που δεν φαίνονται ακριβά έξοδα στην καθημερινότητα και μας ξεγελάνε όπως ο καφές , αν σκεφτείς πόσα χρήματα ξοδεύεις τον μήνα σίγουρα με το να περιορίσεις την αγορά του θα εξοικονομήσεις χρήματα.

Πώς μπορώ να δημιουργήσω έναν αποτελεσματικό προϋπολογισμό;

Ο προϋπολογισμός θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα ποσά που ξοδεύεις και να προβλέπεις το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού στο τέλος κάθε μήνα.

  • Διάλεξε ένα σύστημα προϋπολογισμού που σε εξυπηρετεί. Μια χρήσιμη λύση είναι το σύστημα 50-30-20, που κατανέμει το εισόδημά σου μετά τη φορολογία σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Το 50% πηγαίνει στα απαραίτητα, το 30% στα επιθυμητά και το 20% στην αποταμίευση και την αποπληρωμή των χρεών.
  • Αν τα χρήματα που (θέλεις να) ξοδεύεις είναι περισσότερα από αυτά που βγάζεις, τότε θα πρέπει είτε να αυξήσεις το εισόδημά σου, είτε να κάνεις κάποιους περιορισμούς. Αναζήτησε όλου τους πιθανούς τρόπους θα μπορούσες να κερδίσεις χρήματα, όπως η  εύρεση μιας επιπλέον απασχόλησης, μέχρι τη διασφάλιση ότι διεκδικείς όλα τα επιδόματα που δικαιούσαι.

 

Πώς μπορώ να κατανοώ καλύτερα τα οικονομικά ζητήματα;
Αν το θέμα των χρημάτων, του προϋπολογισμού και των οικονομικών σε μπερδεύει, μην ανησυχείς δεν είσαι ο μόνος\η. Μελέτη αποκάλυψε ότι 1 στους 5 ανθρώπους (20%) δεν αισθάνεται σίγουρος για τις γνώσεις του σχετικά με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τις υπηρεσίες και τους όρους. Φρόντισε να ενημερωθείς αναλυτικά για τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε υποχρέωσης αναλαμβάνεις, από τις αυξήσεις των ανώτατων ορίων ενέργειας μέχρι τις προθεσμίες της φορολογίας.

Βάζω σωστές προτεραιότητες στις δαπάνες μου;
Ξεκίνα την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σου, διαθέτοντας κάποια χρήματα στην άκρη , ώστε να εξασφαλίσεις ότι έχεις τακτοποιήσει αρχικά τις απαραίτητες ανάγκες και έξοδα σου όπως είναι το σπίτι ,φαγητό κλπ.  Στην συνέχεια θα πρέπει να ορίσεις ένα ποσό που θα διαθέτεις τον μήνα  για διασκέδαση, και να μείνεις πιστός\η σε αυτό. Τέλος το υπόλοιπο ποσό μπορείς να το αποταμιεύεις και έτσι με το πέρασμα του καιρού θα έχεις καταφέρει να έχεις στην άκρη έξτρα χρήματα να τα διαθέσεις σε ότι εσύ επιθυμείς χωρίς άγχος και τύψεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις