Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες παίρνουν μέτρα
Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη και κυρίως σε χώρες που έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν στο στόχαστρο ισλαμιστών. Χθες το βράδυ η Γαλλία αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο, αποφασίζοντας να βάλει επιπλέον περιπολίες ακόμη και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε αεροδρόμια, σταθμούς, συναγωγές και άλλα «ευάλωτα» σημεία. Ο Μακρόν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που φανερώνουν ότι τρομοκράτες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα, η οποία είναι ούτως ή άλλως σε συναγερμό λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σειρά της Ιταλίας, έπονται κι άλλες χώρες
Τη Δευτέρα, ήταν η σειρά της Ιταλίας να πάρει αντίστοιχα μέτρα. Το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε πως η αστυνομία βρίσκεται σε «επαγρύπνηση» εν όψει και του Πάσχα των Καθολικών την επόμενη εβδομάδα. Αποφασίστηκε να υπάρχει «μεγάλη επιτήρηση» από τις Αρχές σε «ευαίσθητους χώρους», όπως ανακοίνωσαν, εννοώντας αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων, συναγωγές, αλλά και οπουδήποτε υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρχουν λόγω του Πάσχα, μεγάλες συναθροίσεις.
Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Κορνέλιους Φούνκε είπε ότι η απειλή από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές «παραμένει έντονη», αλλά η εκτίμηση κινδύνου των Αρχών δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής. Η υπ. Εσωτερικών ωστόσο, Νάνσι Φέζερ, σημείωσε πως η μεγαλύτερη ισλαμιστική απειλή και στη Γερμανία αυτή τη στιγμή προέρχεται από το παρακλάδι του ISIS (IS-K ή ISPK), το οποίο χτύπησε στη Μόσχα. Είναι το ίδιο παρακλάδι που τα Χριστούγεννα σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε καθεδρικό ναό στην Κολωνία, ωστόσο οι Αρχές το απέτρεψαν.
Με όπλα στους δρόμους οι αστυνομικοί στη Σερβία
Στη Σερβία, αξιωματικοί της μυστικής αστυνομίας εθεάθησαν με πολυβόλα να περιπολούν στους δρόμους του Βελιγραδίου το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι αυτοί και αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα θα παρακολουθούν αθλητικούς χώρους και εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα. Το μέτρο επικρίθηκε από τους αντιπάλους του Βούτσιτς ως περιττό και είχε σκοπό να τρομάξει τον πληθυσμό. Σε εγρήγορση είναι και η Σουηδία, η οποία ήταν στόχος τρομοκρατών προ εβδομάδας (και μάλιστα στόχος τους ήταν το Κοινοβούλιο), ωστόσο συνελήφθησαν μετά από πληροφορίες στη Θουριγγία