Υπάρχει η επικοδομητική θετική κριτική, δηλαδή αυτή η διάθεση που στόχο έχει όταν εκφράζεται, να φέρει ειρήνη , αγάπη και ισορροπία σε αυτόν που τη δέχεται. Αλλά υπάρχει και η αρνητική κριτική, που στόχο έχει όταν λέγεται να προσβάλλει τον άλλον, ή να τον μειώσει και κυρίως να τον κάνει να αισθανθεί άσχημα. Όλοι κάνουμε λάθη, το σημαντικό είναι , είτε σε επαγγελματικό , είστε σε προσωπικό επίπεδο , οι σχέσεις να έχουν ως βάση, την ευγένεια και την αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό και τους άλλους.
Αρχικά να πούμε, ότι η αρνητική κριτική πηγάζει, από όχι και τόσο αγαθά κίνητρα, αλλά κυρίως έχει τις ρίζες της, σε εσωτερική αντιπαλότητα του ανθρώπου που την εκφράζει.Επίσης ο τρόπος που εκφράζεται η κριτική , παίζει καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις, αν είναι επιθετικός τρόπος ή όχι, ο τόνος της φωνής, το βλέμμα, η στάση του ατόμου που ασκεί κριτική.
Οπτική στάση ζωής
Η αρνητική κριτική, κυρίως όταν δεν είναι καλοπροαίρετη, επηρεάζει συνήθως σε μεγάλο βαθμό. Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε ακούσει μια αρνητική κριτική ή κακοπροαίρετα σχόλια για την εργασία ή τις επιλογές μας και έχει επηρεάσει την ψυχολογία μας. Καταλυτικό σε αυτό ειίναι να γνωρίζεται την αξία σας και να έχετε κτίσει αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, και τότε κανείς δε θα μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά. Συνήθως όσοι έχουν μεγαλώσει με επίκριση από παιδιά, είναι πιο ευάλωτοι να ασκούν συνεχώς αρνητική κριτική και επίκριση για τους άλλους . Έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο τους και τι πιστεύουν για αυτόν. Όταν βλέπουμε αρνητικά τον κόσμο, αρνητικά και θα φερόμαστε. Το αντίθετο η θετική οπτική, μόνο καλό μπορεί να φέρει. Η αρνητική κριτική δημιουργεί διαχωρισμό, η αγάπη ενότητα. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να διαχειρίζεται κάποιος την κριτική με ψυχραιμία και να μην την παίρνει προσωπικά.Οι ειδικοί έχουν βρει τον τρόπο για να το πετύχουμε και μοιράζονται μαζί μας τις τακτικές ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίζουμε την αρνητική κριτική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
4 τρόποι να διαχειριστείς αποτελεσματικά την αρνητική κριτική
- Απομακρύνσου και μείνε μόνος/η για λίγο
Κάνε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να μείνεις στο γραφείο. Σε μία περίσταση που σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις το γραφείο σου για λίγα λεπτά προκειμένου να αλλάξεις παραστάσεις. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η απόφαση να μεταβείς σε έναν άλλο χώρο, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά, χωρίς άγχος, και να δεις την κατάσταση που επικρατεί από μια άλλη οπτική.
- Κράτα το μυαλό σου απασχολημένο – Απόσπασε την προσοχή σου
Η απασχόληση των αισθήσεων μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από τις άσχημες σκέψεις και να σε φέρει πιο κοντά στην αρμονία και ισορροπία. Υπάρχει λοιπόν μία τεχνική άσκηση που εστιάζει ακριβώς σε αυτό – πρόκειται για τη μέθοδο «5-4-3-2-1». Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια Ελίζ Μαρτινέζ, που ειδικεύεται στο άγχος και στην αυτοεκτίμηση, αυτή η τεχνική λειτουργεί ως εξής: Αρχικά, μέτρησε 5 πράγματα που υπάρχουν γύρω σου, μετά 4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις, κατόπιν 3 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, έπειτα 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και τέλος 1 πράγμα που μπορείς να γευτείς. Έτσι κρατάς απασχολημένο το μυαλό σου και «ξεχνάς» όσα αρνητικά αισθήματα ή σκέψεις είχες προηγουμένως.
- Διώξε κάθε αρνητικό σενάριο από το μυαλό σου και σκέψου ρεαλιστικά
Συχνά, όταν ακούμε ένα αρνητικό σχόλιο, το μυαλό μας «τρέχει» να δημιουργήσει υπερβολικά και αρνητικά σενάρια, συνήθεια η οποία μπορεί να βλάψει την ψυχολογία μας. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις σκέψεις μας και να μην επιτρέπουμε στα αρνητικά σενάρια να μας κυριεύουν. Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να θέτουμε λογικά ερωτήματα στους εαυτούς μας και να δώσουμε χρόνο για να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων, αποφορτισμένη από συναισθηματισμούς.
- Ζήτα μια δεύτερη γνώμη από κάποιον που εμπιστεύεσαι
Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα προβλήματά μας με ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν. Αν κολλήσουμε σε ένα πρόβλημα, η αντικειμενική μας αντίληψη μπορεί να είναι περιορισμένη. Γι’ αυτό, έχει σημασία να ακούμε και τη γνώμη κάποιου ανθρώπου που εμπιστευόμαστε. Αυτός ο άνθρωπος ως εξωτερικός παρατηρητής μπορεί να δει αντικειμενικά το πρόβλημα και να μας προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνία βρίσκοντάς μας περισσότερες επιλογές από αυτές που έχουμε σκεφτεί μόνοι μας.Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι ο/η συνάδελφος, ο/η σύντροφος, ο/η φίλος/η, ή και ο/η αδερφός/η σου.